Hlavní obsah

Zánět slepého střeva se nevyplácí podceňovat

Slepé střevo se nachází v pravém podbřišku a je součástí tlustého střeva. Jeho zánět, který dokáže řádně potrápit, se ale netýká celého slepého střeva, ale jen jeho červovitého výběžku (apendixu). K jeho ucpání a následnému zánětu přitom nejčastěji dochází v dětském věku, ale nevyhýbá se ani dospělým. Lékaři slepé střevo ještě do nedávné doby považovali za zbytečný orgán, dnes už tomu tak není - podle vědců má důležitou roli v imunitním systému.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Apendix neboli červovitý výběžek slepého střeva je asi 6-10 cm dlouhá a 7 mm široká trubice, jejíž stěna obsahuje lymfatickou tkáň.

Podle posledních výzkumů slouží apendix jako rezervní zásobárna mikrobiomu střeva, tedy tělu prospěšných bakterií. Pokud dojde vlivem infekce ve střevech k narušení mikrobiomu, z apendixu se uvolní prospěšné bakterie, které pomohou s obnovou mikrobiomu. Apendix tedy není bezvýznamným orgánem, jelikož sehrává důležitou roli v imunitním systému.

Co způsobuje zánět slepého střeva?

Jelikož je apendix slepě zakončený, mohou se v něm zachytit natrávené zbytky potravy, paraziti (škrkavky) či v něm může uvíznout stolice. Kvůli tomu dochází v místě k namnožení bakterií a vzniku zánětu.

Chraňte si mikrobiom. Kvůli cukrovce i nadváze

Zdraví

Správná diagnostika

Diagnostika zánětu slepého střeva (apendicitidy) přitom nemusí být vůbec snadná, jelikož mnohé projevy jsou shodné s dalšími zdravotními problémy - od infekcí močového měchýře, přes žaludeční a střevní potíže, až po problémy s vaječníky u žen.

Že se může jednat o zánět slepého střeva, může lékaři napovědět, když jemně stlačí na spodní část pravé strany břicha a dotyčný ucítí velkou bolest. Nejvíce bolestivý bývá na pohmat takzvaný McBurneyův bod, který se nachází na pomyslné úsečce spojující pupek s levým horním výběžkem kyčelní kosti, a to zhruba ve dvoutřetinové vzdálenosti od pupku. Bolest se ale může vyskytnout i na opačné straně břicha.

Následně provedené vyšetření krve ukáže zvýšený počet bílých krvinek, tedy že tělo bojuje s infekcí.

Pro potvrzení diagnózy ještě může lékař provést vyšetření konečníku, ultrazvukové či CT vyšetření břicha.

Příznaky zánětu slepého střeva

  • Tupá bolest v blízkosti pupku, případně bolest, která přechází do pravé strany dolní části břicha.
  • Nechutenství
  • Nevolnost nebo zvracení brzy poté, co začne bolet břicho
  • Otok břicha
  • Zvýšená teplota
  • Zácpa nebo průjem s plynatostí
  • Zaražené větry

Za atypické příznaky lze považovat:

  • Tupá nebo ostrá bolest kdekoli v horní nebo dolní části břicha, zad nebo konečníku
  • Bolest při močení
  • Zvracení, které předchází bolesti břicha

Kdy volat lékaře

Pokud vás trápí některý z uvedených příznaků, pak raději neotálejte a navštivte lékaře, případně lékařskou pohotovost. Pokud se jedná o akutní zánět, jedná se o velmi závažný stav, kdy je nutná operace, při níž je apendix odstraněn.

Lékaři proto doporučují v takové situaci nejíst, nepít, nebrat žádné léky proti bolesti, žaludeční nevolnosti ani na uvolnění zácpy.

Není rovněž dobré na bolavé břicho dávat nejrůznější zahřívací podložky, které mohou způsobit prasknutí zaníceného apendixu.

Nebezpečné prasknutí apendixu

V okamžiku, kdy se apendix ucpe, začne se rozvíjet mikrobiální infekce. Pokud v začátku infekce budete ledovat břicho, může dojít ke zpomalení množení bakterií a tělo se pak se zánětem může vypořádat samo.

Nicméně vždy je důležité hledět i na to, že nejde jen o zastavení zánětu, ale také musí dojít k odstranění překážky, která způsobila ucpání apendixu. Výjimečně se tak může stát samovolně. Mnohem častěji je potřeba apendix chirurgicky odstranit.

Pokud se tak nestane, může zánětem oslabená stěna apendixu prasknout a zánět se rozšířit do pobřišnice. V tento okamžik už jde jedinci skutečně o život, protože stěna pobřišnice je silně prokrvená a toxiny, které produkují bakterie, jsou krví roznášeny do celého organismu a dochází k otravě krve a vše tak může skončit smrtí. Podceňovat zánět slepého střeva se tak opravdu nemusí vyplatit.

Deset drobných kroků, jak podpořit zdraví střev

Zdraví

Co nejčastěji stojí za svěděním a krvácením v oblasti konečníku

Zdraví

Reklama

Související témata:
Zánět slepého střeva
Slepé střevo
Appendix

Výběr článků

Načítám