Hlavní obsah

Zásady, díky kterým se během svátků vyhnete nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející svátky jsou obdobím radosti a oslav, ale mohou také znamenat zvýšené riziko onemocnění, zejména pokud nejsou dodržovány základní hygienické a zdravotní zásady. Přinášíme několik důležitých rad, díky kterým se můžete během svátků vyhnout nemoci a užít si tuto krásnou dobu bez zbytečných komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přibývá prázdninového cestování a shromažďování, a to znamená jediné: počty respiračních chorob přibývají. Koneckonců, tyto viry se nejlépe šíří, když se lidé shromažďují uvnitř v těsné blízkosti. I když v tomto ročním období obvykle vidíme stálý nárůst respiračních onemocnění, nemusí to nutně znamenat, že i vy jste odsouzení k ulehnutí do postele.

Můžete podniknout spoustu kroků, abyste ochránili své zdraví a snížili pravděpodobnost, že se vrátíte domů s nachlazením.

Dostatečně spěte

Jednoduchý tip, který je ale neuvěřitelně účinný. „Spánková deprivace, a to i po pouhé jedné bezesné noci, si může vybrat významnou daň na vašem zdraví,“ říká Bernadette Boden-Albalaová, děkanka Kalifornské univerzity, pro Huffington Post.

Když nemáte dostatek spánku, vaše tělo produkuje méně protilátek a buněk bojujících proti infekci. V důsledku toho se může zvýšit riziko nákazy infekčním onemocněním, včetně běžného nachlazení, ukazuje výzkum.

Pravidelný spánkový režim snižuje biologický věk

Zdraví

Vezměte si proto k srdci pořekadlo „klidné a pohodové Vánoce“ a pokuste se každou noc naspat sedm až devět hodin.

Pokud máte problém s usínáním, Boden-Albalaová doporučuje vyměnit displej za knihu nebo činnost všímavosti, a to zhruba hodinu před usnutím. Pokud sdílíte dům s hlučnými příbuznými, zvažte použití špuntů do uší, protože výzkum ukazuje, že to může výrazně zlepšit kvalitu a délku spánku.

Zaměřte se na to, aby byla vaše ložnice tmavá, tichá a chladná.

Důkladná hygiena rukou

Jednou z nejúčinnějších forem prevence šíření nemocí je pravidelné mytí rukou. Během svátků, kdy se lidé často scházejí a tráví společný čas, je důležité mít k dispozici dezinfekci nebo mýdlo a vodu.

Jak často byste si měli mýt ruce? Podle rodinné lékařky Delany Wardlawové je ideální, kdykoli se dotknete jídla, domácího mazlíčka, jiné osoby nebo sdíleného povrchu (jako je klika nebo dotyková obrazovka).

„To umožňuje významné snížení přenosu bakteriálních a virových organismů, které způsobují respirační a gastrointestinální onemocnění,“ řekla.

Zůstaňte fyzicky aktivní

Cvičení je účinný prostředek proti stresu, protože způsobuje, že naše tělo produkuje endorfiny, neboli hormony dobré nálady, které mohou zlepšit naši náladu. Podle CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) pravidelná fyzická aktivita také podporuje kontrolu hladiny cukru v krvi, zdraví mozku a srdce a regulaci hmotnosti.

Po nekvalitním spánku dokáže výkon mozku zlepšit pouhých 20 minut sportu

Zdraví

Podle studie zveřejněné v roce 2021 je to také spojeno s nižším rizikem infekčních onemocnění získaných v komunitě tím, že potenciálně zvyšuje účinnost imunitního systému.

Nesnažte se do toho ale rychle obout. Místo toho zvolte druh cvičení, které vás bude naplňovat a bude vám příjemné. Pro někoho je to jóga, pro jiného pravidelné procházky nebo třeba squash.

Čistá domácnost

„Mezi cestováním, setkáními s blízkými a dokonce i návratem domů z práce nebo školy lidé často zapomínají, že na stovkách běžných povrchů, se kterými se denně setkáváme, mohou číhat bakterie,“ řekla Eva Beaulieuová, certifikovaná interní lékařka.

Podle CDC může například virus chřipky žít na určitých površích až 48 hodin. Nedávná studie z Imperial College London zjistila, že covid-19 se primárně šíří přenosem v domácnostech, často prostřednictvím povrchů, kterých se lidé často dotýkají (jako je lednička, kuchyňský dřez a rychlovarná konvice).

Aby se zabránilo šíření choroboplodných zárodků uvnitř domova, dodržujte pravidlo, „že věci z venku se nepoužívají doma“. „Například nechávejte boty u dveří a nenoste kufry na postel,“ vysvětluje Beaulieuová.

Po dlouhém dni v práci nebo ve škole může být cesta přímo do kuchyně nebo na pohovku lákavá a vtáhne patogeny dovnitř. Abyste tomu zabránili, vytvořte si u vchodových dveří svého domu vyhrazenou zónu, kde si můžete nechat boty, pracovní věci a školní tašky, než půjdete dovnitř.

Druhým trikem Beaulieuové je dezinfikovat společné povrchy v domě – pulty, vypínače, kliky kohoutků a kufry – kdykoli máte příležitost. „Sice nejsme schopni úplně odstranit bakterie z našeho prostředí, ale existuje několik věcí, které můžeme udělat, abychom snížili množství patogenů, kterým jsme vystaveni,“ dodává.

Přes Vánoce covid i chřipka oslabí, pak rapidní nárůst

Domácí

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám