Hlavní obsah

Cvičíte a přesto nehubnete? Viníků může být celá řada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se snažíte zhubnout, je základem vyvážená strava a dostatek pravidelného pohybu a cvičení. Jenže co když vše dodržujete, a přesto nehubnete? Na vině může být hned několik faktorů, kvůli kterým se požadované výsledky nedostavují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věřte nebo ne, důvodem může být třeba cvičební rutina, nevhodné stravovací vzorce – i když jsou dietní, nebo také léky, které zrovna užíváte.

Příliš mnoho kardia

Kardio cvičení, tedy takové, při kterém nenamáháte jen specifické svaly, ale naopak tělo zahříváte rychlým a rovnoměrným pohybem (rychlá chůze, běh, plavání, jízda na kole…), je nezbytnou součástí cvičební rutiny, protože kromě jiného prospívá srdci, popisuje pro server Health autorka knih, fitness poradkyně a konzultantka v oblasti body image Jennifer Cohenová.

Pokud se ale zaměříte jen na kardio a dopřáváte si ho moc, může to mít i nepříznivé účinky.

Nejlepší denní čas na cvičení, když chcete hubnout

Zdraví

Kardio způsobuje, že se tělo soustředí více na vytrvalost a energii ukládá jako tuk, abyste měli dostatek „paliva“ na udržení těla v chodu. Také se po kardiu výrazně zvyšuje chuť k jídlu, což může mít za následek zbytečné mlsání či následné přejídání.

Nedostatek silového tréninku

Pokud cvičíte, ale nehubnete, a vaším primárním cílem je ztráta tuku, zařaďte vedle kardia určitě i silový trénink. Svaly umožňují spalovat více kalorií. Pro začátek postačí přidat několik krátkých silových dávek, kde vynaložíte maximální úsilí, a kombinovat to s vaším dalším cvičením, jestli se nechcete kardia zcela vzdát.

Nedostatečné zotavení po tréninku

Regenerace a zotavení bývají mnohdy podle odborníků důležitější než samotné cvičení. Pokud nedáte tělu prostor se zotavit, budou vaše výkony nejspíš horší, než budete očekávat, navíc se můžete i zranit.

Příliš sedavý životní styl

Dlouhé sezení může být důvodem přibývání na váze i nedostatečného hubnutí. Jeden z výzkumů zjistil, že riziko obezity se u člověka zvyšuje o pět procent za každé dvě prosezené hodiny. Proto je tak důležitá pravidelná fyzická aktivita.

Nevyvážená strava

Pohyb je pro hubnutí důležitý, stejně tak ale vyvážená strava, která funguje pro tělo jako palivo. Rozhodně by neměly v jídelníčku chybět ovoce a zelenina, celozrnné produkty, různé zdroje bílkovin atd.

Nic takového jako dobré nebo špatné potraviny neexistuje, vysvětluje dietoložka

Zdraví

Jíte málo, nebo naopak moc

Přejídání nejde ruku v ruce s hubnutím. Abyste něco zhubli, potřebujete dosáhnout tzv. kalorického deficitu – což znamená, že musíte spálit víc kalorií, než kolik jich přijmete.

Není ale ani dobré se v jídle omezovat. Nedostatek kvalitního jídla může vést k větším chutím na nezdravé potraviny a přibírání.

Odborníci doporučují jíst tehdy, když máte hlad, a dostatečně pomalu, abyste poznali, kdy už máte dost. Stejně tak si můžete čas od času dopřát i něco nezdravějšího, co vám chutná, ovšem v přiměřeném množství.

Špatný pitný režim

Dostatečná hydratace je potřeba při jakémkoli životním stylu. Při cvičení pak o to víc, vsaďte nejlépe na vodu. Kromě samotné hydratace pomáhá tělu zbavit se odpadních látek, udržuje klouby aktivní, pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

Málo spánku

Spánková deprivace, tedy nedostatečné množství kvalitního spánku, je spojována s obezitou. Obecně řečeno, pokud si dostatečně neodpočinete, budou vaše tělo ve větší či menší míře ovlivňovat hormony hladu a sytosti, které hrají velkou roli i ve spánkovém cyklu.

Pravidelný spánkový režim snižuje biologický věk

Zdraví

Nadmíra stresu

Zásadní roli v hubnutí hraje i stres a stresový hormon kortizol. Přítomnost kortizolu je při cvičení potřebná, protože se podílí na procesech, které dávají svalům energii k pohybu. Pokud je ale tělo vystaveno nadmíře kortizolu dlouhodobě, je jeho redukce mnohem složitější.

Je proto dobré věnovat pozornost všem stresorům, i těm psychickým, se kterými ale není snadné se vždy jednoduše vypořádat.

Užívání léků

Existuje celá řada léků, které kromě toho, že mohou hatit hubnutí, stojí i za přibíráním na váze. Mezi ně patří různá antipsychotika, antidepresiva, antiepileptika, beta-blokátory nebo třeba kortikosteroidy.

Zdravotní diagnóza

Za neúspěšným hubnutím mohou stát i různé zdravotní potíže – cukrovka nebo deprese, rovněž také Cushingův syndrom, syndrom polycystických vaječníků, nedostatečně aktivní štítná žláza, ale také třeba menopauza.

Stres a jeho vliv na různé části těla

Zdraví

Jaké jsou příznaky počínající deprese

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám