Hlavní obsah

Experti: Poslední prezidentská debata neměla jasného vítěze

Poslední předvolební debata všech prezidentských kandidátů v České televizi neměla podle politologů a mediálních expertů jednoznačného vítěze. Podle některých expertů se v ní do větší defenzivy než dosud dostal Miloš Zeman, naopak Karel Schwarzenberg či Vladimír Franz využili mediální prostor dobře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Článek

"Ve finiši volby má velkou šanci Schwarzenberg, který jde do ofenzivy a působí živěji než kdy předtím," řekl politolog Michal Klíma. Nejvíce bránit se podle něj naopak musel Zeman, na jehož problémy s financováním kampaně či vládnutím v době opoziční smlouvy často upozorňovali ostatní kandidáti.

Také podle mediálního analytika Daniela Köppla se ukázalo, že Zeman má složitější pozici, pokud má "regulérní oponenty" a má jich více než v duelech, kde proti němu stál jen Jan Fischer. Schwarzenbergovi se podle něj poměrně dařilo působit dojmem "svižného staříka". "Snažil se mluvit stručně, což je pro něj lepší, a byl aktivní," řekl Köppl.

Politolog Tomáš Lebeda si netroufl určit, zda někdo v debatě vyhrál. "V debatě devíti kandidátů je velmi těžké určit vítěze," poznamenal. Všichni kandidáti si podle něj dávali pozor, aby nebyli "nachytáni", a připravili se. Na základě jejich vystoupení bylo ale podle něj možné identifikovat okruhy kandidátů s blízkými názory. "Budou oslovovat podobné voliče, a je tak dost možné, že ani jeden z nich do druhého kola nepostoupí," míní politolog.

Málo času, nedůležité otázky

Ve shodě s mediálním expertem Janem Jirákem upozornil, že každý z kandidátů dostal ve dvouhodinové televizní debatě jen necelých deset minut času a v nich navíc často odpovídal na relativně nedůležité otázky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Miloš Zeman, Vladimír Franz a Jiří Dienstbier se připravují na debatu

Také Jirák míní, že debata neměla jednoznačného vítěze. "Agenda, kterou probírali, nemohla vést k tomu, aby ten či onen mohl vyniknout. Výpovědní hodnota toho pořadu byla malá," myslí si. Podle něj nebyla příliš šťastná ani snaha debatu oživit vstupy zabývajícími se například tím, co je na Pražském hradě české a podobně. Moderátor diskuse měl podle něj těžkou úlohu. Použití časomíry pro kandidáty pak ukázalo, že moderátor na sebe strhával možná až příliš pozornosti, podotkl Jirák.

Köppl i Klíma naopak formát pořadu vyzdvihli. "Splnilo to úlohu v tom, že se koneckonců kandidáti prezentovali a nechali aspoň částečně nahlédnout do svého myšlení a charakteru," řekl Klíma.

Anketa

Kdo byl podle vás v poslední debatě nejlepší?
Jana Bobošíková
4,1 %
Jiří Dienstbier
13,3 %
Jan Fischer
2,7 %
Táňa Fischerová
6,7 %
Vladimír Franz
8,2 %
Zuzana Roithová
5,3 %
Přemysl Sobotka
1,6 %
Karel Schwarzenberg
44,7 %
Miloš Zeman
13,4 %
Celkem hlasovalo 68228 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám