Hlavní obsah

Stropnický je vhodný adept na obranu, tvrdí Babiš

Právo, dan, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky vznikající koalice sociální demokracie, ANO a lidovců se ohradily proti tomu, aby prezident Miloš Zeman nějak zasahoval do výběru ministrů. Podle předsedy ANO Andreje Babiše by totiž poslanec Martin Stropnický byl dobrým kandidátem na ministra obrany.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Andrej Babiš a Martin Stropnický (oba hnutí ANO).

Článek

„Myslím si, že by pan Stropnický byl vhodným adeptem na ministra obrany. Je to zkušený člověk, je jeden z mála našich lidí, kteří pracovali ve státní správě. Resort má určitě velké rezervy, co se týče šetření. Historicky tam byly obrovské problémy se zakázkami a myslím, že by se na to měl někdo podívat,“ řekl včera Babiš Právu.

Reagoval na nedělní prezidentova slova, jimiž Zeman dokresloval důvod, proč by do výběru ministrů zasáhl. [celá zpráva]

Myslím si, že by měl akceptovat, co mu pan Sobotka navrhuje
Andrej Babiš

„Považuji to za něco tak absurdního, že doufám, že to nikdy nebude tématem vážného jednání,“ řekl ke spekulacím, že Stropnický by mohl převzít obranu. Naopak by podle svých slov kývl na to, aby se Stropnický stal ministrem zahraničí či kultury, protože už má z obou resortů zkušenosti.

Zemanův dvojí metr

Podle lídra ANO by Zeman měl postupovat podle ústavy. „Občas to vypadá, že má dvojí metr. Myslím si, že by měl akceptovat, co mu pan Sobotka navrhuje,“ dodal.

Sám Babiš ale minulý týden uvedl, že nebude mít problém s tím, kdyby měl Zeman personální požadavky. „Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout,“ řekl novinářům minulý pátek.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odkázal na Zemanova slova při sestavování Rusnokovy vlády. „Tehdy prezident prohlásil, že Jiří Rusnok má svaté právo sestavit svou vládu s tím, že mu do toho nebude zasahovat,“ reagoval v pondělí pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se ohradil vůči Zemanovým slovům. „Odbornost ministrů posuzuje premiér. Ten má největší odpovědnost, jde s kůží na trh, proto by měl mít rozhodující slovo,“ řekl.

„Pokud vím, rakouský prezident se například vložil do sestavování vlády, když se v ní měl objevit neonacista nebo kriminálník. Ohrožení demokratických principů u nás nehrozí. Ani to, že by se měla objevit nová Karolína Peake. To by mi také vadilo, ale to se, myslím, nestane,“ uvedl Zaorálek, který by rád získal křeslo ministra zahraničí.

Debata o jménech po návratu Bělobrádka

Šéf ČSSD uvedl, že se vznikající koalice bude o jménech bavit až po návratu šéfa lidovců Pavla Bělobrádka ze stáže v USA.

„Jakmile se na jménech dohodneme v koalici, předložím příslušný návrh prezidentovi a budu ho s ním konzultovat,“ dodal.

Sobotka Zemanova slova o Stropnickém nebere jako vzkaz pro něj a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, že by na zahraničí byl vhodnější Stropnický. „Nevnímám to tak. Myslím, že si nemusíme posílat vzkazy přes média, osobně se vídáme každý čtvrtek. Platí to, co jsem řekl, tedy že vládu sestavuje premiér a má také primárně za ni odpovědnost, nikoli prezident,“ dodal.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Ani lidovci nepřipouštějí, že by prezident mohl odmítnout kandidáta navrženého jmenovaným premiérem. „To je hezké, že se o to zajímá, ale ústava jasně říká, že prezident na návrh premiéra jmenuje. Nemůže odmítnout, a pokud by dlouze váhal, tak je otázka, zda by neměl konat Ústavní soud,“ řekl Právu první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám