Hlavní obsah

Šest návyků, díky kterým získají vaše rána řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rána bývají pro většinu lidí hektická. Brzké vstávání do práce nebo s dětmi si vybírají svoji daň v podobě stresových okamžiků. Jak se vymanit z kolotoče ranního nestíhání? Vytvořte si zdravé návyky, díky kterým získají vaše rána znovunalezený řád.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně mohou být často hektické.

Článek

1. Používejte klasický budík

Většina lidí používá jako budík svůj mobilní telefon. Po jeho vypnutí ale často sklouznou k pročítání e-mailů, kontrolování zpráv a brouzdání na sociálních sítích.

„Pokud se probudíte a přijde vám mail od šéfa, ve kterém vás o něco žádá, může se stát, že vaše tělo se přepne do panického režimu, při kterém vaše srdce tluče jako o závod,“ říká koučka Susie Mooreová pro Huffington Post.

Jakmile jste v tomto režimu, je obtížné vrátit se zpět do normálu a začít ráno harmonicky. Pořiďte si proto klasický budík, telefon nechte mimo vaši ložnici a snažte se jeho používání co nejvíce oddálit.

2. Cvičení vděčnosti

Pocity vděčnosti jsou často podceňované, přitom za nimi stojí velké množství výzkumů. Pokud vás děsí myšlenka na to vést si deník, do kterého byste si zapisovali, za co všechno jste ve svém životě vděční, vyzkoušejte jednoduché cvičení, aniž byste opustili postel.

Stačí, když si hned po probuzení vyhradíte krátký čas na to, abyste si uvědomili věci, za které jste momentálně vděční. Může se jednat o zdraví, vaše či vašich dětí, ale třeba také dobrou snídani, kterou si chystáte udělat. Cokoliv, co vás rozptýlí od chmurných myšlenek se počítá.

3. Stanovte si denní záměr

Nemusí se jednat o nic velkého. Stačí si stanovit dva nebo tři krátké úkoly, které jsou zásadní. Abyste je nemuseli držet v hlavě, pořiďte si diář nebo speciální „to-do listy“. Díky postupnému škrtání jednotlivých zvládnutých úkolů budete cítit větší míru satisfakce.

Pět bezduchých návyků, které nás činí podrážděnější

Zdraví

4. Vypijte sklenici vody

Dát si během rána sklenici vody je jedním z neuvěřitelně jednoduchých návyků, které se ale okamžitě vyplatí. Voda nejen, že hydratuje, ale pomáhá také udržet tělo v rovnováze.

„Pokud ještě nemáte svoji rutinu, začněte tímto nenáročném krokem. Po pár týdnech úspěšného plnění můžete přidat například protažení nebo jinou tělu prospěšnou věc,“ říká zdravotní koučka Debra Swanová.

5. Léčba poslechem

Zvuk má neuvěřitelnou schopnost naladit nás na konkrétní vlnu. Pokud potřebujete jemně namotivovat a utřídit si mysl, pusťte si do sluchátek při čištění zubů řízenou meditaci nebo uklidňující píseň. Skvěle například fungují Bachovy či Mozartovy symfonie.

V případě, že se chcete cítit nabití energií, pusťte si naopak svoji oblíbenou taneční píseň, která vám prozáří den. „Využijte čas, který trávíte přípravou čehokoli, k tomu, abyste si vytvořili příjemnou atmosféru, která vás naladí,“ říká Mooreová.

Kolikrát týdně a jak dlouho byste měli cvičit, abyste byli fit

Zdraví

6. Zacvičte si

Cvičení uvolňuje endorfiny, které mohou být skvělým pomocníkem při stresu. „Je jedno, jaký druh pohybu zvolíte, někomu svědčí ranních 5 kilometrů, jinému zase vzpírání v tělocvičně nebo půlhodinka protahovací jógy. Nejděte si něco, co bude fungovat pro vás. V případě, že nemáte ráno dostatek času, poslouží i ranní tancovačka s dětmi na pár písniček. Cokoliv, co vás odvede od negativních myšlenek, se počítá,“ říká Swanová.

Reklama

Související články

Několik rad, které vám pomohou trvale zhubnout

Zhubnout několik kilogramů nemusí být vůbec složité, ale udržet si váhu i následující měsíce a roky, to je už mnohem těžší. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, jak...

Výběr článků

Načítám