Hlavní obsah

Cvičit raději ráno, nebo večer? Záleží na pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že pravidelné cvičení či jakákoli pohybová aktivita našemu zdraví prospívá. Pomineme-li fakt, že po covidové pandemii se do cvičebních rutin vrací mnozí lidé docela těžko, je zde i další faktor, který se znovu řeší. Cvičit hned po ránu, nebo spíše večer?

Foto: Profimedia.cz

Podle menší studie ženy lépe spalují tuky při ranním cvičení, muži naopak večer.

Článek

Po více než dvou letech, kdy covid doslova utlumil mnohé aktivity v našich životech, včetně cvičení a pravidelného pohybu, se vše pomalu vrací do normálu. Některé věci jdou snáze, jiné jsou obtížnější. Pro jedince, kteří se pohybu věnovali nejen před covidem, ale v určitém omezeném režimu i při něm, nemusí návrat k běžným pohybovým zvyklostem činit problém.

Jsou ale i lidé, kteří se na rozvolnění a běžný režim těšili, přesto s ním mají více starostí, než si mysleli. A zahrnout do něj cvičení nemusí být tak snadné, jak by se zdálo. O to víc někteří řeší, kdy je ten pravý čas cvičit, aby z pohybu získali co nejvíce užitku.

Jedna z nedávných menších studií (zúčastnilo se jí 27 žen a 20 mužů od 25 do 55 let) se proto zaměřila právě na čas, kdy je nejvýhodnější sportovat. A to podle pohlaví i benefitů, které to s sebou nese.

Na koloběžce nejen za zábavou, ale také kondičkou a zpevněnou postavou

Zdraví

Pro ženy, které chtějí hlavně spalovat tuky a zhubnout centimetry v pase, je podle odborníků prospěšnější ranní cvičení. Pozitivní vliv má pro ně tato denní doba i z hlediska snížení krevního tlaku.

U mužů je to naopak výhodnější podvečer, navíc se po takovém cvičení cítí méně unavení než ráno.

Zmínění dobrovolníci v rámci studie cvičili zhruba hodinu denně alespoň 4x týdně po dobu 12 týdnů (cvičení zahrnovalo silový i vytrvalostní trénink) – zhruba polovina cvičila mezi šestou a půl devátou ráno, zatímco zbytek večer mezi zhruba půl sedmou až půl devátou.

„Co se týče specificky žen, ranní i večerní cvičení jim přináší významné benefity. Pokud se ale chtějí zaměřit konkrétně na snížení břišního tuku či krevního tlaku, je pro ně výhodnější ráno,“ uvádí pro Daily Mail Paul Arciero, vedoucí studie a profesor na Katedře zdraví a fyziologie člověka na Skidmore College v americkém New Yorku.

Jak sestavit tréninkový plán? Zkuste naše tipy

Zdraví

Konkrétní data ze studie ukazují, že ženy cvičící ráno při pravidelném cvičení zredukovaly množství břišního tuku za sledovanou dobu zhruba o 10 procent, zatímco dámy cvičící večer jen o 3 procenta. Právě ztráta břišního tuku je významným pozitivem. Právě on totiž obaluje důležité orgány v těle a škodí tak zdraví.

Stejně tak byl u žen cvičících ráno zaznamenán vyšší pokles krevního tlaku než u dam cvičících odpoledne či večer. Ani dámy-sovy, kterým dělá problém už ráno vstát, natož ještě cvičit, ale nemusí zoufat. Ty naopak vykazovaly lepší celkovou silovou zátěž v horní polovině těla a rovněž tak výdrž, když zvedaly závaží.

Proč je dobré posilovat svaly a jak se zbavit přebytečného tuku v těle

Zdraví

U mužů žádný rozdíl ve fyzickém výkonu při cvičení ráno či večer zaznamenán nebyl. Pokud ovšem cvičili večer, byli kupodivu méně unavení, rovněž měli nižší krevní tlak a podle měření spalovali více tuku.

Autoři studie, která vyšla v časopise Frontiers in Psychology, shodně potvrzují, že ať už si z výsledků vezme kdokoli cokoli prospěšného, základ je vůbec začít cvičit. Vše ostatní už jsou jen benefity k tomuto základu.

Anketa

Kdy nejraději cvičíte?
Rozhodně ráno
33 %
Kdykoli v průběhu dne, podle času
37,2 %
Nejraději večer
29,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2269 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám