Hlavní obsah

Jak tělo volá o pomoc

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

V lidském těle je vše důmyslně propojeno. Možná nejvíc to vnímáme u potíží s páteří. Třeba úporné bolesti krční páteře mohou mít původ v problémech s klouby na nohou apod. Zdaleka však nejde jen o pohybový aparát. Vždy je důležité poslouchat, co nám tělo hlásí, všímat si nových situací a včas upozornit lékaře. Předejdeme tak mnoha zdravotním komplikacím.

Foto: Profimedia.cz

Nacházíte-li na hřebenu chomáče, vlasy si pravidelně obíráte i z oblečení, měli byste problém řešit s lékařem.

Článek

Některé signály těla jsou notoricky známé i laikům. Obvykle je nám jasné, že například nezvyklá únava, když jsme nesportovali nebo fyzicky nepracovali, může značit leccos od nástupu virózy či infekční nemoci přes chřipku až po nějaké vážnější onemocnění včetně rakoviny, které by měl v každém případě po vyhodnocení dalších příznaků a laboratorních testů vyloučit nebo potvrdit lékař.

I tak banální věc, jako je změna chuti v ústech, může ukazovat na problém s trávením. Napuchlé a bolestivé uzliny na krku zase naznačují, že tělo bojuje s infektem, obvykle s viry…

Ovšem řada poměrně běžných příznaků, nad kterými mávneme rukou, považujeme je za dočasné či za důsledek věku, může značit vážnější zdravotní potíže. Co se například vyplatí sledovat?

Padání vlasů

Vlasy nám padají neustále – v malém množství jde o normální stav. Průměrně totiž dospělý jedinec ztratí padesát až sto vlasů denně. Nacházíte-li ale na hřebenu chomáče, vlasy si pravidelně obíráte i z oblečení, měli byste problém řešit s lékařem.

  • Nejčastěji jde o nedostatek potřebných látek ve stravě, jídelníček by měl být bohatý na vitaminy skupiny B a minerály, zejména železo a zinek. Nad tím ale často mávneme rukou s tím, že se „to“ zase spraví. Ovšem už fakt, že tělo považuje za nutné „pouštět“ vlasy, protože se mu něčeho nedostává, by nás měl ponouknout k revizi toho, co a jak jíme. Podobné je to i s padáním vlasů v důsledku podvýživy (tou trpí překvapivě mnoho lidí prostě kvůli tomu, že jedí málo pestrou stravu) a stresu – tělo nám dává signál, že takhle to dál nejde a že je na čase změnit životní styl, jinak by mohlo dojít k vážnějším potížím.
  • Viníky mohou být i hormonální změny (u žen často těhotenství, kojení, menopauza), různá onemocnění, jako je alopecie (chorobné padání vlasů), potíže se štítnou žlázou atd., ale i užívání některých léků. Jistou roli může hrát i genetika.
  • Padání vlasů bývá ovlivněno pohlavím. Muže často trápí mezi třicátým a padesátým rokem, kdy může vlasové kořínky ničit zvýšená hladina testosteronu. U žen hrají roli nevhodně zvolené přípravky vlasové kosmetiky, drastické diety nebo zmíněná zátěž těla v těhotenství a poporodním období.
  • Překvapivé je, že také může jít o nekorigovanou oční vadu. „Navštěvují nás pacienti stěžující si na nadměrné vypadávání vlasů. Při podrobném vyšetření zjišťujeme, že žili dlouhá léta se skrytou oční vadou, o níž sami nevěděli. Také často odhalíme nevhodně nastavené dioptrie či cylindry. Oko se při špatné či žádné korekci extrémně namáhá při zaostřování obrazu, tím je drážděno velké množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku vede následně k nadměrnému vypadávání vlasů,“ vysvětluje Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky NeoVize.

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Styl

Bolestivé klouby

Pokud se bolestí v kloubech hlásí virózy a chřipka, potíže obvykle odezní. Trvalým a častým problémem je ale u lidí s nadváhou. Kila navíc zatěžují pohybový aparát, což vede k jeho rychlejšímu opotřebování. Podobně působí také jednostranná zátěž např. při sportu.

Vliv nadváhy a obezity by nikdo neměl podceňovat, potíže se pravděpodobně budou jen zhoršovat – bolavými klouby tělo doslova volá o pomoc v hodině dvanácté. Jestliže se pacient nepokusí zhubnout a cvičit, jeho kvalita života se časem výrazně sníží.

  • Bolesti kloubů ovšem mohou signalizovat i různé druhy specifických nemocí, např. artrózu, což je degenerativní opotřebení kloubní chrupavky zejména u starších lidí, osteoartrózu, osteoporózu (řídnutí kostí hlavně u žen v menopauze), ale i závažná onemocnění, jako je Bechtěrevova nemoc či zánětlivá revmatoidní artritida. Máte-li k artritidě genetické predispozice, může ji pak spustit třeba prodělaná virová infekce.
  • Také je možné, že vám chybí vitamin C či vápník.
  • Pokud cítíte bolest kloubů a nedávno vás kouslo klíště, měli byste zpozornět. Klíšťová encefalitida může být v začátcích zaměněna s obyčejnou chřipkou a i ji provází bolestivost kloubů.

Proto byste potíže s klouby měli okamžitě konzultovat s odborníkem. Mávnout nad nimi rukou s tím, že se hlásí věk a to koleno vás přece pobolívá před každým deštěm, se nevyplácí. Praktický lékař vás může poslat za ortopedem, případně revmatologem.

Rozhodně byste s návštěvou neměli váhat, pokud bolestivost stoupá, nebo dokonce dochází k otoku či omezení rozsahu pohybu kloubu. Lékař zhodnotí stav kloubu, zda jsou potíže adekvátní věku apod. Terapie se liší podle toho, co je příčinou potíží. Platí ale, že čím dřív je zahájena, tím větší máte šanci, že vám pomůže.

Revmatoidní artritida není nemoc stáří

Zdraví

Dobrou zprávou je, že pokud se budete o stav svých kloubů starat, nejlépe ještě předtím, než se ohlásí bolestí, můžete problémům předejít nebo jejich nástup oddálit.

„Ideální je věnovat se prevenci, klouby používat správně, nepřetěžovat je a vyvarovat se úrazů,“ radí ortoped Róbert Pituch s tím, že hlídat by si je měli hlavně ti, kdo je výrazně zatěžují – obzvláště lidé s nadváhou, cukrovkou nebo pacienti po úrazech či operacích.

Nejlepší prevencí je přiměřený pravidelný pohyb odpovídající zdravotnímu stavu, kvalitní strava i doplňky stravy. „Pokud nás začnou trápit klouby, objevuje se pocit nestability kloubu, je pravděpodobné, že chrupavky potřebují doplnit glukosamin. To je základní stavební substrát, ze kterého si tělo za pomoci enzymatické výbavy vytváří další komplexnější látky pro správnou stavbu kloubní chrupavky,“ vysvětluje lékař Karel Metyš.

Foto: Profimedia.cz

Dobrou zprávou je, že pokud se budete o stav svých kloubů starat, nejlépe ještě před tím, než se ohlásí bolestí, můžete problémům předejít nebo jejich nástup oddálit.

Kromě glukosamin sulfátu je vhodný i vitamin C v kombinaci s účinnou látkou aescin. Ten pomáhá zajišťovat správné prokrvení kloubu a jeho okolí. Vitamin C pak podporuje tvorbu kolagenu v těle. I ten je dobré doplnit.

Žízeň

Že je pocit žízně banalita, kterou dokážou řešit už malé děti? Ano i ne. Záleží na tom, jak dobře se znáte. Jestli jste zvyklí na svůj pitný režim, a přesto máte dojem, že potřebujete víc pít, může za tím být leccos.

Od změny jídelníčku (zejména přejdete-li na lowcarb dietu či začnete více solit či jíst sladké) přes chronický stres, při kterém se organismus snaží získat více tekutin, aby zvýšil krevní tlak, až po vážné choroby.

Proč je dobré doplňovat tekutiny i v okamžiku, kdy nemáte žízeň

Zdraví

Tady už jde o silnou a neuhasitelnou žízeň.

  • Zastavme se nejdříve u solení. Pociťujete-li žízeň stále, přestože pitný režim dodržujete správně, může vám tím tělo signalizovat, že váš jídelníček obsahuje příliš mnoho soli. Množství soli přijaté dospělým člověkem by mělo být za den dva až čtyři gramy. Průměrná denní spotřeba se ale běžně pohybuje okolo 16 g.
  • Sůl najdeme všude, zejména v jakýchkoli zpracovaných potravinách a pochutinách včetně pečiva. Pokud si ještě pořádně přisolíme doma polévku apod., zaděláváme si na velký problém, který může skončit vážnými potížemi (vysoký tlak, onemocnění srdce, zadržování tekutin v těle, selhání ledvin…). A na tato rizika vás upozorní taková „podružnost“, jako je větší žízeň…
  • Trpíte-li neuhasitelnou žízní provázenou častým nutkáním k močení, může se jednat o příznak cukrovky. Určitě si u svého lékaře nechte změřit hladinu cukru v krvi. Optimálně by se měla pohybovat okolo 5,5 mmol/l.
  • „Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které ale i přesto provází pacienty celým životem. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení,“ vysvětluje Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.
  • Neuhasitelná žízeň může ale také naznačovat selhání jater či ledvin. Provází i průjem, zvracení, popáleniny vyššího stupně či ztrátu většího množství krve.
Foto: Profimedia.cz

Trpíte-li neuhasitelnou žízní provázenou častým nutkáním k močení, může se jednat o příznak cukrovky.

Poruchy erekce

To, že potíže s erekcí mohou souviset jak s psychikou, tak i s fyzickou schránkou, je všeobecně známo. Až u třetiny mladých mužů poruchy ztopoření penisu vyvolává stres či vysoká očekávání.

Ovšem čím je muž starší, tím spíš má problém fyzickou příčinu. Pánové se nemusejí stydět, jde o běžnou záležitost – u padesátníků nastává u každého druhého.

Covid může zapříčinit impotenci, ukázala studie

Koronavirus

To ale neznamená, že by nad vším měli mávnout rukou. Přetrvává-li erektilní dysfunkce déle než šest měsíců, určitě je na místě oslovit urologa. Odborník může zlepšit kvalitu sexuálního života postiženého muže a především dokáže odhalit závažné choroby.

  • Poruchy erekce mohou souviset např. s kardiovaskulárními onemocněními. „Tepny penisu jsou mnohem užší než tepny srdce a ucpou se rychleji,“ vysvětluje Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum. Takže menší nepříjemnost v posteli může ve skutečnosti předpovídat infarkt nebo mozkovou příhodu.
  • Erektilní dysfunkce může být také důsledkem ulcerózní kolitidy (chronické onemocnění střevní sliznice), Crohnovy nemoci, epilepsie, operace rakoviny prostaty a některých neurologických onemocnění.
  • Někdy souvisí i s cukrovkou. „Samozřejmě se může stát, že k erektilní dysfunkci dojde v důsledku ještě nediagnostikované cukrovky. Nicméně jestliže pacient pravidelně absolvuje preventivní prohlídky u praktického lékaře, cukrovka by měla být odhalena dříve,“ upřesňuje spojení diabetu a poruch erekce lékařka Monika Purmová.

Co prozradí oči

Tento důležitý smyslový orgán může samozřejmě trpět různými chorobami sám o sobě, ale potíže s viděním mohou také signalizovat i některé choroby v jiných částech těla.

Co se vyplatí sledovat, popsala primářka brněnské Oční kliniky NeoVize Šárka Skorkovská.

  • Opuchlé nebo červené oči. Jsou neklamným znamením alergie, kterou také obvykle provází pálení či slzení očí. Zčervenání očí může mít na svědomí ale i nedostatek spánku nebo dlouhé sledování monitoru počítače, televize či telefonu.
  • Pálení, řezání, pocit cizího tělíska v oku. Jedná se s největší pravděpodobností o syndrom suchého oka, léčí se kapáním umělých slz.
  • Zarudnutí oka, svědění a hnisavý výtok. S přidaným otokem a pocitem podráždění jde o zánět spojivek.
  • Dvojité vidění či výpadek v zorném poli. Když jsou postiženy obě oči, přidávají se bolesti hlavy a závratě, jde o příznaky mozkové cévní příhody.
  • Zhoršené, deformované vidění. Pacient mívá výpadek v centru vidění, vidí rozostřený nebo zprohýbaný obraz. V tom případě jde o makulární degeneraci (postižení sítnice vedoucí často ke ztrátě zraku).
  • Zhoršené vidění s brýlemi i bez brýlí. Vidíte-li jako přes igelitový sáček, vnímáte nejasně barvy a jste citliví na světlo, jde o šedý zákal, který je snadno léčitelný jednoduchou operací.
  • Světloplachost a bolest očí. Zhoršuje-li se problém při pohledu do blízka a oči jsou zarudlé a slzí, jde o příznaky zánětu duhovky. Ten může být prvním projevem autoimunitních onemocnění, např. Bechtěrevovy nemoci.
  • Pokles víček a zhoršený pohyb oka. Může se také přidat dvojité vidění. Kromě mozkové mrtvice mohou tyto příznaky značit rostoucí mozkový nádor.
  • Nažloutlé skvrny kolem očí. Tento i esteticky nepříjemný projev bývá známkou vysoké hladiny cholesterolu.

Reklama

Související články

Pět důvodů, proč se každý den smát

Bude to znít jako klišé, ale život nebývá mnohdy jednoduchý. Je plný zvratů, kotrmelců a situací, kdy doslova nevíte, jak z nich ven. Přitom existuje...

Výběr článků

Načítám