Hlavní obsah

Pití kávy v těhotenství může mít vliv na vývoj dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít den šálkem horké kávy nebo čaje s obsahem kofeinu se může zdát jako dobrý nápad. Vědci ale upozorňují, že pokud se svého oblíbeného rituálu nevzdáte ani po dobu těhotenství, může to mít na vaše dítě vliv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nedávné studie zveřejněné v JAMA Network Open byly děti, které byly před narozením vystaveny malému množství kofeinu, ve věku 4 let nižší než ty, jejichž matky během těhotenství kávu či čaj nepily.

„Rozdíl se každý rok prohluboval až do věku 8 let,“ říká hlavní autorka studie a perinatální epidemioložka Jessica Gleasonová pro CNN. Zároveň ale dodala, že se nejedná o nijak drastický rozdíly.

Americká vysoká škola porodníků a gynekologů v současné době doporučuje omezit spotřebu kofeinu na méně než 200 miligramů denně během těhotenství

Hrnek čaje obsahuje obvykle 75 miligramů kofeinu, hrnek instantní kávy zhruba 100 miligramů a hrnek filtrované kávy zhruba 140 miligramů. Kofein je obsažen i v čokoládě.

Výsledky studie ukázaly, že rozdíly ve výšce byly patrné i při mnohem menší konzumaci kofeinu, než se běžně doporučuje (méně než 200 mg) – stačilo vypít pouhou polovinu šálku s kávou denně.

Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky

Zdraví

„Korelaci pozorovanou v této studii lze vysvětlit existencí společné příčiny spotřeby kofeinu a omezení růstu vinou chudoby, stresu a dietních faktorů,“ říká Gavin Pereira, profesor epidemiologie a biostatistiky.

Stále ale neexistuje studie, která by potvrdila, že by tento výškový rozdíl přetrvával do dospělosti, proto není důvod k panice.

Studie nicméně slouží jako podnět ke změně současných stanov pro pití kofeinových nápojů v těhotenství.

Kde všude najdeme kofein?

Kofein se nachází v kávě, čaji, nealkoholických a energetických nápojích, stejně jako v kakau a čokoládě. Může být také přítomen v energetických tyčinkách, a dokonce i v některých lécích proti bolesti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout den po probdělé noci

Tropické letní noci mohou často za to, že se nám nepodaří získat tolik spánku, kolik bychom chtěli. Jak se naučit fungovat i ve dnech, kdy máme kruhy pod očima...

Výběr článků

Načítám