Hlavní obsah

Bez vydatné snídaně nezhubnete

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že polévka je grunt, věděly již naše babičky a všichni jsme toto okřídlené rčení několikrát slyšeli. Zapomínat na vydatnou snídani a domnívat se, jak tím jsme prospěšní zdraví, však neplatí dvojnásob. Snídat bychom měli i v případě, že po ránu necítíme hlad. Snídaně totiž představuje start do nového dne a do značné míry rozhoduje, jak bude úspěšný.

Foto: Profimedia.cz

Vydatná snídaně může předurčit kvalitu nadcházejícího dne.

Článek

Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří a metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí. Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.

Jak by měla vypadat správná snídaně

Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. „Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, a pak teprve oběd,“ říká odbornice na zdravé stravování Kristýna Galová.

Foto: Profimedia.cz

Společnou snídaní s potomky si rodina upevňuje vztah.

Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.

Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.

„Někdy není snadné si opět navyknout na pravidelnou snídani. V tom případě doporučuji začít s menšími porcemi. Vhodný je například kelímek jogurtu s malým kouskem pečiva. Postupně si tělo zvykne na pravidelný ranní režim, a pak je možné si dát například celozrnný rohlík se sýrem nebo šunkou a zeleninou. Někdy však pomůže jen snížení energetického příjmu před spaním,“ vysvětlila Kristýna Galová z brněnského institutu Kompliment.

Jaké zvolit tekutiny

Je třeba nahradit také ztráty tekutin během noci, a to nejlépe vodou, bylinkovým, bylinkovo-ovocným nebo zeleným čajem. Černý čaj a káva nejsou řazeny do příjmu tekutin, protože působí diureticky.

Foto: Profimedia.cz

Je možné si je dát v rámci snídaně nebo kdykoli během dne, ale pak je potřeba doplnit pitný režim o to větším množstvím vhodných tekutin. Kdo se snaží zhubnout,měl by počítat i kostky cukru či mléka, neboť oboje zvyšuje energetickou hodnotu nápoje.

Tipy na zdravou snídani
Celozrnné pečivo s jarní pomazánkou (5 porcí)
250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 200 g tofu natura, 100 g papriky, 100 g salátové okurky, 150 g mrkve, 100 g červené řepy – vařené nebo sterilované, jedna jarní cibulka s natí
Papriku, cibulku a propláchnutou a okapanou řepu nakrájíme nadrobno, okurku i mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Tofu nastrouháme na jemném struhadle nebo rovnou rozmixujeme s tvarohem najemno. Všechny ingredience pak lehce promícháme, dochutíme solí a pepřem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidáme bílý jogurt podle potřeby.
Celozrnný chléb s cuketovou pomazánkou
strouhaná cuketa, česnek, sýr feta, sůl
Dušenou strouhanou cuketu smíchejte s rozetřeným česnekem a se sýrem feta, dochuťte solí.
Cereálie s ovocem
Porce cereálií (cca 30 g ovesných vloček nebo neslazeného műsli) + nízkotučný tvaroh / bílý jogurt / acidofilní mléko / kefír + např. půl strouhaného jablka
Všechny přísady smíchejte dohromady. Dobrou chuť!

Reklama

Související články

Pohyb napomáhá redukci váhy dokonce třikrát

Když chceš zhubnout, musíš se hýbat. Kolikrát to ti, již se snaží o snížení své hmotnosti, slyšeli. Lehce se to radí, ale při sedavém způsobu zaměstnání je...

Paleorežim léčí a pomáhá s hubnutím

Svět zaplavují nové a nové diety využívající nejnovějších vědeckých výzkumů a přitom existuje dieta, která je pro náš organismus naprosto přirozená. Pravěká...

Jak se zbavit pivního pupku

Žádný muž není hrdý na malý soudek, mozol či pivní vanu, která se před ním buď nenápadně kulatí, nebo už nápadně valí. Po třicítce se kulaté bříško u mnoha...

Výběr článků

Načítám