Hlavní obsah

Rapidně přibývá žen s rakovinou plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření, hlavní viník zhoubných nádorů na plicích, získalo v uplynulých letech významnou oblibu u žen. Zatímco se počty mužů s tímto typem rakoviny snižují, u žen případů dramaticky přibývá. Upozorňují na to pneumologové. Nahradit běžné cigarety elektronickými, to podle nich také nic neřeší.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Sice relativně klesá incidence nových případů u mužů, nicméně rapidně narůstá počet nových rakovin a mortalita u žen,“ řekla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Ještě v 70. letech se podíl žen s nově diagnostikovanou rakovinou plic pohyboval kolem 10 na 100 tisíc obyvatel, teď je to kolem 50 na 100 tisíc.

„Je to odložený efekt emancipace, začaly kouřit později než muži a s odkladem 30 let nám výskyt rakoviny plic u žen narůstá,“ vysvětlila pneumoložka.

Nikdy nezačínejte vapovat, varuje dvanáctiletá dívka

Zdraví

Zdůraznila, že nikotinové náhražky běžných cigaret, ať už jde o sáčky, nebo elektronické cigarety, jsou stále škodlivé. Je omylem myslet si, že vliv na zdraví nemají.

„Neexistuje zdravé kouření. Tabák je droga a nikotin je účinná složka, na které vzniká závislost. Nikotin nemá žádnou bezpečnou dávku,“ uvedla Vašáková. Kuřáci mají 22krát vyšší riziko vzniku rakoviny, ale i dalších plicních problémů.

Problémem jsou nikotinové sáčky u dětí. Vláda začátkem tohoto roku přijala zákon, který zakazuje prodej těchto sáčků mladším 18 let.

Část mužů odmítá screening

Na většinu plicních nádorů se přijde pozdě. Ve fázi, kdy lze život pacienta prodloužit o pár měsíců až let, ale nelze ho vyléčit. Nádor, který lze ještě operovat, odhalí lékaři podle Vašákové jen asi v 15 procentech případů.

Zdarma se proto mohou zapojit lidé do národního screeningu karcinomu plic. U několika lidí se už podařilo na nádor přijít. Program funguje od ledna.

Praktičtí lékaři do něj zvou muže nad 55 let, kteří mnoho let kouřili 20 cigaret denně. Podmínkou je zapojit se do programu na odvykání kouření.

Osloveno bylo už 10 122 mužů, ale zhruba polovina vyšetření odmítla. U pneumologa bylo vyšetřeno přes 6100 pacientů a u zhruba tří procent bylo podezření na nádor.

Průměrný věk lidí, kterým je rakovina plic diagnostikována, se pohybuje kolem 65 let. Ročně odhalí lékaři nádor u více než 4000 mužů a u zhruba 2200 žen. Jde o pátý nejčastější typ nádoru v Česku.

V Česku užívá tabákové výrobky pětina školáků od 13 do 15 let

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám