Hlavní obsah

Ivan Langer

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Jeden z nejviditelnějších politiků přelomu tisíciletí strávil ve vysoké politice 16 let. Po volbách v roce 2010 ze dne na den zmizel. Ivan Langer byl mnohokrát podezírán z kontaktů na organizovaný zločin, nikdy ale nebyl z ničeho obviněn. Proslavil se jako "Íčko" z policejních odposlechů bosse Mrázka a jedna z hlavních postav spisu Krakatice. Vystudovaný lékař a právník, někdejší "korunní princ ODS", byl ministrem vnitra i ministrem informatiky.

Ivan Langer se narodil 1. ledna 1967. Od roku 1987 do roku 1998 studoval na Univerzitě Palackého v rodné Olomouci nejprve medicínu a poté práva. Během studií byl členem univerzitního a celostátního stávkového výboru studentů. Na počátku 90. let vstoupil do ODS.

Po ukončení Lékařské fakulty pracoval tři roky jako tajemník ministra spravedlnosti, kterým byl tehdy Jiří Novák (ODS). Do aktivní politiky se zapojil v sedmadvaceti letech jako olomoucký zastupitel. V komunální politice vydržel jedno volební období.

V roce 1996 byl za Občanské demokraty poprvé zvolen poslancem a ve sněmovních lavicích setrval čtrnáct let, dokud ho voliči "nevykroužkovali" z pozice olomouckého lídra. Ve Sněmovně se soustředil zejména na bezpečnostní a mediální problematiku.

Někdejší politická stálice strávila s přestávkou deset let jako místopředseda ODS a jedno volební období zastával Langer funkci místopředsedy Sněmovny. Od září 2006 do května 2009 působil jako ministr vnitra v obou vládách Mirka Topolánka. Během tohoto období současně necelý rok zastával funkci ministra informatiky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Langer na ideové konferenci ODS v Brně.

Íčko z Krakatice a milionové praní uniforem

Ivan Langer byl během působení ve vládě jedním z nejviditelnějších ministrů. Během tří let strávených ve funkci například prosadil reformu Policie ČR.

Ta se jednak dotýkala materiálních změn (policisté například získali nová vozidla s novým designem), jednak změn legislativních. Například došlo k posunu v systému boje proti násilí na stadionech, byl také navýšen limit škody při dopravních nehodách, který udává nutnost přítomnosti policie. Její příslušníci navíc získali řadu nových pravomocí. Policie začala také používat heslo Pomáhat a chránit.

Za jeho působení se dala do pohybu elektronizace veřejné správy, začaly fungovat tzv. datové schránky. Vzniklo také kontaktní místo Czech POINT.

Za svého působení na ministerstvu se stal Langer hlavní postavou několika sporných událostí. Jednou z kauz, která jeho jméno provází, se týká spisu Krakatice o napojení organizovaného zločinu na některé politiky. Jedním z nich je právě Langer, který posléze sám přiznal, že lobboval za podnikatele Luďka Sekyru, jenž byl napojený na hlavu podsvětí Františka Mrázka. V policejních odposleších hovorů Mrázka a jeho spolupracovníků se o Langerovi hovoří jako o "Íčku". Sám bývalý ministr se od spolupráce s mafií distancuje.

Další Langerův sporný čin vyšel na veřejnost počátkem roku 2011, kdy se provalilo, že za jeho působení ve vládě dalo vnitro v roce 2008 bez soutěže zakázku ministrovu známému. Jednalo se o praní policejních uniforem a celý podnik přišel na více jak 50 milionů korun.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Ivan Langer (ODS)

Z politiky zmizel

V poslaneckých lavicích strávil odpůrce vstupu ČR do EU čtrnáct let. V roce 2010, kdy dokonce vedl kampaň ODS, již však mandát neobhájil. Osudným se mu stal kroužkovací systém, který jej odsunul z prvního místa olomoucké kandidátky mimo postupující příčky. Langer se poté stáhl z politiky, aby se věnoval advokacii a pracoval na své vysoké škole CEVRO Institut.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Langer na snímku z roku 2018

V březnu 2012 složil advokátní zkoušku. Později téhož roku se stal partnerem Advokátní kanceláře Pečený Fučík Langer.

V listopadu 2012 byl zvolen do regionální rady ODS v Olomouckém kraji. Později zůstal jen řadovým členem strany. V březnu 2019 byl znovu navržen do olomoucké regionální rady a na sněmu byl také zvolen. Předseda strany Petr Fiala ale toto rozhodnutí kritizoval, že už straně nemůže nic přinést. Vedení ODS pak kritiku uznalo a prohlásilo sněm za neplatný a zvolení se tedy zrušilo.

Články k tématu