Hlavní obsah

Jak připravit ty nejlahodnější steaky na grilu

Novinky, das

Při každé tepelné úpravě masa je dobré dodržovat určité zásady, aby maso bylo křehké a lahodné. Ani grilování tedy není výjimkou. Připravit výtečný hovězí steak pak dokáže téměř každý, i bez kuchařského vzdělání. Poradíme Vám jak na to a přiložíme i několik vyzkoušených receptů.

Foto: Profimedia.cz

Doba tepelné úpravy se liší v závislosti na druhu masa, tloušťce plátku a jeho velikosti.

Článek

Doba tepelné úpravy se liší v závislosti na druhu masa, tloušťce plátku a jeho velikosti. „Luciferovo pekelnické“ grilovací pravidlo“ zní: na každý půlcentimetr tloušťky masa počítejte dvě minuty grilování z každé strany. U grilovacích párků záleží na zkušenosti s tím kterým druhem – obvykle se doba přípravy pohybuje od čtyř do sedmi minut po každé straně.

Zde je pár zkušeností zdatných „grilovacích fajnšmekrů“, týkajících se časů pečení jednotlivých druhů mas:

Hovězí maso:
Steak, uvnitř krvavý: 5 – 6 minut
Steak, uvnitř narůžovělý: 8 až 9 minut
Steak, dobře propečený: 12 až 13 minut
Vepřové maso:
Kotlety a steak, propečené: 10 až 12 minut
Pozor! Vepřové maso nesmí být v žádném případě krvavé, ani narůžovělé, ale vždy dobře propečené. Jen tak si můžete být jisti, že se do těla nedostanou žádné choroboplodné zárodky!
Jehněčí maso:
Jehněčí steak: 6 minut (narůžovělý), 8 minut propečený
Jehněčí filety: 4 minuty
Drůběž:
Krůtí steak: 12 minut
Kuřecí prsa: 12 minut
Pozor! Ani drůbeží maso nesmí být v žádném případě krvavé, ani narůžovělé, ale vždy dobře propečené. Jen tak si můžete být jisti, že se do těla nedostanou žádné choroboplodné zárodky!

A jak poznáte, že je maso již propečené?

Laici mohou jednoduše zatlačit grilovacími kleštěmi na maso. Pokud je maso měkké, je uvnitř ještě syrové. Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé a pokud je pevné, je již dobře propečené i uvnitř.

Profesionálové často používají věci jako teploměr s bodcem, který se zapíchne do silnějšího kusu masa a na stupnici pak jednoduše odečítají, jakou má „jádro“ pečínky teplotu. Díky těmto vymoženostem není ani příprava takového Roastbeefu žádný problém.

Doporučené teploty „jádra“ pečínky:

VepřovéHovězí pečeně / steakyJehněčíDrůbeží porcovanéDrůbeží vcelku
Rare (krvavé)nevhodné52°Cnevhodnénevhodnénevhodné
Medium (narůžovělé)nevhodné61°C63°Cnevhodnénevhodné
Well done (propečené)69°C72°C72°C74-76°C80°C

Ještě jeden tip na závěr!

Pokud budete chtít, aby maso zůstalo delší dobu po ugrilování teplé a přitom se nevysušilo, pak ho jednoduše zabalte do alobalu a nechte položené na grilu. Budete příjemně překvapeni, že maso zůstane nejen teplé, ale i šťavnaté.

RECEPTY

Pestrá zeleninová hnízdečka s mozareloufoto: Novinky/Meggle

Suroviny pro 4 osoby: 250 g mozarely, 400 g cukety, 300 g koktejlových rajčat, 2 snítky rozmarýnu, bylinkové máslo v tubě, sůl a pepř

Příprava: Mozarelu necháme okapat a nakrájíme ji na plátky. Cuketu očistíme a také ji nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a rozkrojíme. Z rozmarýny otrháme lístečky. Natrháme 8 pruhů alobalu (každý široký cca 20 cm) a zformujeme do hnízdeček, do kterých uložíme cukety, rajčata, mozarelu, posypeme lístky rozmarýny, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec nastříkáme bylinkové máslo. Hnízdečka rozložíme na horký gril a pečeme cca 10-12 minut.

Grilovavaný zeleninovo-houbový špíz

foto: Novinky/Meggle

Suroviny pro 4 osoby: 4 klásky kukuřice, 400 g středně velkých čerstvých žampionů, červená paprika, zelená paprika, grilovací jehly nebo zašpičatěné špejle, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, sůl, bylinkové máslo v tubě

Příprava: Kukuřičné klasy očistíme a omyjeme a uvaříme je v osolené horké vodě. Poté je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme je na cca 1,5 cm široká kolečka. Žampiony očistíme a odlomíme jim nohy, papriky omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na čtverečky cca 2,5 cm.

Střídavě napichujeme na grilovací jehly kolečka kukuřice, žampiony a papriky, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Uložíme na gril, stříkneme na špízy bylinkové máslo, necháme jej rozpustit. Špízy grilujeme 8 až 10 minut.

Spicy chicken Wings

Pikantní kučecí křidélkafoto: Novinky/Meggle

Suroviny pro 4 osoby: 20 kuřecích křidýlek, sůl, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 4 polévkové lžíce kečupu, 2 polévkové lžíce octa, šťáva ze 2 limetek, 2 stroužky česneku, 1 čajová lžička papriky, špetka cayenského pepře, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce hnědého cukru, tabasco, máslo Steak & Grill v tubě

Příprava: Rozehřejeme gril. Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. Poté je dáme do mísy, zakapeme olivovým olejem, který na křidélka rozetřeme a lehce je osolíme. Křidélka na mírném ohni grilujeme 15 minut.

Mezitím si připravíme z kečupu, octu, limetkové šťávy, rozetřených stroužků česneku, cukru a medu barbecue omáčku, kterou ještě dochutíme paprikou, solí, pepřem, cayenským pepřem a tabascem. Křidélka jednou třetinou omáčky pomocí grilovacího štětce potřeme. Opakujeme, dokud omáčka na křidýlcích nevytvoří lesklou zlatohnědou krustu.

Křidélka naskládáme na tác a na každé křidélko nastříkáme trošku másla Steak & Grill.

Reklama

Související články

Nepodceňujte přípravu na grilování

Ať už budete grilovat na zahradě u domu, na balkoně nebo někde v parku – vše začíná v kuchyni! Připravíte si tu veškeré přílohy, dressingy a saláty, naložíte...

Výběr článků

Načítám