Hlavní obsah

Jak uvolnit stres v těle? Pomůže jednoduché brániční cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrychlený životní styl, vnitřní napětí a pocit, že stále něco nestíháme. Shon a nervozita se na našem těle často podepisují ztuhlostí a bolestí zad a svalů. Namožené tělo ale dokážeme rychle uvolnit okysličením svalů skrze klidné dýchání. Jak na něj? To divákům Novinek předvedla pohybová specialistka Zuzana Rybářová.

Brániční cvičení s pohybovou specialistkou Video: Novinky

 
Článek

Bránici najdeme mezi břichem a hrudníkem, můžeme si ji představit jako deštník umístěný na spodních žebrech. S nádechem klesá dolů proti pánevnímu dnu, s výdechem se zvedá.

Mnohým z nás ale bohužel nefunguje tak, jak má, a proto máme často hrudní, povrchové dýchání, kterému se také přezdívá stresové.

Foto: Novinky

Aktivní brániční cvičení pomůže od stresu.

Emoce, které zažíváme, shon, neustálé sezení a choulení se s předsazenou hlavou mění postavení našeho těla a s tím i funkci bránice, která se stáhne a zablokuje.

Jak bránici aktivovat?

1. Lehneme si na záda, hlavou se opřeme o týlní kost, krk je uvolněný. Hlavu nezakláníme, pokud potřebujeme, vypodložíme si ji třeba malým ručníkem.

2. Uvolníme hrudník, žebra a povolíme ramena do podložky.

Cvičíte a přesto nehubnete? Viníků může být celá řada

Zdraví

3. Palce si dáme zezadu pod poslední žebra, ostatní prsty si necháme roztažené na přední straně břicha.

4. Představíme si, že od bránice až po pánevní dno máme válec, který se do všech stran rozšiřuje: zepředu, z boku i zezadu. S nádechem prsty vytlačíme, s výdechem klesnou. Nejvíce se zaměříme na palce - při nádechu je vytlačíme ven. Uvědomíme si, jak se nám žebra rozšiřují do stran, a ten jemný pohyb procítíme až do palců, až do zad.

Foto: Novinky

Pro lepší výsledek z cvičení můžeme použít klasickou židli.

Pomůže i židle

Pokud chceme zádům ulevit ještě více, může nám pomoci obyčejná židle. Položíme lýtka na sedák židle tak, aby byla chodidla na šíři kyčlí a zcela uvolněná. Dále můžeme nacvičovat brániční dýchání. Zezadu pod spodní žebra si z každé strany umístíme míček a nadechujeme se do nich. Ruce položíme vedle těla, dlaněmi ke stropu, aby se uvolnila ramena i hrudník.

Zkuste se takto na svůj dech soustředit několikrát za den. Nemusíte nutně ležet, vše zvládnete i vsedě nebo vestoje. Toto cvičení můžete provádět kdykoliv a kdekoliv - i v autě či v metru, protože kromě lepšího držení těla nikdo nepozná, že cvičíte.

Anketa

Cítíte v těle napětí ze stresu?
Ano, neustále
79,8 %
Ano, občas
16,9 %
Ne, vůbec
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1499 čtenářů.

Rychlá pomoc od bolavých zad. Tento cvik můžete provozovat doma i v kanceláři

Zdraví

Třicetiletého muže trápil chrapot a bolesti zad, vyšetření odhalilo rakovinu plic

Zdraví

Reklama

Související témata:
Cvičení doma

Výběr článků

Načítám