Hlavní obsah

Noční stravování jako důvod zvýšené únavy během dne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná patříte též mezi jedince, kteří si neodepřou jídlo v pozdních večerních hodinách, třeba protože se jim pak lépe spí než s prázdným žaludkem. Pokud ale nechcete, aby vám toto noční pojídání neubralo víc energie, než dodá, je velmi důležité hledět na to, co jíte a samozřejmě kdy.

Foto: Profimedia.cz

Jíst pozdě večer a těsně před spánkem není příliš dobré, zvlášť těžká jídla.

Článek

Pravda je ta, že i během spánku potřebujete energii. Pokud jdete spát bez jídla, tělo si může sacharidy a tuky ponechat jako rezervu, místo toho, aby je okamžitě spalovalo. Někdy u vás hlad může způsobit i to, že se pak probudíte v noci hladem, což též negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Také to může vést k vyšší produkci hormonu kortizolu, který ovlivňuje koncentraci glukózy v krvi.

Nicméně to ale neznamená, že je zdravé a dobré jíst pozdě večer a těsně před spánkem, natož dopřávat si v tento čas těžké jídlo. Je tomu spíše naopak, už kvůli horšímu spánku. Což potvrdil i výzkum, podle něhož platí, čím blíže spánku se před ulehnutím najíte, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se uprostřed noci probudíte a váš spánek rozhodně nebude tak kvalitní, jak by za normální situace mohl být. Bylo dokonce pozorováno, že u některých lidí došlo ke zhoršení spánkové apnoe.

Toto všechno přitom bude platit o to víc, dopřejete-li si před spánkem těžké jídlo. Jde o to, že metabolismus nefunguje po celý den stejně, tudíž tělo z určitého jídla získá v různou dobu různou energii. Když si tedy dopřejete např. steak k snídani, tělo si z něj vezme jinou energii, než když si jej dopřejete k obědu, k večeři či pozdní večeři.

Odpolední šlofík – kdy si ho užívat, kdy naopak zpozornět

Zdraví

I proto velké porce jídla a těžké jídlo v jakémkoliv množství snězené pozdě večer vám s největší pravděpodobností naruší spánek.

Navíc to může vést k tomu, že se probudíte s bolestí žaludku, s pálením žáhy a refluxem, protože při spánku ve vodorovné poloze je mnohem pravděpodobnější, že žaludeční kyseliny začnou přecházet do jícnu.

Noční stravovací návyky, které způsobí, že se dobře nevyspíte a další den budete postrádat energii

  • Kalorická jídla. Večeře by neměla představovat více než 15 % denních kalorií.
  • Vysoký obsah sacharidů, zejména pokud jde o dezerty.
  • Tučná jídla.
  • Příliš mnoho bílkovin. Ačkoliv jsou živočišné bílkoviny tělu prospěšné, protože obsahují tryptofan (esenciální aminokyselinu, která se krevním oběhem dostává do mozku a za přítomnosti vitamínu B6 se přemění na ,,hormon štěstí’’ - serotonin), jsou také často těžce stravitelné, což může ovlivnit odpočinek.
  • Příliš mnoho soli vede k tomu, že budete více pít a tím pádem se i zvýší pravděpodobnost, že budete muset jít v noci na záchod, čímž si též narušíte spánek.
  • Mléčné výrobky. Někteří lidé hůře tráví mléko, což může vést k noční plynatosti.
  • Kofeinové nápoje, jako káva, čokoláda či energetické nápoje patří mezi velmi významné narušitele spánku. Když opomineme jejich stimulační účinek, je dobré myslet i na to, že mohou i zvyšovat krevní tlak.
  • Alkohol přispívá k dehydrataci, kvůli čemuž další den můžete postrádat dostatek energie. Nemluvě o bolesti hlavy, která může přijít s kocovinou.
  • Pikantní nebo kyselá jídla.

Na druhou stranu některé potraviny mohou pomoci navodit spánek. Jde zejména o ty, jež obsahují vyšší hladinu melatoninu (hormonu spánku).

Patří mezi ně např. banány, cibule, chřest, ořechy, oves či třešně.

Jaké návyky je lepší změnit

Přestože konzumace jídla pozdě v noci není zdravá, a to zejména z pohledu obezity, neznamená to, že byste měli přestat úplně večeřet, jelikož to by mohlo mít ještě horší následky, byť propagátoři přerušovaného půstu tvrdí něco jiného.

Pokud chcete udělat změnu zejména proto, abyste se necítili tak unavení, a měli tedy i přes den více energie, pak je dobré se zaměřit na tato doporučení:

  • Dopřejte si brzkou večeři. Ideálně mezi 18. a 19. hodinou, abyste měli cca 3 hodiny prostor na trávení jídla před spánkem.
  • Pokud máte před spaním opět hlad, dopřejte si lehkou svačinu, jako je jablko, sýr s krekry (s nízkým obsahem soli), cereálie, ořechy nebo jogurt.
  • Vyhněte se smaženým jídlům, těžko stravitelným bílkovinám, kořeněným a nezdravému jídlu obecně.
  • Sáhněte po složených sacharidech (brambory, luštěniny, jáhly, pohanka, bulgur, quinoa, rýže, ovesné vločky). Dobrou volbou jsou banány.
  • Vyhněte se kofeinovým nápojům ve večerních hodinách.

Kdy jít k lékaři

Pokud se občas cítíte přes den unavení, pak se jedná pravděpodobně o zcela normální věc či o dočasný problém daný špatným spánkem.

Jakmile to ale trvá delší čas (více než týden), pak je vždy lepší navštívit lékaře.

Dlouhotrvající únava totiž může souviset i s depresí či s celou řadou onemocnění, včetně rakoviny. Zvlášť důležité je jít k lékaři, když únavu doprovází i ztráta chuti k jídlu, namáhavé dýchání či sklíčenost.

Lékař by měl také vždy vyloučit anémii či špatnou funkci štítné žlázy.

Jak bojovat s mentální únavou

Zdraví

Co je dobré udělat, než vypijete svůj ranní šálek kávy

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám