Hlavní obsah

Spaní na boku jako viník vrásek i asymetrií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že pokud se chceme vyhnout vráskám, měli bychom se vyhýbat slunci, zavázat se k pravidelné péči o pleť, nekouřit a jíst zdravě. Věděli jste ale, že něco zdánlivě neškodného, co děláte každý den – nebo přesněji každou noc –, vám může způsobit vrásky, a dokonce možná i změnit rysy vašeho obličeje?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávno ve světě sociálních sítí začalo rezonovat téma spánku a jeho dopadu na náš obličej. Americká beauty influencerka Marianne uveřejnila video, na kterém tvrdí, že její nerovnoměrný tvar rtů byl způsoben spaním na boku. Video se stalo virálním a vyvolalo mnoho reakcí včetně těch od odborníků.

Je možné, že by poloha spaní mohla skutečně změnit symetrii vašeho obličeje? Pokud jde o vrásky, odpověď je ano. Ale pokud jde o rysy, odborníci se rozcházejí.

Klinická specialistka na obličej a ředitelka londýnské kliniky Kate Kerrová nepochybuje o tom, že spánek může mít významný vliv na obličej a dekolt.

„Podle studie v časopise Aesthetic Surgery Journal mohou síly komprese, napětí a čirého tlaku vyvíjené na naše tváře během spánku vést k deformaci obličeje. To se projeví jako svislé záhyby, když spíme na boku nebo na břiše,“ říká pro Daily Mail Kerrová.

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

Tyto záhyby, často podél linií, se táhnou od nosu ke koutkům rtů a postupem času, jak kůže stárne a ztrácí schopnost pružit, se mohou stát trvalými.

Totéž se vztahuje i na jiné partie těla, kde do hry vstupují účinky gravitace. „Ležení na boku nám může způsobit pokles prsou, což má za následek znatelné svislé vrásky na dekoltu,“ tvrdí Kerrová.

Asymetrie je normální

Nikdo se samozřejmě nenarodí s dokonale symetrickým obličejem. A ačkoliv odborníci tvrdí, že spánek na boku nemůže výrazně pozměnit tvar vašeho obličeje, nepopírají jeho negativní účinky.

„Spánek na boku může způsobit opakovaný tlak na určitou oblast, vytváření záhybů a zhoršování vzhledu linek a vrásek na oblíbené spací straně. To zhoršuje asymetrii očí, rtů a obličeje,“ říká lékařka Maryam Zamaniová, která se zaměřuje na okuloplastickou chirurgii.

To může znamenat, že jedno oko má mírně odlišný tvar či výšku nebo že jedna strana rtů je níže než druhá. „Jak stárneme, asymetrie jsou stále zřetelnější a navíc se snižuje elasticita pokožky, což znamená, že může trvat déle, než se statické linky rehydratují a po noci plné spánku se vrátí zpět do svého stavu,“ dodává Zamaniová.

Je to stejné jako s vráskami kolem úst od smíchu. Má je každý, ale čím jste starší, tím je pravděpodobnější, že zůstanou na místě, i když už se nesmějete. A nakonec se stanou trvalými.

Nejhorší je spánek na břiše

A zatímco spaní na boku je nejčastější polohou, ty, kteří spí na břiše, čeká zřejmě ještě nepříjemnější překvapení.

„Spánek na břiše je obecně považován za nejméně zdravou polohu spánku pro vaši pokožku,“ říká doktorka Dianni Daiová z Elan Laser Clinics.

„Váš obličej je přitisknutý k polštáři, což může způsobit vrásky a akné. To platí i pro oblast dekoltu, která je ovlivněna stejným způsobem v důsledku tření o polštář a povlečení,“ tvrdí Daiová.

Nejzdravější polohou je proto přirozené spaní na zádech. „Když spíte na zádech, zjevně nedochází k žádnému tření o vaši tvář. Navíc tato poloha umožňuje lepší cirkulaci, která může pomoci zabránit hromadění tekutiny v obličeji, čímž se sníží riziko otoků a tmavých kruhů pod očima,“ říká Daiová.

Co tedy dělat, když jste celý život zvyklí spát na boku nebo na břiše? Jasnou odpovědí by bylo začít spát na zádech – kdyby to bylo tak jednoduché.

„Když skočíme do postele, můžeme se vědomě rozhodnout, v jaké poloze bychom chtěli odpočívat, ale jakmile usneme, neovládáme se a dokážeme změnit svou polohu v průměru 20krát během každé noci,“ říká Kate Kerrová.

„Je obtížné měnit polohy, pokud jste zvyklí spát na jedné straně. Často svým klientům radím, aby na pár dní v posteli používali krční nebo cestovní polštář. To jim zabrání převalovat se na jednu stranu a postupně začnou spát na zádech,“ radí Seendy Ramoutarová, zdravotní sestra z Therapie Clinic.

Jak na krásnější a mladší pleť bez invazivních zákroků

Styl

Jak ale Ramoutarová zdůrazňuje, někteří lidé nemohou spát na zádech ze zdravotních důvodů – například pokud trpí syndromem obstrukční spánkové apnoe, kdy jazyk může blokovat průchod vzduchu během spánku. V těchto případech má další návrh.

„Radím jim, aby usínali na opačné straně, než na které normálně spí. Nakonec se převalí na svou oblíbenou stranu, ale aspoň bude zachována určitá míra rovnováhy,“ říká.

Kvalita spánku je klíčová

Pro zdraví pokožky je však klíčová i kvalita vašeho spánku, takže pokud změna polohy při spánku povede jen k tomu, že se celou noc budete zmítat a otáčet, existují i další změny, které mohou pomoci.

Často se doporučují saténové nebo hedvábné povlaky na polštáře, u kterých je méně pravděpodobné, že způsobí tření s pokožkou. Někteří lidé si pochvalují zařízení, jako je polštářová podprsenka – hedvábný polštář, který sedí mezi prsy, aby nedošlo ke zvrásnění kůže.

Zamaniová tvrdí, že může pomoci i samotná péče o pleť. „Nanesení hydratačního krému nebo nočního krému před spaním může pomoci hydratovat pokožku a vytvořit bariéru proti tření, čímž se sníží pravděpodobnost vzniku spánkových vrásek,“ říká a dodává, že také pití dostatečného množství vody během dne může pomoci udržet vaši pokožku hydratovanou a učinit ji odolnější vůči účinkům spánkové polohy.

Pravidla pro ložnici

Tipy a trendy

Pravidelný spánkový režim snižuje biologický věk

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Anatomické polštáře, Hydratační krémy, Noční krémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám