Hlavní obsah

Oční vada, která sílí s věkem a po čtyřicítce postihne téměř každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřicítce začíná naše tělo stárnout rychleji než dosud. Kromě prvních hlubších vrásek a poškození kloubů je to patrné i na horším zraku. Zatímco někteří začínají hůře vidět na dálku, jiní mají přesně opačný problém, a to zejména se zaostřováním na blízko. Jedná se o tzv. presbyopii neboli vetchozrakost.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc krátkých rukou

Článek

Vetchozrakost není oční vada v pravém slova smyslu. Jde spíše o projev přirozeného stárnutí organismu. Způsobuje ji věkem daná postupná ztráta pružnosti oční čočky, která již není schopna zaostřovat.

První příznaky se objevují mezi 40. a ⁠ 45. rokem a postupují cca do 65 let věku, kdy se stav ustálí a dál se nezhoršuje. Nelze ji léčit, pouze korigovat.

Poznáte to obvykle tak, že při sledování telefonu, knížky nebo notebooku se vám vše bude lépe číst i prohlížet, když text oddálíte od očí. I z tohoto důvodu se často o tomto problému hovoří jako o nemoci krátkých rukou.

Nejčastější oční vady a na co si dát pozor při výběru brýlí

Zdraví

„Kromě věku může problém urychlit i systémové onemocnění, jako je například cukrovka, zánět ledvin či onemocnění jater. Dříve postihuje také ty, kteří jsou dalekozrací, tedy mají problém s viděním do blízka,” vysvětluje Martin Slaný, odborný oční garant optik Fokus.

Podceňovat tento problém se přitom nemusí vyplatit. Celodenní namáhání zraku vede nejen k neostrému vidění, ale i bolestem hlavy nebo pálení a řezání očí.

Jak lze problém řešit?

Vada se nejčastěji koriguje brýlemi či kontaktními čočkami.

Pokud vidíte dobře do dálky, stačí si domů pořídit klasické brýle na blízko, takzvané čtecí brýle. Dejte si však pozor na jejich výběr.

Vždy je dobré nechat si udělat brýle na základě vyšetření lékaře či optometristy a naopak se vyhnout koupení brýlí v obchodním řetězci, protože ty rozhodně nejsou vhodné pro dlouhodobé používání, jelikož nejsou přesně určeny pro vaše oči. Vždy je nutné brát v úvahu, že každé oko je jiné, a tudíž i vyžaduje jinou dioptrii a vycentrování čočky.

V případě, že nosíte brýle na dálku, investujte do multifokálních brýlí. Ty řeší zaostření na více vzdáleností. Hravě si poradí s viděním do dálky, do blízka, a dokonce i do střední vzdálenosti, jež je důležitá například při práci s počítačem.

Tento typ brýlí si většinou vybírají lidé ve chvíli, kdy jim k zaostření nepomůže ani oddálení předmětu do dálky, což většinou přichází, pokud je čtecí dioptrie větší než 1,5.

Jak ulevit očím při dlouhé práci na počítači

Zdraví

Řešením mohou být i kontaktní čočky. Díky vývoji a technologickému pokroku posledních let lze pro presbyopii používat jak monovizní čočky, tedy jedny na dálku a druhé na blízko, tak i stále populárnější multifokální kontaktní čočky, jež korigují vidění na obě vzdálenosti najednou.

„Vyřešit problém jednou provždy je možné i díky operaci nazývané Prelex (Presbyopická výměna čočky), při které je původní oční čočka nahrazena umělou. Lze se tak úplně zbavit závislosti na brýlích,” vysvětluje Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

Celkový zásah trvá přibližně patnáct minut a probíhá v lokální anestezii, kdy se operované oko znecitliví, takže člověk nic necítí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak tělo volá o pomoc

V lidském těle je vše důmyslně propojeno. Možná nejvíc to vnímáme u potíží s páteří. Třeba úporné bolesti krční páteře mohou mít původ v problémech s klouby na...

Výběr článků

Načítám