Hlavní obsah

Ať si Babiš cenzuruje internet v Agrofertu a nechá lidi být, prohlásila senátorka z ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát bude ve čtvrtek rozhodovat o přísnější regulaci hazardu. Novela ale vzbuzuje rozporuplné emoce jak u veřejnosti a některých provozovatelů internetu, tak u opozičních politiků, kteří varují před cenzurou internetu. Ministerstvo financí by totiž mělo mít nově kompetenci zablokovat webové stránky s nelegálním obsahem. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že cenzura v žádném případě nehrozí.

Foto: senat.cz

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS)

Článek

Do Babiše se kvůli novele ve čtvrtek pustila senátorka Veronika Vrecionová (ODS). „Ať si pan Babiš cenzuruje přístup k internetu v Agrofertu (Babiš je vlastníkem koncernu – pozn. red.), ale ať nechá ostatní občany České republiky být. Nežijeme v KLDR,“ rýpla si Vrecionová.

„Není možné, aby ministr financí dostal možnost blokovat přístup k internetu. Blokace ze strany ministerstva financí může být začátkem plíživé cenzury internetu. Tu odmítají nejen politici, ale i odborníci a podle výzkumů i 86 % uživatelů internetu,“ uvedla.

Občanští demokraté tomu chtějí zabránit pozměňovacím návrhem. Podle něj by měly o blokaci webů rozhodovat soudy. „Právo blokovat weby má mít jen soud, ne úředníci Babišova ministerstva. Proto jsme v Senátu podali pozměňovací návrh,“ vysvětlil šéf ODS Petr Fiala.

Babiš se už dříve proti takovému názoru vymezil. Podle něj v žádném případě nelze mluvit o cenzuře internetu. Jeho resort návrh dlouhodobě brání a obhajuje s tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí.

Návrh ODS je podle něj neefektivní a zbytečný. „Soud by měl být na základě žaloby zapojen pouze v situacích, kdy je potřeba posoudit ty nejspornější případy, nikoliv nahrazovat činnost státní správy,” sdělil Babiš Novinkám.

Návrh zákona je podle něj navržen tak, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany práv se všemi principy demokratického státu. „Argument, který je postaven na tom, že správní orgán bude a priori své pravomoci porušovat, nemůže v demokratickém státě obstát, protože jinak by muselo být zrušeno v podstatě celé správní právo,” zdůraznil ministr.

Lidé na dávkách si nezahrají

Zákon mimo jiné nově například stanoví, že hazard nebudou moci hrát lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Změnit by se mělo i zdanění hazardu. Od roku 2017 budou platit dvě sazby. Na technická zařízení by se měla vztahovat daň ve výši 35 procent, pro zbývající hazard by byla sazba 23 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám