Hlavní obsah

Proč se tuk nejčastěji ukládá na břiše a stehnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se hubnout, ale přestože jste i shodili nějaký ten kilogram, přebytečný tuk v oblasti břicha či stehen stále zůstává? Pak vězte, že se jedná o zcela běžný jev, za který může nejen konzumace nesprávných potravin a pití alkoholu, ale i genetika či nerovnováha střevní mikrobioty.

Foto: Profimedia.cz

Tělesný tuk sehrává v našem organismu nezastupitelnou úlohu.

Článek

Tělesný tuk sehrává v našem organismu nezastupitelnou úlohu. Tuk je největší zásobárnou energie a hlavně mechanickou i tepelnou ochranou orgánů. Mimo to je nezbytný pro správnou funkci a tvorbu hormonů.

Naprosto nezbytný je pro život tzv. esenciální tuk, který je součástí membrán buněk, mozku, kostní dřeně a dalších orgánů. Mimo to hraje důležitou roli v plodnosti žen, proto je jeho zastoupení u žen vyšší. Zatímco u mužů esenciální tuk tvoří 3 % tělesné hmotnosti, u žen je to 12 %.

Pokud má žena extrémně nízké procento tělesného tuku, projevuje se to často zimomřivostí, menstruačními problémy, vyšším rizikem zlomenin a osteoporózy a celou řadou dalších rizik. „Radikální snížení tělesného tuku také vede ke ztrátě energie, tedy i k poklesu výkonnosti, ať už ve sportu, nebo běžném životě,“ dodává fitness trenér Matěj Ptáček z Form Factory.

Kolik je tedy ideální procento tuku? V obecné rovině se pohybuje u mužů kolem 15 až 18 procent a u žen okolo 22 až 25 procent, přičemž s věkem podíl tuku stoupá. Nicméně stejně jako neexistuje univerzální váha pro každého, tak neexistuje ideální procento tuku. Každý je jednoduše jiný.

Podívejte se s námi, proč se tuk ukládá jen na určitých místech.

Špatné stravovací návyky

Konzumace vysoce zpracovaných potravin a nápojů s velkým množstvím cukru vede k tloustnutí a může být i příčinou přibírání na určitých místech. Pokud máte nadměrnou zálibu v sacharidových jídlech, hrozí vám ukládání tuku na stehnech.

Cvičíte a přesto nehubnete? Viníků může být celá řada

Zdraví

Konzumace sladkých, ale i silně solených jídel pro změnu způsobuje faldíky na kolenou, a to v důsledku vzniku nadměrného množství tekutiny v těle.

Pozor si dejte i na nadměrné množství trans tuků, které se nacházejí ve smažených jídlech i průmyslově zpracovaných potravinách. Způsobují ukládání tukových zásob v oblasti břicha.

WHO doporučuje obsah transmastných kyselin v jídelníčku držet pod jedním procentem z celkového příjmu.

Nadměrné množství alkoholu

Alkohol má nejen negativní vliv na hubnutí a je jedním z hlavních příčin vzniku obezity, ale ve velkém množství způsobuje také záněty, onemocnění jater a další potíže.

Kromě toho nadměrné množství kalorií přijatých z alkoholu se částečně ukládá jako břišní tuk, avšak není to podmínkou. Jde o celkovou energetickou bilanci. Pokud však nechcete riskovat „pivní břicho“, snažte se pití alkoholu omezit či jej úplně vynechte.

Nedostatek bílkovin v jídelníčku

„Bílkoviny jsou důležitou stavební jednotkou při budování svalů, přispívají k menšímu pocitu hladu, větší sytosti a zrychlují metabolismus,“ upozorňuje Ptáček.

Navíc, pokud máte v jídelníčku dostatečné množství bílkovin (cca 2 g/1 kg tělesné hmotnosti denně), budete méně náchylní k ukládání břišního tuku.

Hormonální problémy

Pokud se trápíte se štítnou žlázou, vlivem hormonu se tuky mohou začít více ukládat na bocích. U menopauzy, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu, dochází pro změnu k ukládání tuku do oblasti břicha. Některé ženy v přechodu přiberou více, jiné méně. Ovlivňuje to genetika, ale i věk, ve kterém menopauza začne.

Dědičnost

Podle jedné švédské studie je ukládání tuků na určitých místech ovlivněno genetickými faktory. Zajímavé však je, že geny tímto způsobem působí převážně u žen. U mužů je vliv genů na ukládání tuků v určitých partiích podstatně nižší.

Málo spánku, nadmíra stresu

Souvislost mezi nedostatkem spánku a nabíráním tuku potvrdilo mnoho studií a odborníků, přičemž ukládání tuků ovlivňují i různé poruchy spánku jako například spánková apnoe.

Častou příčinou přibírání na váze, v tomto případě především ukládání tuku na břiše, je rovněž stres, a to v důsledku stresového hormonu kortizolu. „Nadbytek kortizolu přispívá k ukládání tuku v oblasti břicha. Navíc mnozí mají tendenci se ve stresu přejídat, což je dalším krokem k přibírání,“ varuje trenér Ptáček.

Nerovnováha střevního mikrobiomu

Ve střevech žijí stovky druhů bakterií, přičemž zdravý mikrobiom je zásadní pro zdraví i zdravou hmotnost. V případě, že je mikroflóra v nerovnováze, má to nejen negativní vliv na ukládání břišního tuku, ale hraje to roli i při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergických, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocněních.

Z toho důvodu je velice důležité o mikrobiom pečovat. Jezte kvalitní potraviny včetně těch fermentovaných a dostatek zeleniny s vlákninou. Vyhýbejte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a nadbytku cukrů.

Ztučnění jater není problém jen u alkoholiků

Zdraví

Hubnout se musí začít v hlavě

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Osobní trenéři fitness

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fit recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám