Hlavní obsah

Noví ministři do Soči nepojedou. Musí makat

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o zimní olympijské hry v ruském Soči z řad budoucích českých ministrů ostrouhají. Přednost má práce v nové vládě, a tak budou v únoru podle vzoru svého budoucího premiéra Bohuslava Sobotky makat.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Soči se připravuje na olympijské hry, čeští politici se na ně nehrnou.

Článek

Vládu tak bude nejspíš zastupovat jen ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD), který to má víceméně v popisu práce.

„Musel jsem s díky odmítnout nabídku ČOV, abych tam byl delší dobu, protože to bude hned první týden po jmenování – tedy pokud k němu dojde. Potřebuji řešit problémy českého školství, seznámit se s úřadem a připravovat vládní prohlášení,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Chládek

„Chápu to jako povinnost spojenou s tou funkcí. Ještě jsem to nepotvrdil,“ uvedl. Rád by ale jel. Jako bývalý sportovec chce především zhlédnout závody s českou účastí.

Kufry si nebalí až na výjimky ani poslanci. „Nikdo se mi neomlouval. Každého, kdo by se kvůli OH omluvil, bych zabil. Máme jinou práci,“ řekl Právu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Podobně mluví i šéfové dalších klubů. Dolní komora zasedne od 4. února a hry se konají 7. až 23. února.

Výjimkou bude soc. dem. poslanec a olympijský medailista za skoky na lyžích Pavel Ploc, kterého pozval ČOV. V Soči pobude jako divák pět dní.

Zeman na zahájení, Hamáček na otočku 

„Musím se omluvit ze schůze Sněmovny, ale velice si vážím toho, že mě ČOV pozval. Pokud nebude v tom termínu hlasování o důvěře vládě, tak určitě pojedu. Zatím to vypadá, že o vládě se bude rozhodovat později,“ řekl Právu.

Zahájení v Soči si nechce nechat ujít prezident Miloš Zeman, který své rozhodnutí oznámil již dříve.

Poletí na pozvání ČOV a stejného pozvání se dostalo i šéfům Senátu a Sněmovny Milanu Štěchovi a Janu Hamáčkovi. Štěch tam zamíří v průběhu her a Hamáček bude sledovat jejich konec. Na rozdíl od Zemana, který má letět armádním speciálem, šéfové komor nejspíš poletí linkou na náklady ČOV.

Čtyřlístek vrcholných politiků bude zcela jistě nekompletní – do Soči určitě nepojede premiér Bohuslav Sobotka. Počítá s tím, že bude držet palce českým sportovcům jen doma.

Nechystám se, a ani mě to tam neláká. Mám práce dost
Pavel Bělobrádek

„Předpokládám, že bude spousta starostí s tím, aby se rozběhla činnost nové vlády. Vzhledem k tomu, že vláda vzniká relativně pozdě po volbách, tak nás tlačí čas,“ zdůvodnil to Právu.

Jak Právu řekl mluvčí ČOV Alexandr Kliment, výbor pozve ministry nové vlády, jakmile budou jmenováni: „Teď v tom mezidobí nevíme, kdo z nich pojede. Až pak budeme schopni zveřejnit, kolik politiků pozvání přijme.“

Babiš sportu přispívá, ale na OH nejezdí

Podle informací Práva pozván již byl vzhledem k zastoupení českých podniků v Soči kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek, který však jet nechce.

Z Rusnokovy vlády podle ministra vnitra v demisi Martina Peciny se nikdo do Soči nechystá. „V té době už ve funkcích nebudeme,“ řekl Právu.

Časově to vůbec nezvládám
Lubomír Zaorálek

„I když přispívám milióny Českému olympijskému výboru, nikdy jsem na OH nebyl. A nebudu tam ani tentokrát,“ řekl Právu budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Rezolutně reagoval na otázku na cestu do Ruska další kandidát na vicepremiéra Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Nechystám se, a ani mě to tam neláká. Mám práce dost.“

Na olympiádu nezamíří ani budoucí šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Časově to vůbec nezvládám,“ řekl Právu. Podle něho bude ale důležité, aby hry proběhly bez jakýchkoli bezpečnostních incidentů.

Oblíbený cíl politiků

Dříve byly olympijské hry oblíbeným cílem vrcholných politiků. Jako premiér i jako prezident jezdil Václav Klaus, kterého třeba do Turína v roce 2006 doprovodila tehdejší ministryně školství Petra Buzková.

Do čínského Pekingu nakonec po tahanicích odletěl tehdejší premiér Mirek Topolánek, a také po vlastní ose a za své ministr vnitra Ivan Langer. Ministr školství zelený Ondřej Liška tehdy účast na protest proti čínské politice vůči Tibetu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám