Hlavní obsah

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oči dokážou o člověku mnohé prozradit. Jak se cítí, čemu věnuje pozornost a také, jak je na tom po zdravotní stránce. Je až s podivem, na kolik nemocí může upozornit jednoduché vyšetření očí. Podle nejnovější vědecké studie navíc může odhalit i skutečný biologický věk těla.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetření oka dokáže odhalit řadu zdravotních problémů, ale i skutečný biologický věk.

Článek

Suché oči mohou být příznakem revmatoidní artritidy. Na vysokou hladinu cholesterolu zas může upozornit, když se kolem duhovky (barevné části oka) vytvoří bílý, šedý nebo modrý prstenec.

Měděný zlatý prsten obíhající duhovku je zase klíčovým příznakem Wilsonovy choroby, vzácné genetické poruchy, která způsobuje hromadění mědi v mozku, játrech a dalších orgánech, což způsobuje pomalou otravu těla.

A to není vše. Poškození krevních cév v zadní části oka, tedy sítnice, může být časnou známkou poškození nervů v důsledku cukrovky, vysokého krevního tlaku, onemocnění koronárních tepen, ale i rakoviny, stejně jako glaukomu a s věkem související makulární degenerace.

I z tohoto důvodu oční lékaři při pravidelné roční kontrole rozkapávají oči, aby nahlédli hluboko do jejich hlubin.

A velmi brzy tak budou možná činit i z dalšího důvodu. Podle nejnovější studie se dá totiž ze sítnice vyčíst i skutečný biologický věk těla, který může, ale také nemusí, odrážet i chronologický věk.

Nápad roku: Český vynález dokáže ze snímku oka odhalit nemoci ještě před propuknutím

Věda a školy

Studie analyzovala přes 130 tisíc snímků sítnice ze vzorků poskytnutých lidmi britské BioBank a více než 500 tisíc účastníků britské vládní studie ve věku 40 až 69 let.

Pomocí modelu hlubokého učení, což je forma strojového učení, vědci odhadli věkový rozdíl sítnice mezi skutečným biologickým zdravím oka a skutečným věkem jedince.

Vyšetření tlaku v oku může zachránit zrak

Zdraví

„Sítnice nabízí jedinečný pohled, důležitý pro vyhodnocení základních patologických procesů vaskulárních a neurologických onemocnění, které jsou spjaté se zvýšeným rizikem úmrtnosti,” vysvětluje pro British Journal of Ophthalmology profesor Mingguang He z oddělení oftalmologické epidemiologie na University of Melbourne.

Reklama

Související články

Barvoslepost komplikuje život

O tom, že muži často vnímají barvy trochu jinak než ženy, není třeba pochybovat – svědčí o tom jak životní praxe, tak výzkumy. I přes úctyhodný počet...

Jak tělo volá o pomoc

V lidském těle je vše důmyslně propojeno. Možná nejvíc to vnímáme u potíží s páteří. Třeba úporné bolesti krční páteře mohou mít původ v problémech s klouby na...

Výběr článků

Načítám