Hlavní obsah

Zeman: Do složení vlády se budu vměšovat, nechci druhou Peake

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán prohlásil, že do sestavování nové vlády se bude vměšovat. Bude chtít, aby kandidáti na ministry měli pro danou funkci dostatečnou kvalifikaci. Zmínil Martina Stropnického z ANO, kterého by pro jeho zkušenosti jmenoval ministrem zahraničí i kultury, ale nikoliv obrany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Úkolem prezidenta je starat se o to, aby zde nebyla nová Karolína Peake," řekl Zeman v narážce na šéfku strany LIDEM a vicepremiérku v Nečasově vládě, která vedla ministerstvo obrany pouze několik dní, než ji po kontroverzních personálních krocích tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) odvolal.

Spekulace o možné nominaci Stropnického na ministra obrany se objevily v uplynulých dnech v médiích, která sledují jednání o vytvoření nové vlády složené ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Podle Zemana ale není úkolem hlavy státy diktovat koaličním stranám, která ministerstva budou mít ve své kompetenci. "Důležitější je, jakou funkci má konkrétní jméno zastávat. V některé je zcela přijatelné, v jiné, pokud nemá odborné zázemí a znalosti, zcela nepřijatelné," řekl Zeman. Stropnického prý respektuje jako herce, ředitele Vinohradského divadla i někdejšího diplomata, nemá ale nic společného s ministerstvem obrany.

K Zaorálkovi se nevyjádřil

Horké téma případného odmítnutí jmenovat ministrem zahraničí kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka nebo ministrem spravedlnosti Jiřího Dienstbiera z téže strany Zeman odmítl komentovat. Přitom právě o těchto dvou jménech se hovoří jako o kameni sváru mezi prezidentem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Konkrétně v případě Zaorálka se objevily informace, že jej Zeman nikdy nejmenuje a spekuluje se o osobní motivaci. Ústavní právníci se většinou shodují na tom, že prezident kandidáta navrženého premiérem bez závažného důvodu odmítnout jmenovat nemůže.

Kandidáty na ministry chce nová koalice začít probírat v druhé polovině prosince. Do té doby chce mít hotovou koaliční smlouvu. Zeman ve čtvrtek ČTK řekl, že předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem v době, kdy bude jasné, že má zajištěnou sněmovní většinu pro svůj kabinet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám