Hlavní obsah

Deset mýtů o spánku

Novinky, Bohumila Kunertová

Spánek je bezpochyby důležitou součástí života každého člověka. Někomu stačí šest hodin, aby byl fit, jiný musí spát alespoň 10 hodin. Pravd i mýtů kolem zdravého spaní koluje nespočet. Co je ale vlastně pravda?

Foto: Profimedia.cz

Spánek je nedílnou součástí našeho života. I o něm ale koluje řada mýtů a omylů.

Článek

V raném věku je dostatečný spánek neodmyslitelnou součástí našeho života. Jak ale dospíváme a rosteme, mění se i naše požadavky a zvyky. Najednou nám stačí 6-8 hodin spánku, abychom načerpali potřebnou energii k dalším výkonům. Jak dlouho má ale trvat plnohodnotný spánek? Nemusíme už tolik spát, když jsme starší? Pokud přes týden spíme málo, stačí to dohonit o víkendu? Jaká je tedy pravda, a co jsou pouhé mýty? Podívejme se na některé případy, jak je uvedly servery www.womenshealth.com a athealth.com.

Stačí dohnat spací resty o víkendu?

Mýtus: Když nemáte čas přes týden, dožeňte spánek například o víkendech.

Lenošení o víkendu je sice pro mnohé z nás velmi lákavá představa, pokud ale nemáme pravidelný spací rytmus po celý týden, moc nám to nepomůže. Pro lepší a plnohodnotnější spánek je vhodnější, když chodíme do postele a vstáváme pravidelně ve stejnou dobu.

Při spánku odpočívá mozek

Mýtus: Spánek je důležitý, aby si při něm odpočinul váš mozek.

Spánek je potřebný pro odpočinek těla, ne mozku. Ten pracuje i během spánku, kdy ovládá řadu tělesných funkcí.

Alkohol před spaním

Mýtus: Sklenka dobrého vína před spaním uklidňuje a pomůže vám rychleji usnout.

Pití alkoholu před spaním vás možná příjemně unaví a skutečně usnete rychleji, riskujete ale přerušovaný spánek a časté probouzení během noci. [celá zpráva]

Cvičení před spaním

Mýtus: Cvičení před spaním vás dostatečně vyčerpá, takže pak lépe a rychleji usnete.

Pravidelné cvičení jistě napomáhá lepšímu spánku. S cvičením ale skončete nejméně tři hodiny před tím, než si jdete lehnout. Cvičení totiž zvyšuje tělesnou teplotu, která se velmi pomalu vrací do normálu (až šest hodin). Je tedy lepší, pokud se dostanete po cvičení opět do klidu.

Probuzení uprostřed noci

Mýtus: Pokud se vzbudíte uprostřed noci, znovu si lehněte a pokuste se co nejdříve usnout.

Pokud se vám nepodaří opět usnout do 15-20 minut, nenuťte se a raději vstaňte. Nejlépe odejděte do jiné místnosti a zkuste relaxovat, například při jemné hudbě nebo si chvilku čtěte. Při dlouhodobé snaze opět usnout se jen více nervujete. O to pravděpodobnější je, že opravdu neusnete.

Neškodné chrápání

Mýtus: Chrápání je běžné a zcela neškodné.

U většiny lidí je opravdu chrápání běžné a není nijak zdraví škodlivé.V některých případech ale také může být příznakem poruchy spánku. tzv. spánkové apnoe, což může být velmi nebezpečné. V případě, že vy či váš partner chrápete velmi hlasitě a mezi chrápáním jsou delší pauzy, raději navštivte lékaře. [celá zpráva]

Doba spánku u starších lidí

Mýtus: Starším lidem stačí kratší doba spánku.

Pravdou je, že nezáleží na věku. Starší lidé potřebují mezi sedmi a devíti hodinami pravidelného spánku, stejně jako mladší generace.

Sex v noci

Mýtus: Noční milování vás nabudí a nebudete moci usnout.

Opak je spíše pravdou. Při sexu se uvolňují endorfiny, které nám dělají dobře a navozují pocit klidu. Lépe se tak zbavíte stresu a bude se vám lépe usínat.

Doba strávená v ložnici

Mýtus: Buďte v ložnici nějakou dobu před tím, než jdete spát. Lépe vás to naladí na spaní.

Čím více aktivit provozujeme v ložnici (sledování televize, čtení apod.), tím hůře se nám bude usínat. Postel je proto vhodné využívat pouze pro spaní či sex.

Tlustá deka je lepší

Mýtus: Zachumláte-li se pod pořádnou duchnu, usnete rychleji.

Vědci naopak tvrdí, že při chladnějších teplotách se usíná lépe. Pokud tedy lpíte na pořádné dece, otevřete si na spaní alespoň ventilaci o okna, ať vám do pokoje proudí příjemný chladný vzduch.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět hodin spánku stačí, tvrdí studie

Osm, sedm nebo šest? Kolik hodin denně vlastně máme spát? Vědci se nemohou shodnout. Nedávno varovali, že spánek kratší než sedm hodin vede ke zvýšenému riziku...

Výběr článků

Načítám