Hlavní obsah

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtečnou, a přitom zdravou pomazánku oceníte nejen ke svačině. Oceníte jí i jako součást rychlé večeře, případně slavnostního pohoštění pro rodinu či přátele. Inspirujte se našimi recepty.

Foto: Labeta

Česneková pomazánka s pohankou

Článek

Česneková pomazánka s pohankou

INGREDIENCE

  • 300 g pomazánkového másla
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžička majonézy
  • 50 g sýru typu eidam
  • sůl a pepř
  • dle chuti a na ozdobení – nasekaná pažitka, lístky rukoly, Labeta Naklíčená pohanka bio

POSTUP:

  • Ve velké míse si smíchejte pomazánkové máslo a majonézu.
  • Prolisujte česnek a přidejte nastrouhaný eidam.
  • Pořádně promíchejte a nakrájejte nebo nastříhejte pažitku.
  • Nasypte lžíci naklíčené pohanky a dochuťte solí a pepřem.
  • Dozdobte rukolou a posypte semínky pohanky.

Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou

Foto: Zdravé stravování

Pomazánka s tuňákem a jarní cibulkou

INGREDIENCE

  • 5 g jarní cibulky
  • 30 g sýru cottage
  • 20 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 10 g pomazánkového másla
  • 5 g hořčice
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Tuňáka nechte okapat, poté smíchejte s cottage sýrem, pomazánkovým máslem, hořčicí a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
  • Pomazánku dochuťte pepřem a solí, pokud bude potřeba.
  • Podávejte s celozrnným chlebem.

Recepty na báječné Vilémovo pečivo

Styl

Pomazánka z červené řepy

Foto: Regionální potravina

Pomazánka z řepy

Málokterá potravina dokáže lidi tak rozdělit na dva nesmiřitelné tábory jako červená řepa. Zelenina plná železa a celé řady prospěšných látek. Jedni na ni nedají dopustit, druzí zase mají pocit, že ji ani nemohou vložit do úst. A přitom je to možná jenom proto, že ještě neochutnali žádný recept, který by byl tak lahodný jako tato pomazánka.

INGREDIENCE

  • 125 g žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 300 g vařené řepy
  • jablečný ocet
  • vlašské ořechy
  • med
  • cukr krupice
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Vařenou řepu nastrouhejte nahrubo. Poté smíchejte žervé, sýr a řepu dohromady a vše promíchejte.
  • Dochuťte octem, medem, solí a pepřem.
  • Na pánvi udělejte karamel, opatrně zalijte trochou vody a přidejte ořechy.
  • Vodu vyvařte, ořechy přendejte na pečicí papír a nechte zchladnout. 

Mrkvová pomazánka s tvarohem

Foto: Biolist, Biozebra

Mrkvová pomazánka

INGREDIENCE

  • 5 ks bio mrkve
  • 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 100 g bio tvarohu
  • 50 g bio pomazánkového másla
  • šťáva z půlky bio citronu
  • sůl a bio pepř na dochucení

POSTUP:

  • Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C.
  • Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložte na plech s pečicím papírem.
  • Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte.
  • Pečte asi čtvrt hodiny.
  • Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citronem.
  • Dochuťte solí a pepřem.

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Styl

Pomazánka z petrželového pesta

Foto: Biolist, Biozebra

Pomazánka z petrželového pesta

INGREDIENCE

  • 80 g bio petržele
  • 150 g bio smetanového sýru
  • 2 stroužky bio česneku
  • 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 1 dcl bio mléka
  • 60 g nastrouhaného bio parmezánu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno.
  • Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem.
  • Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka.
  • Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem.
  • Dochuťte solí a pepřem.

Budapešťská pomazánka

Foto: Znojmia

Budapešťská pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 balení tvarohu
  • 1 sklenice Papriky červené řezané
  • 1 lžička sladké papriky
  • špetka soli
  • špetka chilli nebo pálivé papriky
  • ½ bílé cibule

POSTUP:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Papriky slejte přes sítko a nakrájejte na ještě menší kostky.
  • Zeleninu smíchejte v misce s tvarohem a zamíchejte společně s kořením.
  • Namažte na nakrájené bagetky a podávejte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám