Hlavní obsah

Nadváha je u mužů v práci výhodou. U žen je tomu naopak

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je nadváha spojována s mnohými závažnými zdravotními riziky, jednu výhodu přeci jen má. Podle nedávné studie působí muži s nadváhou v práci přesvědčivěji než ti, kteří se pyšní štíhlou postavou. Pro ženy stejná výhoda podle expertů neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Nadváha je u mužů výjimečně někdy i výhodou.

Článek

Studie z Dysonské školy aplikované ekonomiky a managementu na Cornellské univerzitě zjistila, že muži s nadváhou jsou spojovaní s lepšími vůdčími rysy a působí přesvědčivěji než ti, kteří problémy s kily navíc nemají.

„Na rozdíl od výzkumů, které podporují stigma kolem obezity, je tento výsledek unikátní,“ tvrdí ve své studii autoři Kevin M. Kniffin, Vicki L. Boganová a David R. Just.

Obézní muži a ženy nejsou souzeni stejně

Během šesti samostatných studií byli hodnoceni muži i ženy. Respondenti byli požádáni o to, aby hodnotili kresby mužů a žen různých „velikostí” v souvislosti s jejich možnými pracovními kvalitami. A zatímco výsledky výzkumu ukázaly, že obézní muži působí přesvědčivěji, u žen tomu tak nebylo.

„Na vině mohou být velmi přísné ideály a stereotypy ohledně ženské krásy. Pokud se pak ženy od ideálních parametrů odchýlí, mohou být penalizovány,“ říká pro Huffington Post zástupkyně ředitele Ruddova centra pro potravinovou politiku a obezitu na Connecticutské univerzitě Rebecca Puhlová.

Obezitoložka radí, jak vyzrát na genetické poselství

Zdraví

Stejné tvrzení podporují i jiné studie. Například v roce 2012 bylo požádáno 127 zkušených odborníků v oblasti lidských zdrojů, aby vyhodnotili šest uchazečů o jednu volnou pracovní pozici. Dva z uchazečů - muž a žena, přitom byli obézní. Výsledky ukázaly, že 42 % dotazovaných vyškrtlo obézní ženu ze svých privilegovaných kandidátů. Oproti tomu muže s nadváhou zavrhlo jen 19 procent.

Další průzkumy pak ukazují, že ženy s nadváhou dostávají také menší platy a mají nižší šance na povýšení, než je tomu u obézních mužů či štíhlých žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám