Hlavní obsah

Hubněte bez diet plných výstřelků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte zhubnout, ale nevíte, kterou dietu si z toho množství, jež nabízí internet, vybrat? Pak pro vás máme hned několik rad. V první řadě se vyhněte všem, které slibují rychlý úbytek váhy a jsou plné moderních výstřelků.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí bez jojo efektu? Jde to

Článek

Odborníci se shodují, že vám módní diety nepomohou udržet si vysněnou váhu dlouhodobě. Pokud chcete opravdu zhubnout a pokud možno bez jojo efektu, pak vám nezbude nic jiného než se zaměřit na změnu životního stylu.

„Nejlepší pro štíhlou linii není permanentní držení diety, ale povědomí o tom, co je pro vaše tělo zdravé. Jde o kombinaci zdravého jídla, které vám navíc chutná, správné volby pohybu a zdravých životních návyků, mezi které se počítá také spánková hygiena a další aspekty lidského života. Jakmile máte toto všechno v rovnováze, v pohodě bude také vaše tělo. A když nebude ve stresu, nebude přibírat,“ říká výživová poradkyně Martina Papavasileiu.

Jak tedy na to?

Klíčová je rozmanitost. Stejně jako automobil potřebuje správné palivo, organismus potřebuje pro své fungování zdravou stravu. „To v praxi znamená vyváženou kombinaci bílkovin, sacharidů a tuků doplněných o mikronutrienty ve správné kombinaci. Pokud totiž držíte jakoukoliv moderní dietu a nedodáváte tělu logicky správné živiny, vystavujete se riziku, že onemocníte,“ vysvětlují odborníci z WebMd.

Proč se tuk nejčastěji ukládá na břiše a stehnech

Zdraví

Přitom je fakt, že nedostatek živin nemusíte vnímat okamžitě, ale až v dlouhodobějším časovém horizontu. Například v létě budete držet jahodovou dietu a v zimě kvůli tomu, že jste měli období, kdy tělo nedostávalo vše, co potřebuje, budete mít problémy s kvalitou vlasů, nehtů či pokožky. A to stále hovoříme jen o kosmetických záležitostech, dostavit se mohou i problémy zdravotní.

Máte porce pod kontrolou? Pokud ne a v podstatě ani nevíte, jak velká porce je pro vás vhodná, zkuste tipy uvedené níže, které vám napovědí vždy a za všech okolností. Zajímavostí totiž je, a odbornice to potvrzuje, že porce, které se považují za normální, se stále zvětšují. A nejde jen o fastfoody, ale i o další místa, kde se stravujete. Kromě francouzských se jedná prakticky o všechny restaurace, které se snaží nalákat klienty poměrem cena výkon.

Zajímavostí je, že od roku 1970 do roku 1990 se v USA zvětšila nejen porce hranolků, ale i zmrzlin, sušenek, koláčů tacos…, zkrátka čehokoliv, co si dáte během dne ve městě. A podobně tomu bylo i v domácnostech. S trochou nadsázky se dá říci, že velikost porcí se utrhla ze řetězu a nikdo ji v současné době nehlídá.

Jak tedy vypadá zdravá a správná porce? Nikdy by neměla být větší než vaše pěst.

Jaká jsou další pravidla dlouhodobě zdravého stravování?

  • Jezte rozmanitě. Váš jídelníček by měl obsahovat kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, ovoce i zeleninu, ryby, mononenasycené tuky – například z avokáda, ořechů a oliv.
  • Pro udržení hmotnosti vynechejte ze svého jídelníčku špatné tuky. Tedy ty, které přijímáte ze živočišných zdrojů, eliminujte transmastné kyseliny ze smažených jídel, tedy svačinek ve fastfoodech a podobně.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny. Kolik je hodně, stanoví váš věk, pohlaví a to, jak aktivní jste. Dobrým referenčním bodem jsou dva šálky ovoce pro dospělého denně a přibližně dva šálky zeleniny denně.
  • Hýbejte se. Alespoň 150 minut týdně, což si můžete rozložit do menších časových úseků. Co takhle svižná desetiminutová procházka třikrát denně po dobu pěti dnů v týdnu? To zvládnete a uvidíte, jak si budete pohyb do své denní rutiny postupně přidávat.
  • Vykliďte si kuchyni. Tedy vyhoďte a ani do zásoby nekupujte vysoce kalorická a tučná jídla, která vás budou svádět k přejídání. Navíc průmyslově připravené polotovary nejsou pro zdraví člověka nic skvělého. Zapamatujte si heslo Bridget Jonesové, která pronesla, že to, co doma nemá, nesní… A tím se řiďte. Místo toho se zásobte saláty, mraženou zeleninou, čímkoliv, co zažene hlad zdravě – v okamžiku, kdy máte po jídle stále na něco chuť.
  • Jezte menší porce – častěji. Nehladovte, snažte se jíst něco malého každé tři až čtyři hodiny. Najděte si potraviny, které jsou zdravé, chutnají vám a zasytí vás.
  • Bobulky na svačinku. Nezastupitelné místo ve zdravém jídelníčku mají červené bobule. Jsou plné antioxidantů i chutí. Mají nízký obsah cukru, tím i kalorií, ale hodně vlákniny.
  • Vyhýbejte se prázdným kaloriím. Tedy slazeným limonádám, džusům doslazovaným cukrem. Omezte sladkosti v podobě bonbonů, sušenek a dortů.

Jestliže jste maminka a máte děti, tato pravidla je naučte spolu s četbou ve slabikáři. Jen díky nim budou vaše děti zdravé a vy jste pro ně vzorem, který budou následovat. Kromě toho požádejte kolegy či kamarádky a vrhněte se na nový životní styl spolu. Podpora je u změny životního stylu důležitá. Tak si ji najděte.

Hubnout se musí začít v hlavě

Zdraví

Cvičíte a přesto nehubnete? Viníků může být celá řada

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží: Fit recepty

Může se vám hodit na Firmy: Fitness centra

Reklama

Výběr článků

Načítám