Hlavní obsah

Ukázka správného jídelníčku pro amatérské sportovce

Stravování olympioniků přenecháme jejich poradcům. Ale i amatérským sportovcům pomůže správně zvolená strava zdolat kopec, nasbírat kilometry na kole. Chystáte se na běžky, na kolo, na horskou túru? Ukázku správného jídelníčku pro amatérské sportovce navrhla nutriční terapeutka Veronika Kuncířová.

Foto: Profimedia.cz

Slané palačinky

Článek

Slané palačinky

(1 palačinka je porce pro průměrnou ženu, 2 palačinky jsou porce pro průměrného muže. Porce se může lišit dle individuálního tělesného složení a cílů.)

INGREDIENCE

  • 160 g pohankové mouky
  • 240 ml mléka
  • 2 vejce
  • 4 lžičky oleje
  • 2 hrušky (varianta: miska špenátu do těsta)
  • 120 g brynzy (či jiný sýr dle vlastní chuti)
  • 60 g vlašských ořechů
  • (polníček, rukola)
  • sůl (solí šetřete)

POSTUP:

  • Mouku s mlékem, vejci a špetkou soli vyšlehejte mixérem. Pokud se rozhodnete pro špenátové palačinky, přihoďte do těsta i špenát.
  • Pánev, nejlépe s nepřilnavým dnem, rozpalte, před každou palačinkou vytřete olejem, nalijte do ní těsto a krouživým pohybem ho rozlijte po celé ploše.
  • Opečte dozlatova z obou stran. (Máte-li pánev na palačinky, není třeba opékat na oleji.)
  • Hrušku nakrájejte na malé kousky a poklaďte jimi půlku palačinky (špenátové budou bez hrušky.)
  • Přidejte ořechy a kousky sýru, případně ještě polníček nebo rukolu.
  • Druhou půlkou palačinky překryjte náplň, aby vznikl půlměsíc, a ještě nechte na pánvi roztéci sýr.

Zapečený toast s banánem

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 8 plátků toastového chleba
  • 2 banány
  • 4 lžičky arašídového másla či strouhaná čokoláda
  • skořice
  • rozinky

POSTUP:

  • Plátek toastového chleba namažte arašídovým máslem nebo posypejte nastrouhanou čokoládou, na ni rozložte kolečka banánu.
  • Přidejte rozinky a špetku skořice.
  • Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toustovači.

Tip: Banány můžete doplnit i jiným ovocem. Arašídové máslo nahradit lžičkou medu.

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Recepty

Zeleninový quiche

(čti kiš; slaný koláč)

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 125 g celozrnné mouky
  • 125 g špaldové mouky
  • 80 ml oleje
  • 150 g tvarohu
  • špetka soli

Náplň

  • 400 g zeleniny (např. kapustičky, pórek, špenát)
  • 200 g tvarohu
  • 200 g sýru (30 % t. v s.)
  • 2 vejce
  • tymián
  • majoránka
  • bazalka
  • špetka soli (počítejte ale se slaností sýru)

POSTUP:

  • V míse smíchejte obě mouky, sůl, olej a tvaroh.
  • Vypracujte těsto a vmačkejte ho do kulaté formy (o průměru 29 cm) vyložené pečicím papírem.
  • Vidličkou těsto propíchejte na několika místech, abyste zamezili nadouvání při pečení.
  • Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut.
  • Náplň: Nakrájejte zeleninu, poduste ji na pánvi 5 minut, na skus.
  • Vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte tvaroh, nastrouhaný sýr, dušenou zeleninu a bylinky, promíchejte a směs rozetřete na předpečené těsto.
  • Quiche vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut na 185 °C.

Tip: Zeleninu a sýr můžete obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. Výtečně chutná např. s brokolicí (tu předem neduste) a žampiony nebo s cuketou či květákem a kozím sýrem.

Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Zdraví

Krůtí maso na kurkumě s kokosem a cuketou

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 500 g krůtího masa (syrové)
  • olej (4 lžíce)
  • 400 g cukety
  • 25 g kokosu (3 lžíce)
  • 50 ml kysané smetany (8 % tuku)
  • 80 ml mléka
  • kurkuma (možno nahradit kari)
  • sůl
  • 300 g rýže (Basmati) + lžíce oleje
  • dýňová semínka

POSTUP: 

  • Maso nakrájejte na kostičky, osolte a orestujte na rozehřátém oleji.
  • Přidejte kurkumu a zlehka opékejte.
  • Až maso začne měknout (cca po 5 minutách opékání), přidejte k němu najemno nakrájenou cuketu a společně nechte podusit.
  • Po změknutí masa a cukety přidejte kokos, mléko a smetanu, a ještě chvíli společně povařte.
  • Podávejte s vařenou rýží, při podávání posypejte porci dýňovým semínkem.
  • Uvařte rýži: Na jeden díl rýže použijte jeden a půl dílu vody (nejlépe odměřit na šálky). Rýži propláchněte. V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejte olej a rýži na něj nasypte, chvilku restujte, poté pomalu přilijte vodu, přidejte špetku soli a krátce zamíchejte.
  • Přikryjte poklicí, přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a nechte zhruba 15 minut dusit, dokud se voda téměř nevsákne. Nezvedejte pokličku, nemíchejte!
  • Po čtvrt hodině sporák úplně vypněte a rýži nechte ještě dojít vlivem zbytkového tepla.
  • Hrnec v této fázi přikryjte utěrkou a opět zakryjte pokličkou, aby se pára neodrážela zpátky k rýži, ale vsakovala se. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám