Hlavní obsah

Maďarskou hranici pomůže hlídat padesátka českých policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát českých policistů by mělo na konci října odcestovat do Maďarska, kde budou pomáhat střežit schengenské hranice kvůli migrační krizi. Jejich mise potrvá do poloviny prosince. Návrh na vyslání policistů odsouhlasil v pondělí na svém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji kabinet premiéra Sobotky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Partneři z V4 nás požádali o pomoc a my se co nejrychleji rozhodli pomoci. Účinným řešením migrační krize je přejít od slov k činům. Společné policejní nasazení je dobrým příkladem solidarity a účinné spolupráce,“ komentoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové budou policisté sloužit na maďarsko-srbské hranici. "Úkolem policistů bude hlídková činnost společně s maďarským vojákem a policistou," řekla.

Pomáhají už vojáci

Od minulého týdne v Maďarsku pomáhají dvě desítky českých vojáků.

Ti působí v maďarském Kaposváru. Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou.

Česká armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna. Vojáci budou stejně jako policisté v Maďarsku do poloviny prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám