Hlavní obsah

Pokus o puč, komentoval Kalousek situaci v policii. Sobotka by si měl vynutit dodržování pravidel

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nelze tolerovat, aby někteří úředníci nepostupovali podle zákonů a místo toho rozpoutávali mediální hysterii, uvedla v úterý odpoledne opoziční TOP 09 po jednání výkonného výboru. Situaci v policii a v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) označil šéf strany Miroslav Kalousek za pokus o puč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miroslav Kalousek (oba TOP 09)

Článek

Strana apeluje na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby využili své autority a vynutili si dodržování zákonů a pravidel uvnitř policie.

„Jde o podstatu našeho státu. Republika stojí na právech a pravidlech. Stojíme na rozcestí, jaký bude charakter našeho státu,” řekl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

TOP 09 chce vyšetřovací komisi

„Nelze tolerovat, aby někteří důstojníci Policie ČR za podpory části politické a mediální scény ignorovali trestní řád a služební předpisy. Tuto situaci nelze vidět jinak než jako pokus o puč uvnitř Policie ČR,“ citoval Kalousek z usnesení, které přijal výkonný výbor TOP 09.

Jak konkrétně by měl Sobotka postupovat, ale neřekl. „Žádáme ho, aby zvolil vhodný způsob, jak to zarazit. Kdybych byl předseda vlády, tak si poradím během několika hodin. Ať koná tak, jak uzná za vhodné,“ prohlásil Kalousek.

Topka také oznámila, že navrhne zřídit sněmovní vyšetřovací komisi. Ta by měla prošetřit kroky některých státních zástupců a policejních důstojníků.

Schůzka bezpečnostního výboru

Kvůli policii a odcházejícímu šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi se ve čtvrtek sejde sněmovní bezpečnostní výbor. Ve středu odpoledne po jednání vlády by o situaci měli hovořit předsedové koaličních stran. Odpoledne se také sejde ministr financí Andrej Babiš (ANO) s Chovancem a prezidentem Milošem Zemanem.

Celá kauza začala před několika týdny, když policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil chystanou reorganizaci policie. To rozdmýchalo spory uvnitř vládní koalice. Situace se trochu uklidnila, když premiér Sobotka odletěl na pětidenní návštěvu Číny.

Scéna se znovu rozvířila těsně před jeho návratem. Šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek prohlásil, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního” úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Tuhý nato v úterý dopoledne podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných činů.

Reklama

Související články

Tuhý podal trestní oznámení pro pomluvu

Policejní prezident Tomáš Tuhý podal v úterý na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných...

Výběr článků

Načítám