Hlavní obsah

Když odpočinek způsobuje stres

Možná se vám to také stalo - tak jste se těšili, že si uděláte volno, a když pak přišlo na věc, nedokázali jste se oprostit od starostí z práce či osobních problémů. Místo skutečného užití volna jste neustále něco řešili a vůbec si neodpočinuli.

Foto: Profimedia.cz

Odpočívat neumí každý.

Článek

Dnešní život utíká závratnou a někdy až agresivní rychlostí, což velmi výrazně ovlivňuje i naše přirozené rytmy. Zastavit se proto není vůbec snadné. Chcete-li se o svém volném času skutečně uvolnit a nepoddávat se stresu, musíte se vyvarovat následujících chyb.

1. Popírání stresu

Úplně nejhorší, co můžete udělat, je, že si stres nepřiznáte. Nebo když za nejlepší způsob, jak ukončit stres, začnete považovat dokončení všech úkolů, které jej způsobují. Realita je totiž bohužel taková, že tyto úkoly nejde nikdy kompletně ukončit a člověk se dostává do začarovaného kruhu.

Jedná se o únikovou cestu, která je nejméně účinná. Nejedná se totiž o dobrovolnou afirmaci, ale jen o nevědomý krok vpřed. Zvlášť škodlivý je ve chvíli, když dochází k jeho opakování.

2. Tělo nefunguje na rozkaz

Žádné tělo se automaticky neuvolní, i když si řeknete, že máte volno. Je-li pro vás normou stres z toho, abyste dokončili své každodenní úkoly, vaše tělo považuje i relax za další práci.

Jak se stres podepisuje na fungování našeho těla

Zdraví

„V reálu si sice říkáte, že si musíte odpočinout, protože vás čekají náročné dny, kdy budete mít hodně práce, ale zároveň si moc dobře uvědomujete, že pokud si teď odpočinete, budete muset následující dny udělat mnohem více práce,“ upozorňuje psycholožka Sara González Juárezová.

3. Vlastní přičinění

Bohužel spousta lidí jde stresu doslova naproti svým vlastním přičiněním, když od sebe požadují více, než mohou dát.

Např. když pracují během nemoci, dovolené nebo když jdou ven s přáteli či partnerem, přestože se cítí velmi unavení apod. Jednoduše podléhají nevědomé myšlence, že musí být za každou cenu zodpovědní a musí ze sebe vždy vydat naprosto všechno.

Bohužel to dopadá tak, že i když si tito lidé uvědomí, že odpočinek potřebují a je pro ně nezbytný, stane se z něj stejně jen další povinnost. Mysl i tělo se začnou snažit splnit „cíl“ - odpočinek, jenže místo uvolnění se dostavuje opět jen stres.

4. Společenský tlak

Společnost skrz média a sociální sítě vybízí lidi k tomu, aby se starali o své zdraví, ale zároveň je nutí, aby byli maximálně produktivní a tím byli šťastnější a úspěšnější. Dodržet toto všechno je ale téměř nemožné.

Přitom to není jen kvůli vnitřnímu rozporu, ale i proto, že pracovat denně 12 hodin v kuse, zároveň chodit do posilovny či se věnovat jiným koníčkům, starat se o děti, udržovat domácnost v pořádku, je dlouhodobě neúnosné.

Přitom všechny uvedené požadavky volný čas proměňují jen v další úkol. Pokud nemáte chvilku pro sebe, jste workoholik a jediný způsob, jak z toho všeho ven, je dělat všechno proto, aby se váš život opět dostal do rovnováhy.

Na pokraji vyčerpání a vyhoření aneb Když tělu dojde dech

Zdraví

Co dělat, když si sami dobrovolně přivoláváte stres?

I když se vám toto všechno může zdát jako naprostá malichernost, že se nedokážete ani při svém volnu zcela oprostit od stresu, pak vězte, že to žádná banalita rozhodně není. Časem vám to může přivodit i velmi závažné onemocnění.

Proto jakmile zjistíte, že vám i dny volna způsobují stres, začněte to řešit. Nebojte se oslovit psychologa, který vám může pomoci pojmenovat váš konkrétní problém a nalézt i jeho řešení.

Extrémní stres se přenáší i na další generace

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám