Hlavní obsah

Šest každodenních činností, díky kterým se budete cítit šťastnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopamin je zodpovědný za správnou funkci mozku a různé aspekty lidského chování. Umožňuje nám učit se, pohybovat se, spát nebo prožívat pocity potěšení a uspokojení. Při jakých běžných aktivitách dochází k jeho kýženému uvolňování?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože dopaminové neurony představují méně než jedno procento z celkového počtu neuronů v mozku, má tento neurotransmiter zásadní vliv na mozkové funkce a duševní zdraví.

Když je produkce dopaminu v normě, ani jeho působení nevnímáme, protože tělo i mysl fungují, tak jak mají. Pokud se však hladiny dopaminu stanou příliš vysokými nebo nízkými, dochází k ovlivnění našeho chování i fyzických funkcí.

Jednou z dalších vlastností dopaminu je, že dokáže vyvolávat touhu opakovat určité chování a přeměňovat je ve zvyky – ať už jsou zdravé, nebo ne. Jako je tomu například u zneužívání návykových látek nebo kouření.

Dopamin je neurotransmiter, který bývá označován také jako hormon štěstí nebo hormon neřesti. Navazuje se na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby vysílaly signály z jedné buňky do druhé. To způsobuje buněčné změny, které mohou ovlivňovat, jak se cítíme a náš celkový pocit pohody.

Dospělí si duševních problémů u dítěte všimnou většinou pozdě, na psychologa se čeká i přes půl roku

Podcasty a pořady

Při jakých aktivitách dochází k uvolňování dopaminu?

Stravování

Už naši prehistoričtí předkové věděli, že jídlo je nezbytné pro přežití. Za tuto znalost vděčí částečně senzoru odměny, který aktivoval právě dopamin. To platí dodnes.

Neurolog Kiran Rajneesh dokonce uvádí, že jakákoliv činnost, která je „evolučně ochranná a nezbytná pro naše blaho a přežití“, uvolňuje dopamin, tudíž schopnost najít jídlo a sníst ho do této kategorie určitě spadá.

Pití vody

Pokud máte skutečně velkou žízeň, sklenice vody se může jevit doslova jako odměna. Není proto divu, že samotné pití pak spustí uvolňování dopaminu ve vašem mozku. K tomuto procesu dochází zejména při abnormálně vysokých teplotách či po náročném fyzickém tréninku.

Sedm nenápadných známek dehydratace

Zdraví

Chválení

Jedním z nejběžnějších příkladů uvolňování dopaminu je chvála. Pokud například chválíte své dítě či domácího mazlíčka, spouštíte tím proces uvolňování dopaminu. To vše se děje i v těle dospělých.

„Chválení je pak obzvláště důležité u lidí, kteří trpí například ADHD, u kterých je hladina dopaminu přirozeně nižší,“ uvádí zpráva v ADDitude Magazine.

Hraní videoher

Podle mnoha studií vede hraní videoher u některých lidí k zvyšování hladiny dopaminu. To samo o sobě není na závadu, ovšem nic se nemá přehánět. Jak už bylo zmíněno, nadměrné uvolňování dopaminu totiž může vést k vypěstování závislosti.

Sex

Sex způsobuje uvolňování endorfinů, ale také dopaminu.

Během evoluce se dopaminergní systém vyvinul tak, aby podporoval „přežití a udržení našeho druhu“, říká profesor neurologie a psychiatrie Hitoshi Morikawa. Jinými slovy, existuje instinktivní důvod, proč je pro nás sex tak lákavý. Naše mozky jsou napojeny na to, aby věděly, že sex je důležitý pro přežití, a neurony, které uvolňují dopamin, to dělají, když cítí odměnu spojenou s činem.

Meditace

Meditace a další aktivity, jako je jóga, cvičení či nejrůznější druhy koníčků mohou také vést k uvolnění dopaminu.

„Zapojení do vašich oblíbených aktivit může také pomoci uvolnit dopamin v mozku a dále zlepšit váš pocit pohody a zdraví, jak to příroda zamýšlela,“ dodává Rajneesh.

Jednoduché aktivity, které mohou snížit riziko demence

Styl

Potraviny, které podporují naše duševní zdraví

Zdraví

Reklama

Související články

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Je vaším každodenním chlebem roztěkanost nebo bojujete s prokrastinací? Naštěstí existují způsoby, jak zkrotit svoji mysl a osvojit si techniky, díky kterým...

Výběr článků

Načítám