Hlavní obsah

Nepřiměřené cvičení může zdvojnásobit riziko srdečních problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportem ku zdraví či k trvalé invaliditě. Úsloví, na kterém může být mnoho pravdy, zejména v případě, když se ke sportu nepřistupuje s rozumem. To potvrzují i vědci, podle kterých se při příliš intenzivním tréninku dvojnásobně zvyšuje riziko srdečních obtíží, které mohou být i smrtelné.

Foto: Profimedia.cz

Přetěžování organismu může vést k srdečním problémům.

Článek

Studie britských vědců zkoumala srdeční zdraví více než 70 000 lidí, z nichž každý desátý se pravidelně účastnil sportovních soutěží. Výsledky ukázaly, že u sportovců je 2,5krát větší pravděpodobnost výskytu nepravidelných srdečních rytmů nebo fibrilace síní - což je relativně častý stav, který může vést k mrtvici či srdečnímu selhání.

Ještě větší hrozba se pak týkala sportovců ve věku 55 let a mladších. Jejich riziko fibrilace síní bylo 3,6krát vyšší než u nesportovců. Zajímavým zjištěním rovněž je, že ti, kteří hráli smíšené týmové sporty - například fotbal, ragby nebo nohejbal -, měli vyšší riziko vzniku srdečních problémů než vytrvalostní sportovci, jako jsou veslaři, běžci nebo cyklisté.

Nemoci srdce ohrožují i mladé

Zdraví

Výzkum publikovaný v British Journal of Sports Medicine tak podpořil výsledky předchozích studií, které naznačují, že cvičení je pro srdce dobré pouze do určité prahové hodnoty. Odborníci uvedli, že jakmile úrovně cvičení u lidí začnou překračovat směrnice o fyzické aktivitě, prevalence srdečních problémů začne stoupat.

„Relativní riziko fibrilace síní je vyšší u sportovců než u těch, kteří necvičí nebo nevykonávají pravidelnou nesoutěžní fyzickou aktivitu,“ říká hlavní autor studie doktor Jamie O'Driscoll. Zdůraznil však, že moderovaná fyzická aktivita celkově zlepšuje kardiovaskulární zdraví - snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity a vysokého cholesterolu - a snižuje riziko úmrtí.

Výzkum byl proveden na popud několika nedávných případů, kdy sportovci utrpěli náhlé srdeční selhání. Patří mezi ně mimo jiné dánský fotbalista Christian Eriksen, který minulý měsíc utrpěl srdeční zástavu během zahajovacího zápasu svého týmu na Euru 2020.

Dánský fotbalista Eriksen byl oživován přímo na hřišti, jeho stav je stabilizovaný

Evropa

Reklama

Související články

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám