Hlavní obsah

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření nezatěžuje jen plíce, ale i další orgány v těle, včetně kůže. Podobně jako nadměrné sluneční záření urychluje procesy stárnutí pokožky, a může tedy za předčasné vrásky až po vznik hyperpigmentací a tzv. stařeckých skvrn.

Foto: Profimedia.cz

Pokud skoncujete s kouřením, významně zpomalíte i stárnutí pokožky.

Článek

Jde o to, že kouření způsobuje zúžení krevních cév, což snižuje tok kyslíku a živin do pokožky. Kuřáci tak mají méně kolagenových a elastinových vláken, klíčových proteinů pro zdraví a pevnost pokožky.

Zároveň nadměrná pigmentace způsobuje, že je pleť šedá, načervenalá nebo nažloutlá a na pokožce se objevují stařecké skvrny, předčasné vrásky, zhoršit se může i kožní onemocnění, jako je lupénka či ekzém.

Co se stane s pokožkou, když přestanete kouřit?

Zřejmě mnohem více, než si jen dokážete představit. Pokud skoncujete s kouřením, ulevíte v podstatě všem orgánům v těle, včetně toho největšího, tedy kůže.

Šest základních kroků, které zařadit v péči o pleť do každodenní rutiny

Styl

Hned několik studií potvrdilo, že následně dojde k minimalizaci zarudnutí a dalšího zbarvení pokožky, včetně stařeckých skvrn. Dojde také k obnově produkce kolagenu v těle.

Zároveň dochází i ke snížení biologického věku, a to až o 13 let. Vědci na toto číslo přišli na základě několika faktorů, jako je jas, hladkost, elasticita a zbarvení pokožky.

Kdy začne být patrné první zlepšení?

Podle vědců u stařeckých skvrn a hyperpigmentací dochází ke zlepšení již měsíc po skoncování s kouřením. Ke změnám barvy pleti pak dochází po 1-3 měsících.

Tipy pro obnovu pleti

Kromě toho, že přestanete kouřit, existují i ​​další kroky, kterými můžete podpořit obnovu funkcí pleti:

  • Vyvážená strava
  • Pitný režim
  • Omezení alkoholu
  • Dostatek pohybu
  • Dostatek kvalitního spánku
  • Používání opalovacího krému
  • Dodržování pravidelné rutiny péče o pleť, kam spadá čištění, hydratace a výživa pleti
  • Používání produktů formulovaných pro obnovu pokožky. Například séra s vitamínem C pomáhají redukovat vrásky a rozjasnit pleť. Niacinamid pomáhá s projasněním pleti a se zmírněním hyperpigmentace a stařeckých skvrn. Retinol je velmi účinný v boji proti vráskám.
  • Estetické zákroky, jako je mezoterapie (pomocí mikrojehliček se do pleti dostává kyselina hyaluronová, která se postará o potřebnou hydrataci pleti, přísun vitamínů i aminokyselin. Tento vitaminový a hydratační koktejl pro pleť znovu nastartuje tvorbu kolagenu a elastinu a vaše tvář viditelně omládne), dermální výplně či laserové ošetření.

Účinné látky v kosmetice, které opravdu fungují

Styl

Jak správně pečovat o zralou pleť

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám