Hlavní obsah

Kolikrát týdně a jak dlouho byste měli cvičit, abyste byli fit

Také patří k vašim novoročním předsevzetím lepší fyzická kondice? Pak je na čase zvážit, jaký typ cvičení zvolit, ale také, jak sestavit svůj tréninkový plán. Kolikrát týdně je zapotřebí cvičit, abyste viděli výsledky, a jakou roli má na náš výkon spánek?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když neexistuje univerzální přístup ke cvičení, jenž by vyhovoval všem, existují zásady a pokyny, které zajistí vyvážený efektivní, bezpečný a příjemný cvičební režim.

„Při vybírání typu cvičení je důležité zvážit vaše sympatie i nesympatie, dostupnost vybavení, časovou dispozici, ale také fyzická omezení,“ říká osobní trenér Tom Mans pro The Independent.

Kolik dní v týdnu byste měli trénovat?

V případě, že nepatříte do skupiny fitness nadšenců, je velmi pravděpodobné, že budete chtít v posilovně trávit co nejméně času. Mans ale tvrdí, že trénink jednou nebo dvakrát týdně nepřinese více než nízkou úroveň fyzické kondice.

„Pokud chcete dosáhnout svých cílů v oblasti zdraví a kondice v rozumném množství času, je zapotřebí trénovat alespoň 3× týdně,“ vysvětluje Mans. Ideální je cvičit čtyřikrát až pětkrát týdně, ale většina lidí to považuje za nedosažitelné kvůli nedostatečným časovým možnostem. „I tři tréninky týdně ale umožní tělu adaptovat se na nový životní styl a pomohou mu stát se silnější, štíhlejší a více fit,“ říká.

Jak dlouhé by měly být tréninky?

Někteří lidé tvrdí, že lze dosáhnout efektivního tréninku za půl hodiny, pokud si jej sestavíte moudře. V případě, že si ale chcete být jisti pokrokem, měli byste cvičit 45 minut až hodinu.

„Doporučuji věnovat prvních deset minut zahřátí a mobilizaci těla, 30-40 minut trávit posilováním a posledních 5 až 10 minut se protáhnout a zklidnit srdeční tep.“

Kdy trénovat?

Mans doporučuje dopřát si mezi jednotlivými tréninky den odpočinku. „Možné je také trénovat dva dny po sobě, ale rozhodně byste se měli vyhnout třem tréninkům jdoucím po sobě.“

Pokud nedáte svým svalům čas na zotavení, přetížíte své klouby a šlachy, což může vést až ke zranění, jako je například zánět šlach. Řešením může být také rozložení cvičení na jednotlivé části těla, které se hodí zejména pro pokročilejší sportovce. Při snaze primárně o zhubnutí je totiž nejefektivnější zapojit všechny části těla.

Jak je důležitý spánek?

Stručně řečeno? Velmi. „Pro každého, a zvláště pro lidi, kteří pravidelně sportují, je spánek trvající v průměru 7 až 8 hodin denně životně důležitý,“ tvrdí odborník. Při spánku totiž dochází k důkladné regeneraci a obnovení poškozené tkáně. V opačném případě hrozí přetížení svalů, menší výkonnost a celkový úbytek energie.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co lidi nejvíc motivuje ke cvičení

Počet lidí s nadváhou či obezitou celosvětově stále narůstá. Odborníci i laici proto všechny nabádají nejen k úpravě jídelníčku, ale především k většímu...

Výběr článků

Načítám