Hlavní obsah

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zácpa trápí poměrně hodně lidí a komplikací bývá, že na každého účinkuje něco jiného. Prostě si to musí člověk odzkoušet sám na sobě. Proto nabízíme pár bylinkových triků, třeba nějaký zabere a bude ten pravý pro vás.

Foto: Profimedia.cz

Medvědí česnek

Článek

V první řadě je potřeba zjistit, zda nejde o závažnější zdravotní problém. Když v tom máme jasno, je třeba si uvědomit, že vyměšování je také úzce spojeno s psychikou, proto s ním má také tolik lidí problém. Vlastně i podle toho poznáme, jak harmonický život vedeme.

Česneková očista - česnek kuchyňský i medvědí

Jak náš „normální“, tak v poslední době módní česnek medvědí střeva dezinfikují a zbavují je plísně, která dost často zapříčiňuje zácpu. Pravidelné pojídání česneku – silného rostlinného antibiotika – tělu jen prospěje, neměli bychom proto touto rostlinou při přípravě pokrmů šetřit.

V době, kdy roste medvědí česnek, je ideální dopřát si česnekovou kúru a pravidelně si připravovat ze zelených česnekových listů smoothie. K bylině můžeme přidat jogurt nebo kefír, protože v nich obsažené laktobacily celkově znásobí působení česneku medvědího na trávicí soustavu a střeva.

Kdo nemá rád vůni česneku, může přejít na tinkturu (lihový macerát), ze které není česnek tolik cítit.

Bylina na všechny neduhy těla - bez černý

Bez černý je opravdu univerzální bylinkou, proto se dá použít i při problémech s vyměšováním. Stačí si připravit před spaním nálev z květů bezu černého.

Vezmeme jednu zarovnanou polévkovou lžíci byliny, zalijeme čtvrt litrem horké vody a necháme přibližně deset minut louhovat, potom scedíme a popíjíme vlažné. Po pravidelném třítýdenním užívání by se stav střev měl vylepšit natolik, abychom měli pravidelnou a bezproblémovou stolici.

Rozhýbe střeva - kukuřice setá

Čnělky kukuřice skvěle normalizují peristaltiku střev – tedy v případě zácpy pomohou tomuto orgánu k pohybu. Dlouhá vlákna, která vyčnívají z palicovitých klasů, se sbírají v době květu.

„Vhodnou lékovou formou je nálev připravený obvykle ze dvou až šesti gramů kukuřičných čnělek na sklenici o objemu dvou decilitrů. Nálev se nechá čtvrt hodiny vyluhovat a podle potřeby se podávají dvě a více skleniček denně,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Předchází zánětu střevních sliznic - sečuánský pepř

Jde o naprosto běžné koření v asijské kuchyni. Pozor, rostlina není příbuzná se známým černým pepřem. Jedná se červenohnědé plody (sušené tobolky) vyššího keře podobného akátu s názvem žlutodřev peprný. Ve formě bonsají se dá pěstovat v bytě a v létě rostlinu můžeme letnit.

Ze sušeného pepře si můžeme připravit nálev nebo několik kuliček přímo rozžvýkat, má zvláštní sladko­hořko­pálivou chuť. Konzumace sečuánského pepře snižuje riziko zánětu ve střevech a podporuje jejich peristaltický pohyb, eliminuje křeče, nadýmání, zácpu. Tahle rostlina se užívá i jako prevence proti nádorům.

Švestky místo tabletek

Čerstvé i sušené švestky jsou přírodním prostředkem proti zácpě. Plody mají hodně vlákniny a pročišťují trávicí systém. Kromě toho obsahují minerály – draslík, fosfor, vápník, sodík, mangan, selen, bór a železo. Také se pyšní řádkou vitamínů (B, C, E, A).

Pektiny ve švestkách navíc zpomalují vstřebávání cukrů, tím naše tělo spaluje mnohem více tuků, což podporuje hubnutí. Ve švestkách se také nachází bór – důležitý prvek prospěšný pro stavbu kostí. Dále snižují cholesterol a příznivě ovlivňují krevní systém.

Pro zprůchodnění střev jsou vhodné také kompotové švestky. Možná jsou v naší stravě podceňované, ale mají tolik předností, že je dobré je v některé formě pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Rostlinné projímadlo - sena

Tato rostlina z čeledi bobovitých bývá označována a doporučována jako zaručené přírodní projímadlo. Čajové přípravky z lusků seny se dají koupit a užívají se ke krátkodobé léčbě zácpy, tedy po dobu jednoho až dvou týdnů. List seny pomůže, pokud chceme docílit měkčí stolice, při hemoroidech nebo pooperačních zákrocích v anální oblasti.

Pro dlouhodobější užívání můžeme použít čajovou směs s listy seny smíchanými se semeny anýzu, kořene lékořice, krušiny a zeměžluče. Po určité době pravidelného podávání čaje by mělo dojít k harmonizaci činnosti střev.

Rada bylinkářky Jarmily Podhorné

S harmonizací peristaltiky střev by měla pomoci pravidelná konzumace asi sto gramů tykvové dužiny denně. Podle bylinkářky již v krátké době zlepší či zcela odstraní straní zácpu. Dají se použít i výtažky z tykve ve formě tinktury.

Čerstvá tykvová šťáva podávaná bezprostředně před spaním prohlubuje spánek a posiluje nervovou soustavu.

Co ještě vyzkoušet

  • Lněné semínko – obsahuje dostatek vlákniny a slizy, které změkčují stolici. Doporučuje se při zácpě u těhotných žen (obsahuje i fytoestrogeny). 
  • Kompotované broskve
  • Banán – reguluje totiž stolici. Průjmovitou zahušťuje a zácpu zprůchodňuje. 
  • Kysané zelí
  • Lžičku olivového oleje nalačno

Co pomáhá pohybu střev:

  • Dostatek vlákniny, syrové zeleniny a tekutin, doporučuje se hned po ránu sklenice vlažné vody.
  • Činnosti střev pomáhá pohyb. 
  • Vyvarujte se přejídání. 
  • Odstraňte ze života stres.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny, které svědčí srdci

Položte si ruku na střed hrudníku trochu vlevo a ucítíte tlukot svého srdce. Srdce pracuje bez odpočinku, každou vteřinu od našeho narození až do smrti....

Výběr článků

Načítám