Hlavní obsah

Jak se zbavit pivního pupku

Novinky, Karolina Zarzycká

Žádný muž není hrdý na malý soudek, mozol či pivní vanu, která se před ním buď nenápadně kulatí, nebo už nápadně valí. Po třicítce se kulaté bříško u mnoha pánů, již byli zvyklí denně na pár piv, začíná viditelně objevovat. Může za to nejen sedavý způsob života, ale také metabolismus, který se s věkem zpomaluje a tuky se tak ukládají rychleji.

Článek

Je zajímavé, že tuk v oblasti pasu muže ohrožuje více než typicky ženské špeky na bocích. Ženám se tuky totiž nejvíce hromadí v oblasti boků a stehen.

Tuk se v oblasti břicha ukládá jak pod kůži, tak mezi orgány. Podkožní tuk bývá spíš estetickým problémem. Nebezpečný je však právě tuk, který nevidíme. Ukládá se mezi vnitřní orgány a prorůstá do nich.

Útrobní tuk (neboli viscerální) uvolňuje do krevního oběhu celou řadu enzymů a hormonů, z nichž některé jsou velmi škodlivé. Proto ohrožuje zdraví mnohem více než podkožní tuk. Pokud má muž obvod pasu větší než 102 centimetry, je to signálem, že může viscerální tuk výrazně ohrožovat jeho zdraví.

Tuk škodí nejen vzhledu, ale i zdraví

Viscerální tuk může prorůstat do orgánů, jako jsou například játra, ledviny, slinivka břišní a střeva. Může se objevit i ve svalech a dále třeba obalit i celé srdce, což je obzvláště nebezpečné. Je třeba mít na paměti, že viscerální tuk není vidět a ani štíhlá postava není zárukou toho, že se tuk kolem orgánů nevyskytuje ve zvýšené míře.

Na to, co je příčinou ukládání tuku v oblasti pasu, odpovídá odbornice na výživu Gabriela Knosová z brněnského institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment: "Ukládání tuků může být způsobeno přejídáním, nekvalitní stravou s převahou tuků a cukrů, nadměrnou konzumací alkoholu nebo úbytkem svalové hmoty. Jistou roli hrají také genetické předpoklady a poslední výzkumy také prokazují, že zvýšené ukládání tuků v oblasti pasu může souviset také s dlouhodobou nadměrnou psychickou zátěží a stresem."

Za pupek nemůže věk, ale úbytek svaloviny

Tuk se v oblasti břicha začíná nejčastěji výrazně hromadit ve středním věku, proto se lidé domnívají, že za růst tukových zásob může stárnutí. Na vině je však spíše úbytek svaloviny spojený s věkem. Protože svaly i v klidu spotřebovávají energii (svalová buňka spotřebuje mnohonásobně více energie než buňka tuková), a jsou důležité pro metabolismus.

Jeden kilogram svalů spálí při naprosté nečinnosti asi 300 kJ, což je energie, kterou bychom jinak spálili třeba dvacetiminutovou chůzí.

Pokud začne svalová hmota ubývat, klidový metabolismus se zpomaluje. Organismus tedy pro svou klidovou činnost potřebuje méně energie než dříve. V případě, že muž nezačne pracovat na budování svalové hmoty nebo nezmění jídelníček, dostane se do kladné energetické bilance, což znamená, že jeho příjem energie bude vyšší než výdej.  A tělo začne nevyužitou energii střádat do tukových zásob.

Foto: Profimedia.cz

Podkožní tuk se začíná v oblasti břicha a boků usazovat i u zdánlivě štíhlých mužů.

Pravidelným cvičením mohou muži úbytku svaloviny do jisté míry zabránit, a tím si udržet kondici, zdraví a normální váhu do vysokého věku. 

Redukce pomocí stravy a pohybu

Pro muže, kteří chtějí s nahromaděným tukem či takzvaným pivním bříškem něco dělat, má Gabriela Knosová několik důležitých rad a doporučení: "Pokud už muž problémy s nadváhou má a chce s tím něco udělat, je dobré se do toho pustit komplexně. Muži většinou bojují s nadváhou sportem a snížením energetického příjmu.

V Institutu kompliment je ale učíme, že to pro zdravou redukci váhy nestačí. Je potřeba brát ohled také na vyvážené složení stravy, tedy aby byly ve správném poměru zastoupeny sacharidy, tuky a bílkoviny a jídlo obsahovalo všechny potřebné vitaminy, minerály a vlákninu.  Důležitý je také dostatečný příjem tekutin."

Nelze si vybrat, kterou partii chceme zhubnout

Přijatelnou pohybovou aktivitou a správnou skladbou jídelníčku lze zároveň zredukovat  jak podkožní tuk, který vadí zejména z estetického hlediska, tak i viscerální tuk kolem vnitřních orgánů. Tělo ztrácí tukové zásoby komplexně, nemůžeme si tedy vybrat, na které partii chceme zhubnout. Vše probíhá současně.

Foto: Profimedia.cz

Redukce tuku pohybem lze dosáhnout pod vedením zkušeného trenéra.

"Většinu našich klientů do programu přihlásila jejich přítelkyně nebo manželka. Zřejmě je to tím, že se většina mužů stydí hubnout s poradcem. Ke studu však není důvod, protože bez odborné pomoci je složité zorientovat se v záplavě informací o hubnutí.

Důležité je nenechat se zlákat jednou z jednostranných drastických diet slibujících rychlé úbytky váhy, protože to bývá cesta, která končívá jo-jo efektem," nalila Knosová optimismus do žil mnoha mužům středního věku, kteří se svým vzhledem a zdravím chtějí něco dělat.

Anketa

Jak řešíte pivní bříško?
1. Nijak, naopak jej vyživuji
26,7 %
2. Nijak, žádné nemám
29,4 %
3. Nijak
20,1 %
4. Chystám se k dietologovi
1,4 %
5. Začal jsem s redukčním programem
13,2 %
6. Přítelkyně mi nadává, já to neřeším
9,2 %
Celkem hlasovalo 6090 čtenářů.

Několik rad pro redukci pivního bříška

  • Je třeba soustředit se na problém komplexně.
  • Nestačí sportovat a snížit energetický příjem.
  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin.

Reklama

Výběr článků

Načítám