Hlavní obsah

Letní trápení: Ulevte účinně močovým cestám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to opět tady. Po krásném dni stráveném u vody vás přepadne bolest v podbřišku a pálení při močení. Močové cesty nás často zlobí právě během léta. Proč tyto záněty trápí více ženy? Co vás čeká během vyšetření? A jak vám pomůže fyzioterapeut?

Foto: Profimedia.cz

Pokud vás náhle přepadnou akutní potíže, vyplatí se hned v počátcích zahájit samoléčbu.

Článek

Zánět močových cest je souhrnný název onemocnění, jež se může projevit v různých částech močového ústrojí. Tedy v močové trubici (uretritida), močovém měchýři (cystitida), ale i v ledvinách (pyelonefritida). Nejčastější problém je zánět močového měchýře. Ten během svého života zažije každá druhá žena.

Lékařské zjištění má pro tak velký výskyt nepříjemné infekce vysvětlení – je jím krátká močová trubice (pouhé 4 cm), která je navíc rovná. Pro bakterii, jež je za toto onemocnění zodpovědná, se tak otevírá snadná cesta, jak škodit. Zato mužská močová trubice měří celých 20 cm a k tomu je dvojitě zakřivená. I když ani mužům se toto onemocnění úplně nevyhýbá.

„Nejčastěji jde o bakterii Escherichia coli neboli E. coli, ale v rozborech vzorku moče se vyskytuje i Staphylococcus saprophyticus a Proteus mirabilis,“ vysvětluje Jana Pechová, fyzioterapeutka s přesahem do urogynekologie.

„Živnou půdou pro množení bakterií bývá především v létě situace, kdy strávíme půl dne v mokrých plavkách a k tomu málo pijeme. Pokud bychom si pitný režim hlídali, díky častějšímu močení by se bakterie včas odplavily,“ doplňuje odbornice a obecně doporučuje dávat si pozor především na prochladnutí v oblasti beder.

Chcete prospět svému zdraví? Močte zásadně vsedě, radí mužům urolog

Zdraví

K rizikové skupině náchylné k infekcím močových cest celkově patří zejména těhotné ženy a maminky zhruba do šesti měsíců po porodu. To je dáno změnami v těhotenství, kdy se rozšiřuje močová trubice a mění se kapacita močového měchýře.

První pomoc: samoléčba

Příznaky zánětu o sobě dají brzy vědět. Jak je poznáte? „Zdravé močení nebolí. Zánět tak signalizuje časté močení, nutkání k němu, pocit řezání, pálení, případně krev v moči. Mnohdy se přidá i bolest v podbřišku a zvýšená teplota,“ upozorňuje Jana Pechová.

Pokud vás náhle přepadnou akutní potíže, vyplatí se hned v počátcích zahájit samoléčbu. „Nejvíce ověřenou metodou je bakterie vyplavit, což znamená pít, pít, pít, a to čistou vodu. Určitě ne minerálky, sycené nápoje a kofein, které močový měchýř ještě víc dráždí. Na základě klinických studií bych doporučila i D-manózu. Jde o aktivní monosacharid, který má skvělou schopnost vázat na sebe bakterii E. coli,“ říká Jana Pechová.

Tento doplněk stravy je možné brát preventivně a také dlouhodobě. „V době zvyšujících se rezistencí k antibiotické léčbě je snaha najít jiné možnosti terapie. D-manóza se jeví při terapii a prevenci urologických infekcí jako vhodná alternativa. Dle několika studií dosahuje srovnatelných nebo lepších výsledů než nejčastěji používaná antibiotika, bez nežádoucích účinků,“ potvrzuje i lékař Adam Neumann v odborném článku pro časopis Praktická gynekologie.

Kolotoč vyšetření

Jestli se i přes preventivní opatření bolesti a potíže stupňují, s návštěvou lékaře neotálejte. Neléčený zánět bakteriálního původu, který je v počátcích třeba jen v močové trubici či v měchýři, se může postupně rozšířit i do ledvin. Tento vážný stav už doprovázejí vyšší teploty, nemocnému bývá celkově velmi zle a lékaři většinou doporučují hospitalizaci.

Původ potíží zjistí lékař ze vzorku moči. Pokud se jedná o bakterie, předepíše krátkodobě podávaná antibiotika. U komplikovanějších případů je třeba provést další diagnostické testy, typicky se jedná o sono močového měchýře a ledvin, cystoskopii (endoskopické vyšetření močových cest) apod.

Rakovina močového měchýře je méně známá, přesto závažná. Čemu věnovat pozornost?

Zdraví

Řada pacientů, a to především žen, však i přes včasnou léčbu trpí záněty močových cest opakovaně, a to i velmi často po sobě. Což je velmi vyčerpávající. „O chronickou infekci močových cest se jedná v případě, kdy se infekce močových cest vyskytuje aspoň 2× v průběhu šesti měsíců nebo 3× v průběhu jednoho roku,“ zmiňuje v bulletinu pro urologické pacienty urolog Jiří Musil.

Lékaři pak zjišťují různé další možné důvody opakování potíží. Mezi ně může patřit kromě vážných příčin, jako jsou nádory, i příliš dráždivý močový měchýř, jeho nedostatečné vyprazdňování při močení či pokles vnitřních orgánů, který nastává především u žen, a další.

Nepsaná pravidla po milování

Mnohdy se však stává, že vyšetření nic zásadního neprokážou a léčba příliš nezabírá. Takoví pacienti často končí právě u Jany Pechové. Fyzioterapeutka působící v Olomouci se prevencí onemocnění močového měchýře zabývá i na IG @silaplodnosti: „Gynekologové a praktici ke mně posílají pacienty s vleklými urologickými problémy. S osvětou jsem začala, když jsem zjistila, kolik z nich neví, jak o tuto oblast správně pečovat. Třeba že po vyprázdnění měchýře nebo střev by se žena měla vždy utírat zepředu dozadu, tedy od ústí močové trubice po konečník.“

Důležité je podle ní myslet i na prevenci během pohlavního styku, zejména pokud na močové infekce trpíte: „Partneři se od sebe mohou nakazit, protože pohybem a třením se bakterie snadněji dostanou do močové trubice. Proto je vhodné se před milováním osprchovat a smýt tak případné bakterie na povrchu. Doporučuji se také nejpozději půl hodiny po styku vymočit. A to i když jste použili bariérovou pomůcku.“

Uvolněte pánevní dno

K fyzioterapeutce posílají lékaři pacientky, kterým sice zaléčili zánět, ovšem symptomy stále přetrvávají. Ty si s sebou přinášejí dlouhé anamnézy. „Mnohé ženy už odmítají pohlavní styk bez kondomu, protože se dopředu obávají další infekce.“

Na základě jejích zjištění mají lidé s chronickými záněty močového ústrojí jeden společný problém. Jedná se o zvýšené napětí svalů pánevního dna. To se též projevuje únikem moči při zvedání břemen, promítá se často do bolestí při milování a u žen do bolestivější menstruace.

„Stejně jako žvýkací svaly jsou svaly pánevního dna ovlivněné stresem. Během diagnostiky se někdy ukáže, že stažení je třeba jen na jedné straně nebo jde o konkrétní svalová vlákna,“ uvádí Jana Pechová.

Inkontinence postihuje i muže. Často je vyřadí z běžného života

Zdraví

Fyzioterapeutů, kteří se zabývají dysfunkcí pánevního dna, u nás stále přibývá (najdete je např. na rehamyst.cz/absolventi). A co je výsledkem návštěv, kterých bývá při doporučení od lékaře šest, v případě operace i více?

„Pracuji pomocí manuálních technik, kdy působím přes břišní stěnu na oblast břicha a podbřišku nebo přímo na svaly pánevního dna prostřednictvím vnitřního ošetření přes pochvu či konečník. Uvolňuji fascie, svaly a hodně pracujeme také s dechem.“

Velmi účinná se tato terapie ukazuje právě pro skupinu lidí, které opakovaně trápí všechny příznaky spojené se zánětem, ale ve vzorku moči se bakterie neobjevuje. „Za nepříjemnými symptomy může stát právě stažení pánevního dna, a tak není namístě předepisovat antibiotika, ale dovést pacienta k uvolnění v oblasti těla, kterou mají ženy i muži.“

Zrelaxováním pánevního dna dochází k uvolnění vnitřních orgánů, které byly do té doby stlačené a nefungovaly optimálně. Aktivní se opět stává i břišní dýchání, což se neodrazí jen na pohodě v oblasti břišní dutiny, ale uleví i od bolestí ramen a krku, protože dech se již neodehrává převážně v oblasti hrudníku a žeber.

Na které bylinky vsadit?

Lékárnou těla i duše umí být také příroda. Podle bylinkářky z Bílých Karpat Šárky Polanské by v základní urologické směsi neměl chybět zlatobýl, přeslička, mladé březové lístky, kopřiva a svízel syřišťový. V jídelníčku pak šťáva z klikvy či brusinek a křen v jakékoliv podobě.

  • Prevence: „Močové soustavě prospívá slabší kopřivový výluh, řepík, který čistí krev, a celoročně můžete pít čaj z listů jahodníku, jež mají močopudný účinek,“ radí bylinkářka.
  • Zánět: Velmi účinná je tinktura z březových pupenů nebo lichořeřišnice. Suché teplo ve formě termoforu pomáhá v místě bolesti uvolnit křečovitě stažené svaly.
  • Ženy: Pomůže jim pitulník žlutý, ideálně ve formě tinktury. Ten prospívá kromě ledvin také ženským pohlavním orgánům.
  • Muži: U nich je zvlášť v pokročilejším věku zánět močového měchýře často spojen s onemocněním prostaty. Podle bylinkářky je ozdraví čaj z vrbovky malokvěté.
  • Senioři: I pro ně má Šárka Polanská tip: „Vyzkoušejte yzop lékařský. Je protizánětlivý, dezinfekční, pomáhá i na postcovidový kašel a celkově dokáže nastartovat organismus.“

Časté močení jí komplikovalo život. Pomohla až unikátní léčba pomocí elektrod

Zdraví

Nepodceňujte infekce močových cest, hrozí zánět ledvin, ale i dalších orgánů

Zdraví

Reklama

Související témata:
Močové cesty
Zánět močových cest

Výběr článků

Načítám