Hlavní obsah

Recepty na nápadité pochoutky, které dodají energii

Právo, Jarmila Kultová

Když zapojíme při přípravě jídel trochu fantazie, lze vytvořit tradiční, a přitom nápadité pochoutky, které nejen příjemně navnadí žaludek, poskytnou posilnění, ale budou i pastvou pro oči. Názornou ukázku nám předvedl zkušený šéfkuchař Hynek Vávra z Hliněné Bašty v Průhonicích.

Foto: archiv restaurace

Kuře se šafránovým rizotem a chřestem

Článek

Kuře se šafránovým rizotem a chřestem

INGREDIENCE

Na maso

  • 4 kusy kuřecích prsou
  • sůl a pepř

Na rizoto

  • 60 g másla
  • olivový olej
  • 1 větší cibule nebo 3 šalotky
  • 300 g rýže
  • 160 ml suchého bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • špetka šafránu
  • 1 svazek zeleného chřestu (asi 300 gramů)
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka orestujte.
  • Pak je vložte do pekáče a v předehřáté troubě při teplotě 180 °C pečte asi 30 minut.
  • Mezi tím si připravte šafránové rizoto.
  • Na másle a olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte rýži a orestujte.
  • Zalijte ji vínem, nechejte vyvařit alkohol, poté postupně přilévejte vývar se šafránem.
  • Nechte vše vařit asi 12 minut.
  • Chřest očistěte, zdřevnatělé konce odstraňte a nakrájejte na kousky. Ty blanšírujte v horké vodě a přidejte společně s parmazánem k rýži. Vše osolte a opepřete.
  • Na talíře naneste rizoto a na ně položte kuřecí prsa.

Letní smetanové recepty

Styl

Topinamburová polévka

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

  • 1 kg topinamburů
  • 1 bulva fenyklu
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 l vody (zeleninového nebo kuřecího vývaru)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 ml sladké smetany

POSTUP:

  • Topinambury oloupejte a nakrájejte na kostičky, fenykl nařežte na proužky a celer oloupejte a nasekejte na kostičky.
  • Na olivovém oleji zpěňte cibuli i jarní cibulku nakrájenou nadrobno a česnek nakrájený na plátky a vše nechte zesklovatět.
  • Pak přidejte topinambur, fenykl a celer.
  • Vše ochuťte lístky rozmarýnu a koriandrem a restujte asi 5 minut.
  • Poté jídlo zalijte horkou vodou nebo vývarem.
  • Vařte zhruba 20 minut, až zelenina změkne.
  • Potom vše rozmixujte do hladkého krému, osolte a opepřete podle chuti a zjemněte smetanou.
  • Na talířích posypejte čerstvým koriandrem.

TIP: Pokud chcete mít polévku hustější, můžete přidat i brambory.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Tartaletky s citronovým krémem

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

Na křehké těsto

  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • citronová kůra (citronový olej)
  • 2–3 žloutky (60 g)
  • 210 g hladké mouky
  • špetka soli

Na citronový krém

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g másla
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 250 g mascarpone
  • moučkový cukr

POSTUP:

  • Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, až se suroviny spojí.
  • Pak přisypejte mouku se solí a krátce šlehejte, až vznikne „drobenka“.
  • Hmotu dejte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte do kompaktního těsta, aniž byste přidávali mouku.
  • Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 až 20 minut vychladit do lednice.
  • Pak těsto rozválejte a lehce vmáčkněte do 9 vymazaných malých forem na tartaletky nebo do jedné koláčové o průměru 25 cm a upravte okraje.
  • Těsto přikryjte kouskem pečicího papíru a ten vyložte suchými luštěninami.
  • Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 až 15 minut dozlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít o pár minut déle.
  • Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sejměte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte (pozor, jsou velmi křehké).
  •  Po úplném vychladnutí je můžete cukrářským sáčkem naplnit krémem.
  • Pak je nechejte vychladit a ozdobte malinami či jiným ovocem.
  • Připravte si krém. Žloutky, třtinový cukr, citronovou šťávu a kůru a máslo smíchejte a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše.
  • Pak vmíchejte mascarpone s trochou moučkového cukru a vyšlehejte do krému.

TIP! Citrony dobře omyjte a kůru nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, aby se nastrouhala pouze žlutá část kůry, protože bílá vrstva je hořká a krém by se mohl znehodnotit.

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Zdraví

Domácí chléb se sádlem a škvarky

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

Na chléb

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 300 g chlebového kvásku
  • 170 ml vlažné vody
  • kmín
  • sůl

Na sádlo a škvarky

  • 2 kg hřbetního sádla bez kůže nakrájeného na kostičky 2 x 2 cm
  • 250 ml vody
  • sůl

POSTUP:

  • Do mísy přesejte asi polovinu mouky, přilijte vlažnou vodu a přidejte kvásek, hrstičku kmínu a dvě špetky soli.
  • Míchejte těsto asi 5 minut.
  • Přikryjte ho a nechte v teple asi hodinu odpočinout.
  • Poté ho vyjměte na pomoučněný vál, zapracovávejte zbývající mouku, dlaní hněťte těsto, překlápějte ho, až se těsto nelepí.
  • Pak ho přikryjte a nechte kynout na ošatce asi 2 až 5 hodin.
  • Každou půl hodinu ho párkrát překlopte.
  • Nakonec těsto přendejte na vymazaný a pomoučený plech a postříkejte rozprašovačem slanou vodou.
  • Do předehřáté trouby při teplotě 260 °C nalejte na dno trouby asi 150 ml vody a pečte, dokud kůrka nezačne hnědnout.
  • Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 35 až 40 minut.
  • Po vyjmutí z trouby chléb opět postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a několik hodin počkejte, než vychladne.
  • Postup na sádlo a škvarky. Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla vodou a na vysokém ohni vařte 30 minut, až pustí tuk.
  • Občas odškrabujte ode dna.
  • Pak zmírněte plamen a zahřívejte dalších 60 minut.
  • Až sádlo přestane pěnit, odpařila se veškerá voda.
  • Sejměte ho z ohně a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout.
  • Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo.
  • Pak uchovejte buď zvlášť sádlo a škvarky – v tom případě ho nesolte, nebo osolte část sádla a promíchejte ho se škvarky a rozdělte do sklenic.
  • Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly u dna.
  • Sádlo namažte na chléb, opepřete a posypejte jarní cibulkou.

TIP! Rozprašovačem můžete stříkat kůrku chleba i v průběhu pečení. Poměr mouky si každý zvolí podle svého. Lze přidat i libovolná semínka, ta je ovšem třeba předem namočit, jinak se těsto vysuší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám