Hlavní obsah

Rychlá pomoc od bolavých zad. Tento cvik můžete provozovat doma i v kanceláři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás záda, ramena, cítíte se celí ztuhlí? A co právě teď děláte? Sedíte? V průměru podle statistik takto strávíme 8,5 hodiny denně, ale k tomu naše tělo nebylo stvořeno. Aby mu bylo dobře a nic nás nebolelo, potřebuje pružit, protahovat se a uvolňovat. Jak se ale třeba právě přes den v práci protáhnout správně? To vám ukáže v přiloženém videu pohybová specialistka Zuzana Rybářová.

Cvičení na bolavá zádaVideo: Novinky

 
Článek

Ti, kteří většinu dne prosedí (často trpí i nedostatkem pohybu), se také vystavují riziku obezity a poruchám metabolismu tuků a sacharidů. To vede k ukládání tuku a cholesterolu na vnitřních stěnách cév a tím k jejich zužování a poruchám prokrvení.

Krátké cvičení doplněné menší procházkou po budově by mohlo alespoň trochu pomoci a navíc už i po takovém cvičení roste hladina endorfinů, které pomohou cítit se lépe. Díky tomu můžete začít nový rok s lepším pocitem.

Podívejte se s námi na základní cviky od pohybové specialistky Zuzany Rybářové, které vám pomohou od akutní bolesti zad a které jsou zároveň i výbornou prevencí.

Skrytá rizika sedavého zaměstnání

Zdraví

1. Stoupneme si proti zdi tak, abychom na ni dosáhli v předklonu rukama. S nádechem se předkloníme, ruce natáhneme proti zdi a opřeme se o ni dlaněmi. Prsty směřují nahoru a máme je roztažené od sebe, abychom protáhli i zápěstí.

2. Záda jsou rovná, hlava je v prodloužení páteře, neklesá k zemi.

3. S pomalým výdechem se zapřeme co nejpevněji rukama o zeď a nohama o zem, kolena držíme propnutá. Cítíme příjemný tah v zadní straně stehen.

Foto: Novinky

Cvičení na bolavá záda

4. Hrudní páteř táhneme co nejníže k zemi, páteř se krásně protahuje od hlavy až po kostrč. Takto vydržíme 10 až 15 sekund, vnímáme uvolnění v zádech a v klidu prodýcháváme.

5. Povolíme napětí, uvolníme kolena, mírně je pokrčíme a klesáme do předklonu. Chytneme se za lokty, s nádechem se v páteři malinko zvedneme, s hlasitým výdechem klesneme, celé tělo povolíme a pohoupeme se ze strany na stranu.

6. Dlaně si dáme na bedra a ta třením jemně masírujeme, zatímco se naše páteř – obratel po obratli – zvedá do napřímení. Nakonec několikrát zvedneme ramena k uším a spustíme je zeširoka dolů, jakoby do zadních kapes u kalhot.

V případě, že nemáte k dispozici stěnu, je možné opřít dlaně o stůl, o opěradlo židle nebo poprosit někoho blízkého, zda by vás vzal za ruce, a protáhnout se můžete střídavě spolu.

Anketa

Trápí vás bolesti zad?
Ano, denně
79,9 %
Ano, občas
16,7 %
Na bolesti zad netrpím
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6494 čtenářů.

Bolavá záda jsou druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti

Domácí

Na rakovinu prostaty mohou upozornit i bolavá záda

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fitness centra, Kurzy jógy, Masáže

Reklama

Výběr článků

Načítám