Hlavní obsah

Jak zapracovat na svém duševním zdraví

S novým rokem se lidé často zaměřují na své zdraví a začínají sportovat či nasazují nejrůznější diety. Důležité je ale dbát i o svoji psychickou stránku. Jak na to, abychom se cítili lépe?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Cvičte brániční dýchání

„Naše tělo se nemůže plně uvolnit, pokud je v tenzi. Existuje silné spojení mysli a těla, takže pokud chcete zklidnit své myšlenky, je důležité zklidnit i svoji fyzickou stránku,“ říká pro Huffington Post Kristen Caseyová, licencovaná klinická psycholožka a expertka na nespavost.

„Jedním ze způsobů, jak uvolnit své tělo, je zklidněním srdeční frekvence, kterou můžeme regulovat díky dýchání. Využít můžete nesčetně technik, ale nejjednodušší osvědčenou variantou je nadechnout se nosem, zadržet dech na pár sekund a následně vzduch pomalu vypustit ústy. Důležité je přitom směřovat vzduch hluboko do břicha do bránice,“ radí Caseyová.

2. Projděte se venku

Čas strávený venku má hluboce uklidňující a povznášející účinky. „Když se ráno probudím, obvykle vezmu psa a vydám se s ním na procházku. Začnu tak den aktivitou, a navíc si skvěle vyčistím hlavu. Stačí mi 10 až 15 minut,“ říká odborná poradkyně na psychiatrii Jessica Goldová.

Procházku si můžete zpříjemnit i oblíbeným podcastem nebo poslechem hudby.

Jak se vykřičet ze stresu a dát průchod emocím

Vztahy a sex

3. Dopřejte si dostatek světla

Britská Národní zdravotní služba (NHS) uvádí, že snížená expozice slunečního záření během kratších podzimních a zimních dnů může být hlavním faktorem způsobujícím smutek a špatnou náladu.

Hlavní teorií je, že nedostatek slunečního světla může zastavit správnou činnost části mozku zvané hypotalamus, což může ovlivnit produkci chemických látek, jako je serotonin (hormon, který ovlivňuje vaši náladu a chuť k jídlu).

Odborníci z NHS proto doporučují změnit několik opatření v oblasti životního stylu: získat co nejvíce přirozeného slunečního světla, pravidelně cvičit a vyhnout se nadměrnému stresu. Doporučují také světelnou terapii, kde se používá speciální lampa zvaná light box k simulaci slunečního záření.

4. Upřednostňujte svůj spánek

„Zavedení zdravého spánkového režimu nám pomáhá mít více energie, snížit podrážděnost i mozkovou mlhu,“ říká Caseyová a dodává, že když jsme podráždění nebo se necítíme sami sebou, je obtížné efektivně pracovat nebo komunikovat s našimi přáteli či rodinou.

Abyste docílili hlubokého spánku, je důležité dodržovat správnou spánkovou hygienu. To znamená například chodit spát ve stejnou dobu a ve stejný čas se také probouzet, dále se vyhýbat alkoholu, kávě atd.

5. Snažte se jíst zdravě

Není žádným tajemstvím, že to, co jíme, ovlivňuje to, jak se cítíme. Když se cítíte špatně, je snadné a normální chtít sáhnout po pohodlných potravinách, jako jsou sladkosti či polotovary.

Snažte se ale těmto dobrotám příliš nepodléhat a ujistěte se, že vaše tělo stále přijímá všechny živiny, které potřebuje. Zejména ty, které vám dodávají energii, jako jsou svačiny s vysokým obsahem bílkovin a jídla zvyšující energii.

Do škol má nově přijít i „wellbeing“. Není jasné, jak to učit

Věda a školy

Příznaky deprese, které není dobré podceňovat

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám