Hlavní obsah

Poslední debata kandidátů: hrdost, sojka, propiska i ruský agent

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak podkopat hrdost sebevědomého národa a čeho by se během působení na Hradě nedopustili? I na tuto otázku musela ve čtvrtek odpovědět devítka prezidentských kandidátů v superdebatě ČT, den před přímou volbou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidáti na prezidenta ve čtvrteční debatě

Článek

Podle Přemysla Sobotky stačí dvě tři věty a blbá nálada je na světě. „Prezident Gottwald či Husák řekli, že patříme k Sovětskému svazu co nejblíže. To je věc, kdy jsme ztratili svoji identitu a dostali jsme se pod Moskvu,“ prohlásil.

Podle Táni Fischerové hrdost vyplývá z pocitu seberealizace člověka a že věci „fungují, jak mají“. „Protože se u nás to pomalu začíná hroutit, tak není na co být hrdý. Je to celý komplex věcí a prezident je na vrchu. Vždy, když neříká pravdu, když mlží, když je v rozporu se slovy a činy, prezident podkopává sebedůvěru a víru, že máme nějaký smysl,“ uvedla.

Podle Miloše Zemana je základem hrdosti se nesklánět a nepodlézat. „Prezident Hácha se sklonil před Německem, prezident Svoboda před Sovětským svazem. Podobné podlézání existovalo při věci radaru v Brdech. Ten, kdo podlézá, ztrácí důvěru vlastního národa i hrdost v očích velmocí,“ řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg

Jana Bobošíková uvedla, že suverenita a hrdost ČR byla vykoupena krví. „Proto mě mrzí v novodobých dějinách, že se našel prezident, který se neváhal omluvit spravedlivě odsunutým sudetským Němcům a mrzí mě, že máme ministra zahraničí, který hanobí státní znak způsobem, že by tam měl raději místo lva sojku či krtečka,“ zaútočila na Karla Schwarzenberga.

Ten na její špílec nereagoval, ale s narážkou na Václava Klause s propiskou v ruce prohlásil, že prezident může podkopat národní hrdost „leckterou trapností“. „Největší podraz byl ale Mnichov, a to nás zlomilo na velmi dlouhá léta,“ dodal.

Útoky na Klause

Jiří Dienstbier také zaútočil na Klause v souvislosti s podkopáváním sebevědomí. „Pokud prezident udělí amnestii, kterou omilostní lumpy, zloděje a tuneláře, se vytrácí pocit rovnosti před zákonem. A pokud lidé mají takový pocit, tak na něj těžko mohou být hrdí,“ prohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zuzana Roithová, Jan Fischer a Jana Bobošíková

Na Klause zaútočila i Zuzana Roithová. „Prezident by měl druhým pomáhat. Nikdy nesmí urážet druhé lidi, snižovat úctu k dalším a poučovat je za hranicí,“ řekla.

Podle Jana Fischera prezident sráží národní hrdost, když lže, neslyší a neposlouchá ostatní a mentoruje. „Když vyjadřuje v zahraničí svůj osobní názor, který není v souladu s českou zahraniční politikou. Tím jim bere hrdost možná na tuto zemi, ale určitě na něj,“ dodal.

Podle Vladimíra Franze národ ovlivnil Mnichov a srpen 1968. „Prezident má apelovat na hrdost lidí. Měl by lidem dávat naději a vést zemi k tomu, aby to byla země šikovných rukou a myslících lidí,“ dodal.

Prezidentská superdebata diváky přitáhla
Debata prezidentských kandidátů ve čtvrtek večer od 20.00 hodin se stala nejsledovanějším televizním pořadem. Na ČT 1 ji v průměru vyhledalo 1,326 miliónu diváků starších patnácti let, na stanici ČT 24 pak 370 tisíc diváků. (jp)

Dienstbier se opět pohádal se Zemanem

Ani čtvrteční debata se neobešla bez vzájemných útoků mezi Dienstbierem a Zemanem. Dienstbier zaútočil na Zemana, když označil opoziční smlouvu za „vyprázdněný mocenský handl“. Podle kandidáta soc. dem. by se měla nastavit přísná pravidla financování. „Aby kampaň Miloše Zemana nebyla třikrát větší než moje a nestála třetinu, ale Miroslav Šlouf je kouzelník s penězi,“ řekl.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman a Vladimír Franz

Zeman jakékoli pochybnosti kolem financování kampaně odmítl a ironicky komentoval slovy: „Jmenuji se Miloš Zeman, jsem ruský agent a platí mě Lukoil.“ K Dienstbierovým slovům jen uvedl: „Považuji za ubohé kritizovat ostatní kandidáty, sám se okrádá o čas, ale to je jeho volba.“

Podpisy by se měly ověřovat

Schwarzenberg ve čtvrtek třeba obhajoval amnestii slovy, že jistá amnestie byla nutná. „Neboť za přečiny, které jsou jinak trestány pokutou, strkáme tady lidi do šatlavy. Přeplněné věznice jsou škola zločinu, nikoli nápravné nařízení,“ řekl. Podle něj ale premiér Petr Nečas amnestii s ostatními členy vlády nekonzultoval. „Byla vytvořena v kanceláři prezidenta a předtím pranic o tom nevěděl.

Kandidáti se také shodli na tom, že by se v příští přímé volbě v roce 2018 už měly ověřovat podpisy pod peticemi podle rakouského modelu. „Jsem příznivcem toho, aby byl zaveden rakouský model, který počítá s šesti tisíci ověřenými podpisy,“ prohlásil Zeman. Stejný model jako on by zvolil Sobotka, podle něhož lze spekulovat, zda ti, kteří „měli nejčistší sčítání údajů, si to někde mohli opsat“.

Faulíky a závěrečné loudění

Kandidáti se mohli vyjádřit i k tomu, zda zažili od svých konkurentů nějaké zásadní fauly.

Sobotka nezachytil dramatický faul, nemůže si stěžovat na slušnost svých kolegů. „Jestli to byla hra, nebo ne, posoudíme až časem,“ řekl.

Podle Fischerové vládla mezi kandidáty příjemná atmosféra, „Faul jsem zažila z veřejnosti, abych odstoupila a uvolnila místo jiným,“ řekla v narážce na příznivce Schwarzenberga.

Podle Franze byly „faulíky“ při mítincích na náměstích, které si někdo pronajal na dva měsíce. „Finišové loudění nám nastalo po Novém roce. Nemohu ale hlasy 80 tisíc lidí sebrat a říci, že to dám někomu jinému,“ podotkl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Táňa Fischerová, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman

Zeman mluvil o nejhloupějším faulu, a to o článku slovenského deníku Sme, který ho označil za stoupence Vladimíra Mečiara. „Když vládl, tak jsem ho jako jediný kritizoval,“ dodal. [celá zpráva]

Dienstbier očekával řadu podpásovek, podle něj ale nic zásadního nepřišlo. „Za zásadní obrat, aby se příště upravila pravidla financování volby. Netransparentnost některých kampaní je zarážející,“ řekl s tím, že by měl být přehled o financích v přímém přenosu.

Za „kudlu do zad od Nečasovy vlády“ označila Bobošíková své dočasné vyřazení. „Kladu si otázku, zda to nebylo na zásah někoho vyššího, třeba kvůli kritice EU,“ řekla.

Fischer si od kampaně nedělal příliš velké iluze, prohlásil. „Fauly mě neznejistí, budu tlačit na změnu atmosféry v této zemi,“ dodal.

Ani Schwarzenberg žádné fauly nezažil, podle svých slov naopak rád četl facebookové příspěvky. Roithová vyzdvihla transparentnost svého financování. Kritiku si prý vyslechla za to, že nebrala peníze na kampaň od vlastní strany či bohatých sponzorů.

Sobotka vzkázal ČT, že by za faul mohl považovat to, že každému kandidátovi slíbila deset minut na projevy, ale nakonec všichni měli zhruba sedm minut.

Před závěrečnými řečmi podle časomíry nejvíc mluvil Zeman, téměř osm minut. Nejméně výřečná byla Bobošíková s necelými sedmi minutami.

Anketa

Kdo byl podle vás v poslední debatě nejlepší?
Jana Bobošíková
4,1 %
Jiří Dienstbier
13,3 %
Jan Fischer
2,7 %
Táňa Fischerová
6,7 %
Vladimír Franz
8,2 %
Zuzana Roithová
5,3 %
Přemysl Sobotka
1,6 %
Karel Schwarzenberg
44,7 %
Miloš Zeman
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 68228 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám