Hlavní obsah

Několik rad, které vám pomohou trvale zhubnout

Zhubnout několik kilogramů nemusí být vůbec složité, ale udržet si váhu i následující měsíce a roky, to je už mnohem těžší. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, jak začít, pak pro vás máme hned několik rad, které vám pomohou ke kýženému výsledku.

Foto: Profimedia.cz

Na začátku každého hubnutí si určete přesný cíl.

Článek

Stanovte si jasný cíl

Na začátku každého hubnutí si určete přesný cíl, kolik kilogramů chcete shodit, nebo ještě lépe, jakou konfekční velikost chcete obléknout. Samotná váha a kilogramy jsou dnes už nepříliš relevantním měřítkem, můžete totiž zhubnout pět kilogramů v tuku, a naopak nabrat tři kilogramy ve svalech, a pokud nemáte speciální váhu, bude vám úspěch připadat jako zanedbatelný. Proto je z tohoto hlediska vhodnější řídit se spíše konfekční velikostí oblečení.

Když přesně víte, čeho chcete dosáhnout, lépe tomu můžete přizpůsobit průběh hubnutí, a zároveň budete po celou dobu jasně vědět, jak si vedete a jak daleko (či blízko) do cíle ještě zbývá.

„Jasný cíl, ale i jednotlivé mezikroky, jako je váha nebo měření obvodu těla, které určitě průběžně sledujte, také poslouží jako skvělá motivace. Můžete si hubnutí rozdělit do několika fází a při splnění každého malého cíle se něčím odměňte,” doporučují odborníci z projektu Prodietix.

Nebojte se oslovit odborníka

Stejně jako je lepší, když vám s tréninkovým plánem pomůže trenér, který ví, jakými aktivitami se například budují svaly a jakými odbourávají tuky, ví zase výživový poradce nebo lékař, jak je vhodné upravit jídelníček a také, na co byste si případně kvůli vlastnímu zdravotnímu stavu měli dát pozor.

Špatné důvody, proč lidé chtějí zhubnout

Zdraví

Právě z toho důvodu je dobré slepě nedodržovat to, co možná funguje kamarádce, ale vám tak úplně nesedí.

Začít ve správnou dobu

Říká se, že nejlepší je své rozhodnutí začít hubnout neodkládat a pustit se do něj hned, dokud jste odhodlaní. Na druhou stranu, pokud vás čeká nějaké zásadní hubnutí, je lepší začít v období, kdy neprocházíte stresovou zátěží a v blízké době vás nečekají společenské nebo pracovní události, případně dovolená, která by cestu k vysněnému cíli mohla znesnadnit.

Nicméně i tak můžete teď hned omezit to nejzákeřnější, tedy sladké, alkohol, smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny.

Vynecháním cukru, ketodietou a půstem zhubla za rok téměř 90 kilogramů

Zdraví

Podle zkušeností odborníků je dobré začít v sobotu ráno, protože první dva dny bývají vždy náročnější.

Někomu ale může lépe vyhovovat začít v pondělí, kdy v rámci běžných pracovních povinností a starostí člověk nemá takový problém odklonit pozornost od náročnějších chvil spojených se začátkem diety.

Co změnit v samotném jídelníčku?

Pokud chcete zhubnout a svá shozená kila si i dlouhodobě udržet, pak se vždy vyhněte drastickým dietám a hladovění.

„Největší problém je nedostatek energie, který si omezením jídla způsobíme. Přirozenou reakcí organismu na extrémně nízký příjem je samozřejmě hlad a chutě hlavně na sladké, protože cukr je nejrychlejší zdroj energie. Současně je to velký tlak na psychiku, když má člověk normálně fungovat v práci nebo rodině, ale zároveň trpí hlady. Motivace je tedy minimální a ve výsledku si člověk vyčítá, že je slabý a nemá na to. Přitom to není o slabé vůli, ale o špatně zvoleném postupu,” vysvětluje nutriční terapeutka Hedvika Jakešová z Nejenojidle.cz.

U zdravého stravování je důležité mít vyvážený jídelníček, u kterého nebudeme trpět hlady a pociťovat nedostatek energie. V tomto směru sehrává i velmi důležitou roli pravidelnost, v jídelníčku dostatek zeleniny a zároveň i dodržování pitného režimu.

Pokud nevíte, jak začít a nemáte po ruce odborníky, řešením mohou být i ucelené dietní plány a programy, které doporučí vhodné pokrmy, ale i jednotlivý typ jídel nebo přímo speciální stravu určenou jako náhradu klasických potravin.

Co nikdy neříkat člověku, který se snaží zhubnout

Zdraví

Většinou tyto programy pracují na základě takzvané ketózy, kdy se zásadně omezí příjem sacharidů a cukrů, a naopak se zvýší příjem bílkovin.

Organismus se následně dostane do stavu ketózy, kdy si energii bere z tuků a dochází k rychlejšímu, ale stále zdravému hubnutí. Důležité je, že ani při těchto programech tělo nehladoví.

Jak začít konečně hubnout
Zkuste největší příjem kalorií soustředit na ráno a odpoledne se již držte pouze dietních pokrmů. Ujistěte se také, že večeříte alespoň pár hodin předtím, než jdete spát.
Zvyšte příjem bílkovin – protein (bílkovina) je komplexní živina, která zlepšuje metabolismus a zároveň tělu pomáhá s trávicím procesem. Vědci z kanadské McMaster University navíc zjistili, že lidé, kteří konzumují potravu s vysokým obsahem bílkovin, lépe spalují tuky než ti, kteří se bílkovinám vyhýbají. Ujistěte se proto, že je váš jídelníček bohatý na maso, vejce, ryby, sýry, ořechy a různé druhy luštěnin.
Jezte pálivá jídla – kořeněná jídla, zejména ta, která obsahují kapsaicin (například chilli papričky), zvyšují funkci metabolismu a stimulují tělo ke spalování tuků. To znamená, že pokud do svých jídel budete přidávat více chilli nebo třeba kurkumy, vaše tělo si lépe poradí s tuky a vy začnete hubnout. Důležité je si jen uvědomit, že koření je pouze součást vyvážené stravy, a proto berte v potaz i zdravý jídelníček.
Pijte zelený čaj – rovněž pomáhá se správnou funkcí metabolismu. Ideální je ovšem pít okolo šesti šálků denně a nechat čaj louhovat alespoň deset minut, aby byl silný.
Stop alkoholu – obsahuje takzvané prázdné kalorie, které tělu neposkytují žádné živiny. Pokud ho navíc kombinujete například s džusem či limonádami, které obsahují cukry, stává se z něj přímo zabiják vašich pokusů o hubnutí.
Vyhněte se tekutým kaloriím – ať už se jedná o šumivé nápoje, slazenou kávu, ovocné šťávy nebo džusy, nápoje s vysokým obsahem kalorií dokážou pořádně zahýbat s vaší hladinou cukru v těle. Důsledkem takovýchto výkyvů je, že budete mít ještě větší chuť na sladké, což vám v dietě jenom přitíží. Zkuste proto sladké nápoje nahradit obyčejnou vodou, kterou můžete ochutit mátou, citronem či jakýmkoliv ovocem a kávu pijte jen černou, maximálně s mlékem.
Dejte spánku prioritu – spánek je čas, kdy naše tělo odpočívá, regeneruje a umožňuje růst svalům. Navíc, jak ukázaly mnohé studie, lidé, kteří dbají na plnohodnotný spánek, lépe spalují tuk a nemají chutě na nezdravé jídlo. Bez dostatečného spánku totiž naše tělo potřebuje doplnit energii, a tak produkuje hormony, jako jsou leptin a ghrelin, které podporují chutě zejména na sladké.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám