Hlavní obsah

Nejčastější příčiny náhlého nárůstu hmotnosti

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni více či méně víme, co bychom chtěli a měli v životě dělat, abychom byli nejen spokojení, ale i zdraví. Přesto se někdy zdá, že je náš boj marný. Jedním příkladem za všechny může být neustále omílaná otázka správné hmotnosti a způsobů, jak si ji udržet a nepřibírat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že se stále více lidí potýká s nadváhou, není nic nového. Ani to, že jejich počty neustále stoupají.

A nepomohla tomu ani koronavirová pandemie, ba naopak. V době, kdy se téměř nikam nesmělo, se již tak potřebný pohyb a cvičení u mnohých omezily doslova na minimum.

Jenže nejen nedostatek pohybu může stát za tím, že jdou kila nahoru. Odborníci ze Spojených států poskytli přehled nejčastějších možných příčin.

Stres

O tom, že si stresu za poslední více než rok užíváme všichni v mnoha podobách, není třeba pochybovat. Ani o tom, že ho řada z nás zahání nebo zmírňuje nezdravým jídlem, což samozřejmě nese riziko kil navíc.

Během pandemie Češi přibrali na váze a jsou více ve stresu

Zdraví

Podle Jacqueline Pirtleové, koučky životního štěstí, stres doslova vytváří nezdravý vztah k jídlu.

„Všichni a všechno kolem nás má energii a je vzájemně propojeno. Vy jste energie a vaše jídlo také. Spojení s tím, co jíte, znamená, že přeberete danou energii. Řešením v takové situaci je méně nezdravého jídla,“ uvádí koučka na svém blogu

Nedostatek spánku 

Pokud v noci spíte pravidelně méně než šest hodin, může to rovněž přispět ke zvyšování hmotnosti. Podle Chrise Brantnera, spánkového odborníka, je bohužel spánek nejvíce přehlíženou příčinou při řešení nárůstu hmotnosti.

Choďte spát o hodinu dříve. Neprohloupíte

Zdraví

„Lidé, kteří spí méně než šest hodin, konzumují následně více kalorií, než je potřebné. Je to do značné míry způsobeno tím, že nedostatek spánku způsobuje zvýšení hladiny hormonu hladu – ghrelinu, a naopak snížení hladiny hormonu leptinu, který pomáhá s pocitem nasycení,” vysvětluje.

Nedostatečný pitný režim 

Voda je svatý grál všeho, co děláme, tvrdí odborníci. Její pravidelný přísun je tak více než žádaný. Navíc podle zjištění zvyšuje rychlost metabolismu tukové tkáně. Odborníci doporučují její přísun rozdělit do všech částí dne.

Sedm nenápadných známek dehydratace

Zdraví

Nedostatek bílkovin

Jídelníček chudý na bílkoviny může snižovat celkovou hladinu energie, což se opět může projevit nárůstem hmotnosti. Podle jedné dřívější studie účastníci s nadváhou, kteří měli vyšší podíl bílkovin ve stravě, se cítili déle zasyceni, měli menší chuť k jídlu v pozdějších hodinách a také méně myšlenek na jídlo než ti, kteří měli mnohem nižší obsah bílkovin.

Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu? Pak vám chybí bílkoviny

Zdraví

Umělá sladidla

Podle Rebeccy Parkové, americké zdravotní sestry, která se zaměřuje na holistickou a přírodní medicínu, nejsou umělá sladidla až tak přínosná, jak si lidé myslí.

„Mnoho lidí používá při hubnutí náhražky cukru, tato sladidla ale mohou ve skutečnosti přispívat spíše k nárůstu váhy,” tvrdí. Z testů na myších krmených různými typy umělých sladidel vyplynulo, že se u nich vyvinula glukózová intolerance, tedy metabolický stav spojený s obezitou a diabetem 2. typu.

Umělá sladidla mohou být pro naše zdraví nebezpečnější než klasický cukr

Zdraví

Zácpa 

Problémem může být i nepravidelná stolice. „Pokud nechodíte pravidelně konat velkou potřebu, mohou se do těla reabsorbovat toxiny a další odpad, dokonce i hormony, kterých se tělo jinak snaží zbavit. Hormonální nerovnováha pak může stát za přibíráním na váze,” uvádí Shannon Conklinová, která se zabývá hydroterapií (výplachem) tlustého střeva.

„Navíc se neodstraněný odpad hromadí ve střevě a zvyšuje riziko jeho zánětu,” dodává.

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zdraví

Příliš soli

Pokud patříte mezi jedince, kteří mají potřebu vše dodatečně dosolovat, je dost možné, že vaše tělo bude zadržovat více vody, a tím půjdou i kila nahoru. Fitness trenérka Giovanna Abrahamová rovněž varuje i před jídlem kupovaným či pokrmy z restaurací.

„Můžete si dát v restauraci třeba zdravější salát s dresinkem, jenže ten bývá mnohdy plný kalorií. Pokud to budete dělat pravidelně, může jít váha rychle nahoru,” uvádí.

Sůl může mít na lidské zdraví horší dopady než cukr

Zdraví

Nedostatek hořčíku

„Hořčík je klíčový pro zdravé hubnutí, protože aktivuje stovky enzymů, které řídí trávení, vstřebávání a využití bílkovin, tuků a sacharidů,” vysvětluje odborník na hubnutí Boris Levitsky, proč je pro nás tento minerál nepostradatelný.

„Je těžké hubnout, pokud váš metabolismus a energetická produkce nefungují efektivně. Necítíme, co se v těle děje na buněčné úrovni, ale víme, že naše buňky produkují energii v mitochondriích. Pokud bojujete s nízkým přísunem energie, vaše buňky nefungují tak, jak by měly,” vysvětluje.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Emulgátory 

Že jste v životě toto slovo neslyšeli, nebo žádné emulgátory nekonzumujete? Opak je nejspíš pravda, minimálně pár z nich jste v životě jistě zkonzumovali. Zmrzlina, majonéza, margaríny, čokoláda nebo uzeniny je obsahují a bývají často součástí mnoha jídelníčků.

Podle studie na myších emulgátory mění střevní bakterie, což způsobuje následný zánět. Rovněž se u myší následně vyvinul metabolický syndrom, tedy skupina rizikových faktorů, které zhoršují zdraví v mnoha ohledech.

Chemikálie v okolním prostředí

Vliv na naše zdraví i hmotnost ale mají i chemikálie vyskytující se v bezprostředním okolí.

Při testování na myších, které byly vystaveny různým chemikáliím v netoxických dávkách, se ukázalo, že za nárůstem hmotnosti mohou stát například těžké kovy, rozpouštědla, chladiva, pesticidy nebo plasty.

Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

Zdraví

Potraviny s nízkým obsahem tuku

Za nárůstem hmotnosti mohou paradoxně stát i potraviny s nízkým obsahem tuku. Mnoho lidí má totiž v hlavě zakořeněno, že to, co je nízkotučné, je přijatelné, a proto toho mnohdy zkonzumují víc, než by potřebovali.

Cvičení jako výmluva, proč si dopřávat

Cvičení samo o sobě je přínosné a pomáhá snížit váhu, ale musí jít ruku v ruce s úpravou jídelníčku. Pokud začnete sport využívat jen jako náhražku či výmluvu k tomu, že si pak můžete dát nějakou sladkou odměnu, výsledek bude zcela jiný.

„Vidím to u mnoha lidí, kteří se chtějí zbavit nadbytečného tuku. Nacházejí se ve stavu: teď jsem byl cvičit, abych si mohl dát džus a kousek dortu. Jenže tak to nefunguje. Ve skutečnosti je kalorií, které během sportu spálí, mnohem méně než těch, které si dodají jako odměnu za svou aktivitu,” vysvětluje sportovec Ruggero Loda.

Selhání ledvin

Příčinou přibírání může být bohužel i závažnější důvod, například nesprávná funkce ledvin, kdy zadržují přebytečné tekutiny. Výsledkem je otok těla, což někteří lidé mylně zaměňují s přibíráním na váze.

Při problémech s ledvinami je důležité upravit jídelníček

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám