Hlavní obsah

Senátní volby v Mostě jsou neplatné. Zopakují se úplně od začátku

Právo, Novinky, vtk, ape
Aktualizováno

Senátní volby v Mostě jsou neplatné, rozhodl ve čtvrtek Nejvyšší správní soud (NSS). Volby se proto zopakují celé včetně přihlašování kandidátů. O křeslo v Senátu se mohou ucházet původní i noví kandidáti. Podle soudu to je nejvhodnější řešení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Dernerová

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) tak vyhověl třem stížnostem. Podala je část Severočechů.cz a bývalý senátor KSČM Vlastimil Balín. Vyvrcholily tím spory, které v hnutí Severočeši.cz trvají tři roky a rozdělily ho na dvě křídla.

Stížnost jedné poloviny rozhádaného hnutí se týkala postupu zástupkyně druhého křídla, místopředsedkyně a volební zmocněnkyně hnutí Hany Jeníčkové. Ta nechala osm dní před volbami zrušit celou kandidátku Severočechů. V případě krajských voleb se jí to podařilo, ale v případě odvolání kandidatury lékařky Aleny Dernerové do senátních voleb se jí to nepodařilo. Mostecký magistrát k její žádosti nepřihlédl a Dernerová nakonec zvítězila.

Část Severočechů.cz ji ale nepovažovala za řádnou kandidátku hnutí, a proto podala volební stížnost k NSS, v níž zpochybňovali platnost jejího zvolení.

Nového předsedu soud neuznal

NSS nejprve rozhodl, že bude za rozhádané hnutí jednat právě s Jeníčkovou. Její stížnost na volby totiž chtěl vzít zpět poslanec Bronislav Schwarz vystupující jako nový předseda Severočechů. Soud ale zpětvzetí neakceptoval. Schwarz podle NSS neprokázal, že je oprávněn za hnutí jednat, o platnosti valné hromady, která jej zvolila, panují pochybnosti.

Podle volebního senátu NSS má úřad vzít odvolání kandidáta zmocněncem pouze na vědomí. Nezákonný postup úřadu nelze omluvit či překlenout tím, že Dernerová nakonec volby vyhrála. „Argumentovat svrchovanou vůlí voličů by bylo nebezpečným precedentem,” konstatoval soudce zpravodaj Tomáš Langášek. Prakticky by to znamenalo, že to bude magistrát, který rozhodne, kdo se smí, anebo nesmí voleb zúčastnit.

Dernerová verdikt přijímá, kandidovat bude znovu

Dernerová bude rozhodnutí soudu akceptovat. „Já jsem se rozhodla, že kandidovat znovu budu,“ uvedla. Zda to bude znovu za sdružení Severočeši.cz Dernerová zváží. „Mám mnoho nabídek z různých politických uskupení a další nabídky kandidovat sama za sebe s něčí podporou. Takže si to musím ještě rozmyslet,“ dodala Dernerová.

Rozhodnutí opakovat volby je výjimečné, NSS jinak přistupuje k přezkoumávání senátních voleb zdrženlivě. Pouze v roce 2004 NSS zrušil výsledek hlasování v Praze 11 kvůli porušení pravidel volební kampaně. Ústavní soud ale rozsudek anuloval, senátorem tak zůstal Jan Nádvorník z ODS.

„Je to opravdu poprvé v dějinách, kdy se volby opakují. Zatím nevím, jestli se soud vyjádřil k tomu, že někdo přijde a jmenuje se zmocněncem, aniž by byl kýmkoliv zvolen. Čekala jsem, že soud k tomu zaujme nějaké stanovisko a eventuálně získá nějaký judikát. Toto potenciální nebezpečí hrozí každé straně a každému hnutí,“ řekla Právu Dernerová.

Dernerová v Mostě postoupila do druhého kola spolu s kandidátem ČSSD Jiřím Šlégrem, v druhém kole získala 70,8 procenta hlasů. Prvního kola se účastnili také Jiří Biolek (za STAN), Josef Nétek (KSČM), Libuše Hrdinová (ODS), Oto Zaremba (DSSS) a Jiří Maria Sieber (Řád národa).

Reklama

Výběr článků

Načítám