Hlavní obsah

Život se po covidu vrátil do starých kolejí, řada vztahů nikoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to více než tři roky, kdy se světem začaly šířit první zmínky o virovém onemocnění covid-19. Nedlouho na to se začaly objevovat první nařízené lockdowny a svět se najednou zpomalil a změnil. To, co se zdálo být nezbytným krokem k ochraně zdraví, si ale bohužel i několik let poté vybírá svou daň – a to na vztazích.

Foto: Profimedia.cz

U mnoha vztahů byla pandemie koronaviru onou poslední kapkou, která vztah natrvalo zničila

Článek

Když se podíváte kolem sebe, lehce nabudete dojmu, že v mnoha ohledech se život vrátil do „starých“ kolejí a společnost opět bez potíží funguje. Zatímco práce či společenský život „šlapou“, milostné vztahy to mají o poznání těžší.

Jak pro server Guardian uvádí psycholožka Jemima Petchová, kvůli dlouhodobě „uzavřenému přetlakovému ventilu“ v podobě mnoha externích aktivit se v romantických vztazích nahromadil stres.

„Neměli jsme možnost udržovat kvalitní vztahy na pracovišti, provozovat koníčky či navštěvovat přátele, nemohli si s někým soukromě z očí do očí popovídat. Všechno se soustředilo na jednom místě, ve vztahu,“ vysvětluje s tím, že i dlouho po lockdownech se zdá, že u mnohých párů nenastává žádné zlepšení. Míra rozvodovosti a využívání služeb vztahového poradenství narůstají a nevypadá to, že by se mělo něco jen tak změnit.

Nejčastější problémy ve vztazích, které stojí za rozchody

Vztahy a sex

Dynamika vztahů

To, že vztahové problémy jsou větší než obvykle, dokládají i mnohé telefony na poradenské linky.

„Klienti pociťují větší složitost a úzkost ve vztazích a jsou vystaveni mnohem většímu riziku selhání než dříve,“ uvádí generální ředitelka poradenské organizace RAQ (Relationships Australia Queensland) Natasha Raeová.

Zatímco dříve se dal největší nápor čekat kolem obvyklých dat, jako jsou třeba Vánoce, v současnosti se objevuje nápor vlastně neustále. Průměrná délka hovoru se rovněž prodloužila z 45 minut na současnou hodinu.

Jak k tomu dodává další odbornice Maya Avdibegovicová, lockdowny „změnily dynamiku v rodinách i milostných vztazích“ a bylo poměrně nereálné očekávat, že se problémy s tím spojené s koncem pandemie automaticky vyřeší.

Anketa

Zaznamenali jste po pandemii ve svém okolí větší rozvodovost, rozpad vztahů?
Ano, dost výrazně.
38,3 %
Ano, bohužel je to i můj případ.
16 %
Nijak výrazně.
18,9 %
Nesleduji to, nedokážu posoudit.
26,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 965 čtenářů.

Problémem neutuchajících problémů ve vztazích je i to, že lidé, kteří se rozhodnou s tím něco dělat, si musejí na odborníky mnohdy počkat i několik týdnů. Každý den, kdy pomoc nepřichází, se ale podepisuje na zhoršené kvalitě vztahů.

Rozvody po mnoha letech soužití

Jak uvádějí odborníci, i v Austrálii je vidět zvýšený podíl indexu rozvodovosti – z hodnoty 1,9 v přepočtu na 1000 obyvatel v roce 2019 stoupl na 2,2 v roce 2021. Žádostí obecně přibylo, a to i mezi staršími ročníky.

„Lidé, kteří byli ve vztahu dlouhou dobu, s koncem pandemie začali mnohem více hledat informace o rozvodu. Je to nezvyklé,“ uvádí vedoucí klientského servisu RAQ Sam Young.

Jak romantické vztahy ovlivňují duševní zdraví

Vztahy a sex

Údaje z Australského institutu rodinných studií ukazují, že průměrný „střední“ věk rozvodovosti od 80. let minulého století rostl na průměr 43 let u žen a 46 u mužů. V roce 2021 ale výrazně vzrostla rozvodovost i u lidí výrazně po padesátce.

Jak ukázal pozdější výzkum, největším stresorem ve vztazích byly problémy s duševním zdravím u jednoho či obou partnerů.

Obnova nefunkční komunikace

Gary Karantzas, docent z Deakin University, provedl výzkum, ve kterém u 3000 lidí sledoval, jak se po dobu více jak roku po pandemii vyrovnávali se vztahovými problémy.

To, co podle něj předvídalo možný pozdější rozchod, nebyla ani tak závažnost pandemie, která na ně přímo dopadala, ale počet a závažnost stresorů, stejně jako ochota a snaha párů s nimi bojovat.

„Zdá se, že covid mnohé věci zhoršil. Ale je třeba si uvědomit, že stresory, napětí a problémy ve vztazích byly přítomné už mnohem dříve. Kdyby do toho nezasáhl koronavirus, bylo by to něco jiného,“ dodává k tomu.

Základním bodem „nápravy“, pokud o ni lidé stojí, je hlavně oprava nefunkčních komunikačních kanálů, tvrdí profesor psychologických věd Brock Bastian. Pokud byly páry schopné již dříve dobře komunikovat, většinou prošly lockdowny bez větších potíží. Tam, kde to už před pandemií drhlo, se vše jen zhoršilo.

Nudu v ložnici zažívá až 40 procent Češek. Receptů, jak s ní bojovat, mají hned několik

Vztahy a sex

Když vztah pohltí výčitky a obviňování jednoho z partnerů

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Párová terapie

Reklama

Výběr článků

Načítám