Hlavní obsah

Během pandemie Češi přibrali na váze a jsou více ve stresu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z únorového a březnového průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že ačkoli si Češi uvědomují souvislost mezi obezitou a těžším průběhem covidu-19, téměř třetina populace během pandemie přibrala na váze. Třináct procent populace naopak zhublo. Čtvrtina populace omezila pohybové aktivity, zejména mladí lidé. U čtyř z 10 Čechů zároveň během pandemie vzrostla míra stresu.

Foto: Profimedia.cz

Téměř třetina populace během pandemie přibrala na váze.

Článek

Již více než rok se svět potýká s pandemií covidu-19. Dlouhodobý lockdown, zavření škol, častější využívání home officu a další omezení mají významný dopad i na životní styl populace.

Kopírujeme světový trend

Třetina Čechů (31 %) starších 18 let během pandemie přibrala na váze, častěji lidé pracující na home officu.

„V tomto Česko kopíruje světový trend. V mezinárodním výzkumu Ipsos třetina světové populace přiznala, že během pandemie přibrala, pětina lidí naopak uvádí, že zhubli. V ČR úbytek hmotnosti deklaruje jen 13 %,“ říká k výsledkům Jakub Malý, ředitel Ipsosu.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

Podle více než poloviny Čechů (54 %) existuje souvislost mezi obezitou a těžším průběhem onemocnění covid-19. Častěji to uvádějí lidé s vysokoškolským vzděláním a také ti, kteří sami aktivně sportují. Celkově je o tom přesvědčeno 45 % světové populace.

Riziko závažného průběhu covidu-19 může podle české veřejnosti snížit užívání doplňků stravy s vitaminem D (uvedlo 55 % populace) či s vitaminem C (46 %), dále pak udržování zdravé váhy (43 %) či pravidelné cvičení (36 %).

Pohyb omezili mladí lidé

Pandemie a s ní spojená omezení ovlivnily také pohybové aktivity populace. Stejně jako lidé ve světě uvádí téměř čtvrtina české populace (23 %), že během pandemie cvičí méně či přestala cvičit úplně, nejčastěji se jedná o mladé lidi ve věku 18 až 29 let (33 % z nich), studenty (45 %) a také lidi pravidelně pracující na home officu (38 %).

Na druhou stranu necelá pětina populace (17 %) začala během pandemie cvičit více, častěji to byli opět mladí ve věku 18 až 29 let (29 % z nich) a studenti (35 % z nich). Podíl těch, kteří zvýšili intenzitu cvičení, je v ČR nižší než ve světě (27 %).

Pocit nejistoty

Čtrnáct procent populace snížilo spotřebu alkoholu, 11 % naopak konzumuje alkohol více. Šest procent začalo meditovat či cvičit jógu, stejný podíl začal s otužováním.

Více než polovina populace (53 %) momentálně pociťuje stres. Čtyři z 10 Čechů uvádějí, že se u nich během pandemie míra stresu zvýšila. U poloviny populace (49 %) se hladina stresu nezměnila, u desetiny Čechů došlo během pandemie k poklesu pociťované míry stresu.

Plíživé přibírání na home office. Chybí řád, odbýváme se a tišíme stres jídlem

Zdraví

Výrazný nárůst míry stresu je mezi studenty (nárůst u 57 % z nich) a také u lidí pracujících na home officu (50 %).

Důvodem rostoucí míry stresu je zejména omezení kontaktů, dále pak pocit nejistoty a strach z nemoci. Mladí lidé a ženy také častěji uvádějí zavření škol, distanční výuku.

Reklama

Související články

Jak moc stres působí na naši pokožku

Stresující životní styl velmi negativně ovlivňuje naši pleť. Pokud vás tedy v dospělosti trápí akné, pigmentové skvrny či rosacea, je velmi pravděpodobné, že...

Výběr článků

Načítám