Hlavní obsah

Zákulisí superdebaty: Protest proti Fischerovi, potlesk Schwarzenbergovi

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Devět prezidentských kandidátů se ve čtvrtek večer sjelo do pražského Kongresového centra na superdebatu pořádanou Českou televizí. Hradní uchazeče přišli podpořit rodinní příslušníci, přátelé, ale také někteří politici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Miloš Zeman, Vladimír Franz a Jiří Dienstbier se připravují na debatu

Článek

Želé na Hradě

Fischer se před debatou dočkal protestu; pár mladých lidí skandovalo, že nechce „Želé na Hradě“.

Protest byl inspirován webovou stránkou, která se do Fischera strefuje. Prezidentský kandidát je zde titulován Jan „Želé“ Fischer a je označen za nevýrazného a ústupného.

Bojovníci o nejvyšší post v zemi se po 18:00 postupně sjížděli do Kongresového centra. Valná většina autem, metro zvolila herečka Táňa Fischerová.

Někteří kandidáti využili i této příležitosti k propagaci. Jiří Diensbier přijel vozem, který zdobila jeho tvář a slogany, Vladimír Franz v automobilu s nápisem Air Franz One. Například Janu Bobošíkovou přišel podpořit její manžel, Dienstbierovi se rozhodli na debatě držet palce šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a stranický místopředseda Lubomír Zaorálek.

Kontroly jako na letišti

V Kongresovém centru přitom panovala přísná bezpečnostní opatření, která se týkala publika i novinářů. Už u vchodu probíhala kontrola tašek, příchozí také museli podstoupit prohlídku ručním detektorem. To samé se opakovalo při vstupu do sálu, kdy byli lidé navíc nuceni odložit, stejně jako třeba na letišti, nápoje, spreje nebo třeba ostré předměty. Za nutná bezpečnostní opatření se publiku omluvil moderátor Václav Moravec.

Ten si těsně před zahájením pořadu postěžoval režisérovi, že si zapomněl hodinky, a hrozí tak, že přetáhne vysílací čas. V tu chvíli za ním přiběhl Zemanův pobočník a nabídl své hodinky. Moravec odmítl s tím, že nemůže přijímat pomoc z táborů prezidentských kandidátů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Krátce před půl osmou proběhla v Kongresovém centru generální zkouška, kdy se „nanečisto“ dostavili před kamery hradní uchazeči a lidé v sále si vyzkoušeli potlesk. Největší aplaus sklidil Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám