Hlavní obsah

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim s sebou přináší teplejší svetry a vůni dýní, ale bohužel také zvýšenou zranitelnost vůči nachlazení a chřipce. Kromě tradičních symptomů, jako jsou kašel, kýchání a horečka, existuje několik nenápadných příznaků, které byste neměli ignorovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ucpaný nos, kašel a horečky, sezona nachlazení začíná. S příchodem vlny respiračních onemocnění stojí za to bedlivě sledovat své zdraví. Dříve než se objeví závažnější příznaky, můžete totiž vysledovat, že se s vaším tělem něco děje, a zahájit tak kroky, díky kterým nemoc zarazíte.

„Při prvních známkách nemoci byste se měli zaměřit na to, abyste zůstali hydratovaní, dobře se stravovali, měli dostatek spánku, ideálně zůstali doma a více relaxovali,“ uvádí Aimee Bernardová pro Huffpost, odborná asistentka na katedře imunologie a mikrobiologie na University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Zde jsou některé z prvních příznaků začínající nemoci.

Lechtání v krku

Než se u vás objeví plně rozvinutá bolest v krku, často se počínající nemoc začne projevovat lechtáním nebo „knedlíkem“ v zadní části krku.

„Když jste vystaveni patogenu – řekněme rhinoviru nebo adenoviru –, tělo reaguje tvorbou molekul, které bojují s infekcí. Jednou z takových molekul je bradykinin, který během respirační infekce putuje z nosních cest do nosohltanu. Tam stimuluje smyslové receptory v krku, což přispívá k pocitu oteklého krku,“ vysvětlila doktorka Natalie Cameronová, instruktorka všeobecného interního lékařství a epidemiologie na Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Únava

Než se začnou projevovat klasické respirační příznaky, pravděpodobně se den nebo dva dny předtím budete cítit vyčerpaní. „Můžete se cítit neobvykle slabí a bez energie,“ říká David Cutler, certifikovaný lékař rodinného lékařství v Providence Saint John’s Health Center v Santa Monice v Kalifornii.

Signály, že zažíváte naprosté vyhoření

Zdraví

„Je to proto, že tělo uvolňuje cytokiny, klíčové komunikátory mezi buňkami ve vašem těle. Cytokiny aktivují imunitní buňky, aby zahájily boj s infekcí. Tento proces spouští zánět v celém vašem těle, což může způsobit, že se budete cítit vyčerpaní a budou vás bolet svaly,“ vysvětluje Cameron.

Kýchání

Můžete si všimnout, že ve dnech předtím, než se u vás objeví ucpaný nos nebo kašel, pociťujete zvláštní potřebu kýchat. Bernardová vysvětluje, že je to způsob, jak se tělo násilně snaží eliminovat virus. Je to stejný proces, který se děje, když vdechujete pyl nebo pepř.

„Je to přirozená obrana těla zbavit se všeho, co jej dráždí nebo poškozuje dýchací cesty,“ řekla Bernardová.

To je přesně důvod, proč je tak důležité zakrývat si ústa, když kýcháte. Kýchání je tak účinné při vypuzování virů, že pokud necháte kapénky volně létat, dáváte viru zdarma letenku, aby přistál i několik metrů daleko na jiné oběti,“ říká Bernardová.

Bolest hlavy

Bolest hlavy je dalším vodítkem, které naznačuje infekci. V některých případech je bolest hlavy důsledkem nárůstu tlaku ve vaší hlavě, když se dutiny začínají ucpávat hlenem.

„Důvodem ale mohou být i potíže se spánkem nebo dehydratace, k nimž může dojít v prvních dnech nemoci,“ říká Bernardová.

Bolesti hlavy mohou být také vyvolány všemi záněty, které váš imunitní systém produkuje, když se zrychluje, aby bojoval s infekcí.

Přecitlivělost

Lidé často hlásí, že se cítí rozmrzelí a podráždění, když onemocní. „Někteří lidé pociťují emocionální labilitu, jiní chtějí zůstat o samotě,“ říká Theresa Fioritová, specialistka na infekční onemocnění a ředitelka Centra rodinné cestovní medicíny v NYU Langone Hospital na Long Islandu.

Ve skutečnosti se jedná o tak běžnou věc, že lékaři označili výkyvy nálad a změny chování, ke kterým dochází během nemocí, za jejich klasický příznak.

Výzkum ukazuje, že nálada lidí má tendenci se zhoršovat, když se potýkají s nachlazením nebo chřipkou – dokonce i během asymptomatické fáze.

„Pokud jste nespali nebo máte zhoršenou chuť k jídlu a celkově se necítíte dobře, přirozeně to ovlivní vaši náladu,“ říká Fioritová a dodává, že naše tělo se nám tím snaží říct, že máme zůstat doma a snažit se relaxovat, aby mělo energii na boj se začínající nemocí.

Emoce, které oslabují imunitní systém

Zdraví

Trápí vás věčně studené ruce? Vědci už zjistili, co za tím stojí

Zdraví

Reklama

Související témata:
Kýchání

Výběr článků

Načítám