Hlavní obsah

Jak na krásnější a mladší pleť bez invazivních zákroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu života se vyvíjíme, měníme a stárneme. A právě stárnutí pleti nám často tento fakt viditelně připomíná. Jedná se o proces, který sice nelze zcela zastavit, ale správnou péčí a životosprávou alespoň výrazně zpomalit. Nejsou k tomu přitom nutné ani invazivní estetické zákroky.

S přibývajícím věkem pleť postupně ztrácí svou hutnost a pevnost.

Článek

S přibývajícím věkem pleť postupně ztrácí svou hutnost a pevnost. Jako první se objevují jemné mimické vrásky v okolí očí, úst a mezi obočím, postupně přibývají i statické vrásky.

Všechny tyto procesy přitom urychluje naše životní tempo, znečištěné ovzduší, stres, nezdravá strava, ale i kouření či narušená ozónová vrstva, která propouští více škodlivého UV záření.

Kvůli tomu dochází ke zrychlení oxidačních procesů a následné zvýšené produkcí volných radikálů. Dochází ke změnám bílkovinových sloučenin, ztrátě buněčné soudržnosti, porušení dermo-epidermických spojů či k nedostatečnému okysličování buněk. To se navenek projevuje ztrátou jasu, menší pružností a zvýrazněním znamének stárnutí pleti a to již v poměrně nízkém věku.

Proto je tak důležité každý den věnovat pleti dostatečnou péči a obrnit ji jakýmsi štítem, který se zároveň postará o včasnou regeneraci jednotlivých vrstev kůže postižených vnějšími agresemi. Pouze účinně regenerovaná pleť se může postupně zbavovat toxinů, vyhlazovat, projasňovat a působit mladším dojmem.

Jak moc stres působí na naši pokožku

Styl

Jak vybrat tu správnou a účinnou péči?

Pokožka funguje jako přirozená bariéra. Chrání nás před vnějším prostředím. Současně ale znesnadňuje absorpci aktivních látek z kosmetického přípravku. I z tohoto důvodu mnohé kosmetické přípravky plné účinných látek nefungují tak, jak by měly.

Aby byla tak péče o pleť maximálně účinná je zapotřebí do kosmetických přípravků přidávat i inovativní transportní systémy, které dokážou kožní bariéru překonat a aktivní látky přes ni přenést.

Často se jako transportní systém pro ostatní aktivní látky používá koncentrovaná nízkomolekulární kyselina hyaluronová, která v horní vrstvě pokožky za pomoci polymerních micel vytváří „kanálky“, jimiž proniká do hlubších vrstev, kde se nachází kožní buňky. Přitom s sebou do pokožky přináší i ostatní aktivní látky.

Pokud navíc dojde k zasíťování kyseliny hyaluronové utvoří se v pokožce hydrogelové mikročástice, které zajišťují postupné uvolňování aktivních látek do pokožky. Díky tomu dochází k efektivnímu využití aktivní látky.

Při výběru té správné péče pro vás je tak důležité sledovat nejen množství aktivních látek, ale také zda obsahují důležité transportní systémy.

Důležité každodenní kroky v péči o pokožku

  • Čištění pleti

Ráno a večer začněte vždy začněte čištěním pleti. Čištění pleti je krok, který by nikdy neměl chybět. Je důležitý pro zdraví pleti, ale i pro to, aby se aktivní látky z následné péče vstřebaly do pleti.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Foto: 1. IUVENIO Urban Čisticí gel - řeší i ochranu pleti. Kromě jemného čištění obsahuje aktivní látky, které pleť navíc hydratují, vyživují a chrání před znečištěným ovzduším, iuvenio.com 430 Kč; 2. Cleansing Milk Endor - dokonale zbaví nečistot, zároveň příjemně hydratuje a nedráždí ani nejcitlivější typy pleti, Medaprex 620 Kč; 3. Nivea Cleansing Oil Zklidňujicí čisticí pleťový olej, Notino 121 Kč; 4. Sensai Silky Purifying Cleansing Oil - čisticí olej zároveň tvář hydratuje a nádherně ji rozjasňuje, 1449 Kč; 5. La Roche-Posay Physiologique - fyziologická čisticí micelární pěnová voda pro citlivou pleť, 369 Kč; 6. Medik8 Calmwise Soothing Cleanser Ultra jemná čisticí pěna pro citlivou pleť, Medaprex 660 Kč; 7. Yage šetrný Mycí gel s rakytníkem Velvet Touch - s nízkou pěnivostí je založen na bio esenciálních olejích a extraktech rostlin s využitím nejnovější biotechnologie, yageorganics.cz 1199 Kč; 8. FOREO Luna Play Smart 2 inteligentní čisticí kartáček pro všechny typy pleti, Notino 2466 Kč
  •  Tonizace pleti

Krok, na který celá řada žen zapomíná a mnohdy jej i vnímá jako zbytečnost. Podle odborníků je to ale škoda. Tonizační přípravky by se měly používat denně hned po čištění pleti jak ráno, tak večer.

Jednak pleť po čištění hydratují, vyrovnávají pH, díky čemuž nebudete cítit pnutí pokožky, pak také pokožku připraví na vstřebání všech důležitých výživných látek v následné péči.

Sedm důvodů, proč je dobré do své každodenní rutiny v péči o pleť zařadit i tonikum

Styl
  • Pleťová esence

Pleťová esence se stará především o hydrataci pokožky a připravuje pleť na použití krému. Jedná se v podstatě o takový primer plný speciálních hydratačních částeček s patřičnou dávkou vitaminů a aktivních složek, jenž je v podstatě ideální přípravou pro další péči.

Zařadíte-li jej do svého každodenního rituálu, zajisté záhy oceníte její účinky. Při použití ráno pomůže lépe proniknout účinným látkám další péče do pokožky, při večerním použití pleť hydratuje a dodá jí mladistvý vzhled.

Foto: archív firem

Pleťová esence

Foto: 1. IUVENIO FRESH Pleťová essence - Essence řeší vstřebávání aktivních látek do pleti. Modifikovaná kyselina hyaluronová vytváří polymerní micely, které fungují jako „nosiče“ aktivních látek, iuvenio.com 450 Kč; 2. Nivea Hydratační sérum-esence Hyaluron Cellular Filler - rychle se vstřebává, hned vyplňuje pleť, stimuluje obnovu buněk a především – zjemňuje jemné vrásky a linky, 439 Kč; 3. Rodial Dragon's Blood Essence Mini - Multifunkční hydratační pleťová mlha - funguje jako vyživující tonikum, pleťové sérum, vyhlazující báze i fixátor make-upu, aurio.cz 690 Kč; 4. YAGE Hydratační esence s Multi molekulární KH Aqua Splash - kombinování celého spektra molekulárních hmotností. Patentovaná kyselina hyaluronová zaručí lifting obličeje do 30 minut, yageorganics.cz 2790 Kč; 5. Erborian BLANC D'ESSENCE Rozjasňující a sjednocující sérum a essence - prosvětlí pleť dodáním transparentního filmu, redukuje pigmentové skvrny ze sluníčka a sjednocuje tón pleti, marionnaud.cz 857 Kč; 6.  Korff Cleansing regenerační esence - Tonikum - zvyšují hydrataci a jas pleti, dodává ji energii a svěžest. Ideální pro všechny typy pleti, Douglas 549 Kč; 7. Uriage EAU Thermale Glow Up Water Essence - rozjasňující esence. Opravdový koncentrát termální vody Uriage, je obohacena kyselinou hyaluronovou, minerály a stopovými prvky. Dodává pleti vláhu a vyhlazuje drobné vrásky vzniklé dehydratací,drmax.cz 399 Kč
  • Sérum

Séra jsou v podstatě vysoké koncentrace aktivních látek pomáhající řešit konkrétní problém s pletí, ať už se jedná o pigmentaci, vrásky, či nadměrnou suchost pokožky apod. Díky moderním technologiím dnes existují již i univerzální séra.

Ráno je dobré používat antioxidační séra, která pomáhají pokožku chránit před znečištěním z vnějšího prostředí a poškozením sluncem. Večer je pak dobré sáhnout po séru, jež obsahuje složky jako vitamin C, který pomáhá s pigmentací, nebo vitamin A (retinol či hyretin) bojující s vráskami.

Foto: archív firem

Pleťová séra

Foto: 1. IUVENIO NANO Nanovlákenné sérum - - koncentrovaná biologicky aktivní nízkomolekulární kyselina hyaluronová, které je v séru až 25x více než v běžných přípravcích. Peptidy Clodessine a Recelline, vitamíny a další účinné anti-age ingredience, iuvenio.com 470 Kč; 2. DIOR Capture Totale Super Potent Serum - pleťové sérum - Obnovuje plnou moc kmenových buněk pokožky a reaktivuje 6 základních funkcí pokožky, 2199 Kč; 3. Nuance Hyaluron Active HA 5 sérum pro všechny typy pleti - 5 typů kyseliny hyaluronové proniká do různých vrstev pokožky, vypíná pleť a vyplňuje vrásky, drmax.cz 699 Kč; 4. Perricone MD Vitamin C Ester rozjasňující pleťové sérum, Notino.cz 1999 Kč; 5. Grown Alchemist Detox Serum detoxikační pleťové sérum, 1418 Kč; 6. StriVectin Advanced Retinol Concentrated Serum - minimalizuje výskyt hlubokých vrásek a jemných linek, aurio.cz 2390 Kč; 7. Eucerin Elasticity+Filler olejové sérum - zlepšuje pružnost pleti a podporuje její odolnost. Pokožka je hedvábně jemná a působí mladistvým dojmem, 789 Kč
  •  Oční krém

Pleť okolo očí je výrazně tenčí než zbytek obličeje, a proto často vyžaduje speciální péči.

Při ranním použití pomáhají speciální krémy zredukovat pytle pod očima a rozzářit ospalé oči, večer pomáhají s černými kruhy pod očima a jemnými vráskami.

Foto: archív firem

Oční péče

Foto: 1. Dermalogica Oční sérum s anti-age efektem Biolumin-C, zmírňuje tmavé kruhy pod očima, hydratuje pleť a snižuje výskyt vrásek a jemných linek, 1520 Kč; 2. Oriflame Zpevňující oční krém Royal Velvet - zpevňuje a obnovuje kontury pleti kolem očí a zmírňuje viditelnost tmavých kruhů a otoků, 275 Kč; 3. Shiseido Vital Perfection Uplifting & Firming Eye Cream - bojuje se známkami únavy a zanechává pleť pevnější a jasnější, 1990 Kč; 4. Dior Capture Totale Super Potent Eye Serum - Oční sérum - zjemnění, zpevnění, prozáření a zvýraznění kontur okolí očí, 2290 Kč; 5. Lavera Illuminating Eye Cream - obsahuje reflexní pigmenty, které okamžitě rozjasňují unavenou pleť kolem očí, 329 Kč; 6. Eye Contour Endor Krém pro omlazení očního okolí - s nanočásticemi zlata a nylonovými solemi omladí oční okolí jako nic jiného, Medaprex.cz 1670 Kč
  • Denní a noční krémy

Denní krémy by měly pleti dodat základní hydrataci a pomoci pleť případně vypnout či rozjasnit.

Noční krémy bývají hutnější a mají za úkol pleť maximálně skrz noc vyživit.

Foto: archív firem

Pleťové krémy

Foto: 1. SAIN® Originální denní krém pro omlazení pleti s okurkou - s bioaktivním peptidem a hyaluronátem, mujsain.cz 2490 Kč; 2. SAIN® Originální noční krém pro omlazení pleti s levandulí - Intenzivně regenerační noční anti-aging krém pro dlouhodobé omlazení vaší pleti s bioaktivním peptidem a hyaluronátem, mujsain.cz 2990 Kč; 3. Vichy Neovadiol Post-Menopause zpevňující a výživný krém na den, Notino.cz 719 Kč; 4. Erborian GINSENG INFUSION DAY Denní protivráskový krém - obsahuje koktejl tradičních korejských bylinek, které pleť pomáhají zpevňovat a projasňovat, marionnaud.cz 1790 Kč; 5. Nobilis Tilia Bioaktivní omlazující krém nabitý bioaktivními látkami pro dlouhodobě mladistvý vzhled, eshop.nobilis.cz 794 Kč; 6. IUVENIO CALM Anti-age krém s betaglukany - obsahuje betaglukany z kvasinek a hub, které podporují imunitní systém pokožky, mají protizánětlivé účinky a zvyšují hydrataci. Zdravější pokožka lépe odolává negativním vlivům, které způsobují její stárnutí, iuvenio.com 670 Kč

Jak se zbavit černých teček

Styl
Aktivní látky v kosmetice, které pomáhají omlazovat pokožku
Hi-tech peptid Clodessine -  je aktivní částí proteinu dlouhověkosti klotho, který působí proti stárnutí. Klotho je přirozeně produkován lidským tělem, s věkem, ale jeho produkce s věkem klesá. Clodessine zvyšuje přirozené obranné a detoxikační mechanismy kožních buněk a oddaluje jejich stárnutí.
CMG - Polysacharid (beta-glukan) izolovaný z kvasinek patří do skupiny látek přírodního původu, které se vyznačují významnými pozitivními imunomodulačními a antioxidačními účinky. Zmírňuje negativní účinky UV záření a znečištěného ovzduší.
Glutaprol - Hydrofobizovaná forma α-ketoglutarátu. Hraje klíčovou roli v syntéze kolagenu v pokožce. Výrazný kolagenový booster.
Hyretin - Zcela nová forma kyseliny retinové, která vznikla spojením s nízkomolekulární kyselinou hyaluronovou. Výsledkem tohoto spojení jsou micelám podobné útvary, které lépe pronikají do pokožky. Díky tomu je její účinnost vyšší v porovnání s běžně používanými retinoidy.
Niacinamide - forma vitamínu B3 pozitivně působící na pokožku v mnoha ohledech. Posiluje kožní bariéru, zlepšuje texturu pokožky, redukuje pigmentové skvrny a zmenšuje vrásky.
Nízkomolekulární kyselina hyaluronová - je biologicky aktivní látka. Proniká hluboko do kůže, kde působí na kožní buňky a stimuluje je k mj. vyšší tvorbě mezibuněčné hmoty. Tu tvoří kolagen a vlastní kyselina hyaluronová.
Hi-tech peptid Recelline aktivuje proteazomy v kožních buňkách. Za objev proteazomální degradace proteinů byla udělena Nobelova cena. Množství a aktivita v proteazomů v buňkách i jejich aktivita se s věkem snižuje. Recelline zvyšuje míru obnovování poškozených proteinů, čímž oddaluje předčasné stárnutí kožních buněk.
Schizophyllan - extracelulární polysacharid z houby druhu Schizophyllum zvyšuje životaschopnost kožních buněk a syntézu bílkovin.
Tanactine - extracelulární polysacharid extrahovaný z buněčné stěny kvasinek. Účinný modulátor buněčné aktivity mírní reakci buňky na UV záření a řadu dalších škodlivých stimulů.
Vitamin C - účinný antioxidant chránící kožní buňky před volnými radikály. Brání vzniku pigmentových skvrn, sjednocuje a rozjasňuje pokožku. Podporuje syntézu kolagenu.
Vysokomolekulární kyselina hyaluronová - kyselina hyaluronová je lineární polysacharid, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Je součástí mezibuněčné hmoty mnoha tkání, včetně kůže. Významně váže vodu.

Reklama

Související články

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

V zimních měsících pokožka těla trpí více než kdy jindy. Ledový vítr, ale i přechody ze zimy do vytopených místností ji velmi vysušují. Pokožka poté může být...

Co všechno může stát za svěděním kůže

Suchá, svědivá kůže není jen problémem lidí s ekzémem či kopřivkou, ale také s různými zdravotními potížemi například cukrovkou či u pokročilého onemocnění...

Výběr článků

Načítám