Hlavní obsah

Přes Vánoce covid i chřipka oslabí, pak rapidní nárůst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid, rhinoviry, ale i první případy chřipky. Nemocných významně přibývá. Nejvíce se šíří covid, který by mohl během vánočních svátků oslabit. Výrazně ale nastoupí v polovině ledna. Očekávají to zástupci ministerstva zdravotnictví, kteří vyzývají k očkování.

Článek

„Očekáváme, že během ledna uvidíme hlavní chřipkovou a covidovou vlnu. Nadále je čas na to, nechat se očkovat před příchodem nejhorší vlny, vakcíny jsou k dispozici,“ apeloval náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Onemocnění covidem se v pondělí potvrdilo u 4,5 tisíce lidí, což je nejvíc od začátku loňského prosince. Jedním z důvodů může být vyprchání imunity dané očkováním nebo proděláním nemoci. Třetina nově nakažených jsou lidé starší 65 let, kterým se doporučuje očkování.

„Během Vánoc, vzhledem k tomu, že lidé přestanou chodit do práce a do kolektivů, uvidíme poměrně rapidní propad dolů. Potom v lednu, stejně jako v posledních letech, uvidíme od druhého až třetího týdne rapidní růst těchto onemocnění,“ dodal Pavlovic s tím, že se to odvíjí od toho, jaké bude počasí. Stejný vývoj se očekává i u šíření dalších respiračních infekcí.

Proti covidu se od září naočkovalo 300 000 lidí

Domácí

Počty hospitalizovaných s covidem stouply v posledních dnech na 1012. Náměstek zdůraznil, že z většiny jde o osoby, které přišly do nemocnice s jiným problémem, a přišlo se díky testování na to, že mají i covid. Za úterý bylo hospitalizováno 113 lidí, z nichž 87 bylo starších 65 let.

Tím, že lidé nejsou hospitalizováni primárně kvůli těžkému průběhu covidu, nejsou podle něj nemocnice ohroženy zvýšenou zátěží.

Podobným způsobem mohou být zkreslena i data o úmrtích s covidem. Denně uvádí oficiální statistiky resortu zdravotnictví, že zemře s covidem 3 až 13 lidí. Je však otázkou, co je hlavní příčinou.

Resort doporučuje lidem s příznaky nemoci nosit respirátory, dbát na hygienu rukou a dodržovat další hygienická opatření.

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám